4 Sugestii intelepte pentru o batranete frumoasa, toate sub acelasi ”acoperis”

Cum sa traiesti fara dureri o viata senina? Cum poti avea o batranete frumoasa? Cum schimbi modul in care simti varsta a treia si a patra?

Care este ”reteta” pentru ca deceniile poleite cu intelepciune, nu doar cu riduri si fire albe, sa fie la fel de luminoase si domoale ca tineretea?

Sugestii pentru o batranete frumoasa

Nu te astepta la miracole, la solutii spectaculoase. Daca ti le promite cineva, nu crede in ele adliteram. Chiar daca fiecare are totusi si un sambure de adevar, intr-o anume proportie.

Ei bine, noi iti vom asterne in randurile urmatoare sfaturi reale, aplicabile, la indemana, binevenite sa-ti indulceasca si sa-ti inveseleasca anii.

#1: Stimulare mentala

Creierul incepe sa imbatraneasca deja de pe la 30 de ani. Unele functii cognitive, cum este limbajul, rezista si chiar se imbunatatesc pe masura ce anii se aduna. In schimb, altele, precum memoria, incep sa-si piarda din calitate.

Nu e greu sa mentii ”neruginite” abilitatile cognitive cu activitati recreative, culturale si sociale cu exercitii de stimulare cognitiva care antreneaza memoria si atentia:

  • Sesiuni de scris si lectura;
  • Ascultarea de muzica;
  • Jocuri de societate;
  • Folosirea tehnologiei;
  • Excursii si calatorii
  • Gradinarit etc.

#2: Socializare

Prin natural lui, omul este o fiinta sociala. Iar cand societatea il exclude, il marginalizeaza, ii impune bariere, sufera. De cand ne nastem, pana in ultima clipa, tanjim dupa interactiunea cu ceilalti. Este aceasta conexiune ca ne mentine active functiile fizice si mentale.

Singuratatea poate atrage dupa sine izolarea sociala. Iar aceasta din urma poate fi ultima portita inainte de o stare depresiva care in niciun caz nu rezoneaza cu o batranete frumoasa.

Este oportuna cultivarea relatiilor sociale, frecventarea prietenilor vechi, pastrare legaturilor cu familia si cu oameni dragi cu care simti ca ai puncte comune.

#3: Controlarea greutatii

E confirmat. Kilogramele in plus (mai ales cand sunt multe) si in special obezitatea constituie factori de risc pentru declansarea unor maladii cronice, destul de raspandite la varsta a treia.

Nu e nevoie sa mai aducem dovezi. Dar boli precum diabetul si cele care intereseaza sistemul cardiovascular au puterea sa altereze traiul din punct de vedere cantitativ si calitativ, scurtand speranta de viata.

Nu e nevoie, credem, nici de alte sfaturi pentru pastrarea greutatii, pe langa:

  • Practicarea regulata a unei activitati fizice (mersul pe jos este o optiune, la fel si pedalatul);
  • Alimentatia echilibrata si hranitoare, cu nutrienti benefici, cu alimente bune pentru sanatatea creierului, dara fara compusi daunatori (zahar, colesterol ”rau” etc.).

#4: Gandire pozitiva

Aspectele psihologice desfasoara un rol de prima clasa in cadrul proceselor de imbatranire. O gandire pozitiva si o atitudine in acelasi spectru pot influenta longevitatea. Pot imbunatati sanatatea fizica si mentala.

Nu te gandi la batranete ca la o ultima etapa, in care se pierd dintre capacitati, iar oamenii devin inutili. Chiar daca intr-o analiza pragmatica este o ultima etapa. Priveste-o insa ca pe o oportunitate de a dobandi intelepciune si experienta de viata.

Luand astfel lucrurile, exista mai multe probabilitati de recuperare dintr-o problema de sanatate si chiar de a ocoli problema cu totul. Confirmarea vine in urma unor cercetari publicate cu niste ani in urma in Journal of the American Medical Association (JAMA).

Batranete frumoasa la Casa mea Eden

Mereu este bine pana ce ai ai un acoperis deasupra capului. Atata timp cat ai ce pune in farfurie si-ti mai ramane ceva si pentru maine. Atata vreme cat te poti ridica dimineata si face toate lucrurile obisnuite fara ajutor.

Acest bine poate capata gustul fericirii, gustul seninatatii si tineretilor fara batraneti.

Acest bine si inzecit pe-atat aducem si in viata rezidentilor nostri care au ales Casa mea Eden sa le fie camin si familie.

Foto: www.alternativeresourcesdirectory.com

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Inscrie-te la Newsletter si vei fi la curent cu ultimele noutati!