+40 753 653 592 informatii@casameaeden.ro

Dragostea este un privilegiu ce nu tine cont de varsta

Iubirea nu are varsta.

Nu tine cont nici de bariere geografice, nici de numarul care indica data nasterii. Este un sentiment universal, care ar trebuie sa ne impresioneze, nu sa ne scandalizeze nici cand cuplul nu se integreaza intr-o asa-zisa normalitate.

Iubirea nu are varsta, sunt doar etape

Inainte sau dupa 60 de ani, la 16, dar si la 76, dragostea isi poate face simtita prezenta.

Uneori se manifesta pur si simplu, la fel cum se manifesta durerea la o rana deschisa sau pofta fata de cel mai apetisant preparat culinar care ti-a incantat vreodata papilele gustative. Uneori se intampla sa te cuprinda fara s-o cauti.

Te invaluie navalnic si te chinuie, te energizeaza si te mistuieste totodata, iti da aripi nevazute si in acelasi timp te prabuseste.

Te fericeste, te umple de sperante, dar poate si sa-ti dea peste cap traiul, zilele, naruindu-ti visele intr-o clipa.

Nu e niciodata la fel pentru toti. Pentru ca fiecare traieste iubirea asa cum stie si poate. Asa cum vrea, cum i se permite.

Are o mare inutilitate sa afirmam contrariul, sustinand teorii care nu au nimic comun cu realitatea.

Emotiile si sentimentele au caracterizat mereu fiinta umana. Noi, oamenii, dintotdeauna am construit un anumit raport cu semenii nostri, mai de distanta sau de apropiere, asa cum sunt relatiile.

Ceea ce se schimba, ceea ce face diferenta este doar modul in care fiecare percepe dragostea.

Da, iubirea nu are varsta. Insa este traita diferit la 20 fata de 60 sau 70 de ani. Pe masura ce varsta inainteaza, se bazeaza tot mai mult pe experientele precedente, bune ori rele, dar si pe maturitatea atinsa de fiecare.

Iubirea poate renaste si la maturitatea deplina

La noi in tara, si nu numai, multe persoane singure au trecut deja de jumatatea varstei. Unii se apropie de batranete sau au atins-o, tot singuri sau singuri din cauza divorturilor, despartirilor ori a decesului celuilalt partener.

Din pacate, asa cum putem vedea in jurul nostru, multi single (separati, divortati, vaduvi, burlaci) se complac in solitudine din teama de a nu fi judecati pentru ca incearca din nou.

Se retrag, renunta la sanse din cauza ideii preconcepute de a nu mai avea varsta potrivita pentru o noua relatie, pentru o noua iubire, pentru o noua viata.

Dar oare exista varsta potrivita?

Sau, doar le e frica, frica sa se implice din nou, sa se adapteze, din cauza unor scenarii pe care singuri si le creeaza, presarate cu alte deceptii.

Toate aceste temeri, fie ele si cu un temei solid, toata povara dezamagirilor anterioare si povestile traite in trecut reusesc doar sa blocheze individul, facandu-l incapabil sa-si mai ia inapoi fraiele inimii odata ajuns la batranete.

Totusi, (re)descoperirea iubirii dupa pragul batranetii are potential. La 65+, dragostea poate fi stimulanta si chiar mai satisfacatoare decat la alte varste, cand, poate, iubirea se considera justificata.

Asadar, de ce sa ne concentram asupra varstei cuiva ori asupra schimbarilor fiziologice specifice și sa facem din acestea o mega problema?

In schimb, ce-ar fi sa ne concentram mai degraba pe latura frumoasa a iubirii, pe aspectele pozitive ale relatiilor pe care orice barbat si orice femeie le poate trai si experimenta in numele iubirii?

Iubirea nu are varsta nici la Casa mea Eden

Incurajam iubirea si o sprijinim ori de cate ori o intalnim, fie si in centrul nostru de ingrijire, la oameni de la care multi nu mai au nicio asteptare.

Dar este un sentiment pur si frumos, in care credem, mai ales pentru ca am vazut cu ochii nostri ca dragostea nu tine deloc de varsta.

Iubirea nu e un pacat. Priveste-o ca pe un privilegiu, care nu se iveste in viata tuturor. Si ca pe o mandrie, nu ca pe o rusine.

Sursa foto: www.homecareassistancemontreal.ca

  • 1905
  • Ultima modificare Miercuri, 24 Februarie 2021 14:37

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.