+40 753 653 592 informatii@casameaeden.ro

Protejati, dar nu abandonati – Cum tinem virusii la distanta de bunici?

Protejarea batranilor de Covid-19 inseamna, inainte de toate, distantare si izolare, dar nicidecum abandon. Niciodata.

La Casa mea Eden, ducem o lupta continua cu un virus ce a dat peste cap o-ntreaga planeta, daramand companii, afaceri, visuri, familii. Si mai ales vieti.

Este un virus care sufera transformari continue, mutatii, devenind mai agresiv si mai imprevizibil ca efecte si tarie, mai periculos sa declanseze maladii grave odata cu varsta.

De pilda, persoanele de 60+ prezinta mai multe riscuri de boli grave decat cele de 50+. Si urmand acelasi principiu, varstnicii de 70+ sunt si mai expusi, riscurile culminand la 80+ si peste.

Este un virus care nu menajeaza si nu iarta, care nu selecteaza, dimpotriva, loveste. Loveste cand te astepti mai putin, loveste chiar pe cine nu face parte din vreo categorie considerata cu risc crescut, asa cum sunt batranii si bolnavii cronici.

Si aici este adevarata problema.

Noi, ceilalti, care avem o stare de sanatate daca nu perfecta, cel putin multumitoare, reprezentam un pericol enorm, care adesea nu e luat in seama.

Pentru ca suntem vectorii care transmitem boala mai departe catre persoanele vulnerabile, fara insa sa realizam și, uneori, avand cele mai bune intentii. Ca de exemplu, cand locuim alaturi de bunici, cand ii vizitam, le facem cumparaturi sau cand le lasam nepotii in grija.

Sfaturi pentru protejarea batranilor de Covid-19

La mai bine de un an de la debutul epidemiei, inca nimeni nu poate spune ca stie totul despre cum evolueaza acest tip de coronavirus. Inca boala face ravagii si curma vieti, trezind indoiala in mintile si in sufletele oamenilor.

Dar cum se poate tine in frau acest inamic cumplit, fara sa ne abandonam bunicii? Si ce avem de facut pentru a-i proteja pe toti cei dragi ajunsi la o etate respectabila, de 60, 70 sau 80 de ani?

Evitarea frigului

Da, pare un sfat inutil, acum ca suntem in plina iarna. Insa evitarea expunerii prelungite la frig devine una dintre primele masuri, tocmai pentru ca temperaturile scazute faciliteaza contagierea si infectarea cu SARS-CoV-2.

Schimbarea alimentatiei

Odata cu anii, imunitatea se diminueaza si organismul devine mai fragil. Adeseori, se intampla ca batranii sa fie malnutriti (caarente de vitamine si minerale), de unde si sensibilitatea la patogeni.

O alimentatie sanatoasa si completa, ce contine toti nutrientii, poate fi mana de ajutor pentru a tine departe virusul. Se va pune accent pe complexul vitamina C – vitamina D – zinc, un ”trio” fabulos cand vine vorba de imunizare.

Atentie la distantare

Pentru batrani, indeosebi pentru cei care prezinta o comorbiditate, aparte varsta de 65+, are o importanta vitala evitarea aglomeratiilor, locuri unde patogenul se raspandeste mai usor (prin picaturile de saliva eliminate in timpul vorbitului, stranutului, tusitului).

In masura in care este inevitabila prezenta in spatii aglomerate, distantarea devine obligatorie. Astfel, se limiteaza ocaziile in care poate avea loc infectarea cu noul coronavirus.

Distantare si acasa

In multe familii, bunicii isi duc traiul sub acelasi acoperis, alaturi de alte 2 sau 3 generatii (copii, nepoti, uneori, stranepoti). In aceste situatii, cand separarea varstnicilor este imposibila, devine esentiala distantarea (la 2 metri cand ne aflam in aceeasi incapere).

Masura este insa ingreunata daca in familie exista copii mici, care sunt foarte atasati de bunici si au nevoie de ingrijire. In aceste situatii, este important efortul tuturor si cu ajutorul intregii familii, trebuie incercat sa stam cat mai departe de persoanele vulnerabile.

La toate aceste masuri, precum si la multe altele pe langa, recurgem si la Casa mea Eden, un centru de ingrijire batrani aflat in localitatea Soimi, Bihor.

Pentru ca am experimentat pe propria piele contactul cu virusul, pentru ca ne dorim sa-i protejam pe ei, pe rezidentii nostri, continuam sa mentinem restrictiile, limitand vizitele apartenentilor in structura noastra.

Cu aceasta ocazie, le multumim tuturor celor care ne sustin si ne inteleg. Speram sa trecem cu bine cu totii, sa devenim mai puternici si mai uniti ca niciodata.

Sursa foto: unsplash.com

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.