Fericirea la varsta a treia: Imbatranind, devenim mai fericiti! Iata motivele!

Fericirea la varsta a treia exista. ”Apusul” poate insemna si fericire, nu numai necazuri, dureri, suferinta, ganduri multe si stres, riduri si piele cazuta.

Intelege perfect cine a ajuns in aceasta etapa a vietii. Cat despre restul... Toti ceilalti pot deocamdata doar sa ne creada pe cuvant.

Fericirea la varsta a treia si secretele sale

Se pare ca pe masura ce sufli in mai multe lumanari pe tort, tot mai fericita va deveni viata ta.

Da, e un fel de paradox. Deoarece cu toate ca unele lucruri se inrautatesc (aspectul fizic, sanatatea), altele tind sa apuce o cale favorabila.

Te bucuri de lucrurile marunte

Fericirea se ascunde de prea multe ori in rutina.

Tinerii sunt mai interesati de lucruri extraordinare. Asa se intampla la prima iubire. Se intampla la pasul cel mare si la nasterea copiilor, evenimente pe care tin sa la marcheze cu mult fast.

Sunt interesati si sa faca lucruri extraordinare, nu comune, ca de pilda, sa ajunga pe taramuri indepartate sau sa ocupe un job grozav.

Dar trecand deceniile, oamenii inteleg ca fericirea se regaseste de multe ori si in cotidianitate.

Capeti mai multa incredere

Imbatranind, oamenii devin mai increzatori.

Varstnicii au mai multe probabilitati sa priveasca partea plina a paharului. Gasesc mai usor latura pozitiva in ceilalti oameni, iarta mai iute micile greseli, trec mai simplu peste dezamagiri care i-au facut atat de neicrezatori in vremea tineretii.

Toata aceasta incredere ii apropie si mai mult de fericire. Totodata, poate fi de bun augur si pentru starea de sanatate.

Ai un buzunar mai ”sanatos”

Varsta de pensionare tinde sa te scape de grijile financiare.

Odata ce inchei socotelile cu viata in campul muncii, traiul ti-e asigurat, fie ca ai un venit mai mare sau mai mic. Si ziua de maine nu te mai ingrozeste cum se intampla cat inca mai batuceai drumul de-acasa la serviciu.

Posibil ca multi au un portofel prea ”subtire” pentru a gasi motive de fericire. Dar priveste partea pozitiva! Te poti dedica unor activitati la care nu ai avut acces inainte.

Sanatoase-ti sunt si obiceiurile

Nu pare, dar a treia varsta poate insemna mai mult echilibru in organism.

Dupa ce bunicii isi iau in primire rolul de pensionari, se schimba modul in care li se deruleaza viata. Posibil (nu exista certitudine de 100%) ca alegerile le sunt mai sanatoase. De pilda, renunta la fumat, se misca mai mult, mananca mai echilibrat etc.

Nici nu-i de mirare din moment ce au mai mult timp sa se ocupe de ei. Efectele pot fi admirabile, si nu se rezuma doar la fericire, ci si la reducerea riscurilor de depresie si de obezitate.

Te concentrezi pe emotiile pozitive

Fericirea este generata de emotiile carora le lasi libera calea.

Imbatranind, orice individ se prinde ca nu merita sa mai piarda vremea cu emotii negative. Asa incat se concentreaza mai degraba pe experiente afective pozitive. Se intampla probabil datorita faptului ca-si da seama ca nu mai are timp de risipit.

Exista motive sa credem ca pentru aceasta ”redirectionare”, de vina sunt procesele cognitive. Exista si studii pe aceeasi tema, care arata corelatia intre functiile cerebrale, batranete si emotii.

Sunt si acestea motive reale care explica fericirea la varsta a treia, nu crezi? Asadar, cand incepe sa te sperie gandul la batranete si efectele sale, gandeste-te la extaz si fericire, nu la agonie, stari care oricum nu tin de varsta...

Foto: www.aginginplace.org

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Inscrie-te la Newsletter si vei fi la curent cu ultimele noutati!