Numarul seniorilor e tot mai mare. Si tot mai multi au nevoie de servicii pentru varstnici. Pentru ca le e greu sa se descurce singuri. Sau doar sa se impace cu crunta singuratate.

Unii raman la domiciliu. Altii se transfera in camine de batrani. Aici, cu putin noroc, au parte de suflete responsabile, in masura sa le ofere si intelegere, si ingrijire, si respect. Si altele pe langa.

Adevarul este ca cine alege o munca in slujba bunicilor trebuie sa-si asume niste lucruri. Si, mai cu seama, trebuie sa intruneasca niste calitati.

Servicii pentru varstnici: Abilitati necesare cui se ocupa de ingrijirea bunicilor

Nu oricine poate oferi asistenta unor persoane in etate, care poate si-au pierdut o parte din autonomie, care poate prezinta carente fizice si mentale. Astfel de servicii implica niste ”skill-uri” greu de modelat daca nu exista ”material”.

Rabdare

E un criteriu esential cand se lucreaza intr-un mediu uneori stresant, cand se lucreaza cu bunici care poate au capacitati reduse. Pot fi lenti in miscari si-n gandire, pot sa nu inteleaga ce li se spune etc.

Actionand impulsiv, cu un comportament iritat, va avea de suferit munca in sine si mai ales cei carora te adresezi. Daca de felul tau nu esti o persoana rabdatoare, nu va dura mult sa-ti iesi din pepeni. E doar o chestiune de timp.

Voiosie

O alta caracteristica fundamentala celor care presteaza servicii pentru varstnici e jovialitatea. Adesea, un zambet la momentul potrivit poate face minuni, fiind mai eficient decat toate tratamentele la un loc.

Uneori, un ingrijitor si un asistent medical raman singurii ce intra in contact cu un bunic rezident intr-un camin. Aspectul placut, chipul surazator ii vor ajuta pe cei in suferinta sa se simta mai bine, mai in largul lor, mai increzatori.

Pasiune

E poate de la sine inteles ca fara pasiune e aproape imposibil ca cineva sa ”corespunda”. Indiferent de tipul job-ului, cand nu prea te omori dupa ce faci (sau nici dupa domeniu), nu are cum sa iasa bine ceva si ceilalti sa fie multumiti.

Compententele necesare job-ului, formarea profesionala, experienta sunt niste aspecte de baza pentru mentinerea unor standarde. Insa pasiunea si dedicatia sunt detaliile care la urma urmei vor face diferenta in acoperirea unor sarcini.

Amabilitate

Unii oaspeti ai caminelor de batrani, asa cum se intampla si cu cei din Casa mea Eden, pot avea serioase probleme comportamentale. De regula sunt asociate unor patologii fizice si mentale.

Ajunge sa te gandesti la un bunic cu Alzheimer in forma avansata. Pentru a-si duce cu seninatate povara, au nevoie langa ei de o persoana cu toate vorbele pregatite, ce stie sa-i linisteasca cand lucrurile se complica.

Sociabilitate

Cine se dedica unei meserii prin care are grija oamenilor neputinciosi sau doar in varsta, trebuie sa se astepte la un ”background” napadit de probleme de sanatate, unele grave si incurabile.

Toate aceste baiuri pot leza capacitatea de comunicare si bunavointa ingrijitorului. Totul poate avea un impact negativ asupra calitatii vietii bunicilor, asupra celor ce au nevoie de cineva care sa le stie obloji durerile si doar cu o vorba buna sau intelegere.

Optimism

Ca asistent medical sau personal auxiliar, oricui ii vine greu sa se obisnuiasca sa vada zilnic oameni la final de drum, cu patologii terminale sau doar cu un ”bagaj” prea impovarat de multimea anilor.

Lucrand cu bunicii, vrand-nevrand, se creaza niste legaturi. Pentru oricine poate fi dificil sa asiste la suferinta. Insa optimismul poate inlesni practicarea job-ului. In plus, e o trasatura ”contagioasa”, ce se poate transmite, ajutand insasi persoanele in etate.

Servicii pentru varstnici: Bun de stiut!

Cine se gandeste sa practice o munca in slujba bunicilor doar in lipsa de altceva, doar pentru ca e mai bine remunerata decat altele, doar pentru ca spera sa fie totul simplu, mai trebuie sa stie ca are nevoie de niste aptitudini.

Ti-am prezentat o parte dintre ele si mai urmeaza, dar cu alta ocazie.

Foto: www.news.cision.com

Ca stii ori nu, gradinaritul e una dintre multele terapii alternative pentru Alzheimer, cu rol in prevenirea maladiei si in controlarea evolutiei sale.

Compania plantelor e benefica si de neinlocuit, oferind bune rezultate in stimularea fizica si mentala. Dar cui nu-i place sa ingrijeasca gradina? Cu legume, cu flori, cu pomi fructiferi, cu arbusti, cu vita de vie…

Terapii alternative pentru Alzheimer: Gradinaritul – Efecte surprinzatoare

Mai de nevoie, mai de drag, gradinaritul e o activitate cu o influenta pozitiva asupra sanatatii. Efectele se vad la orice varsta, mai cu seama cand exista in defasurare afectiuni degenerative precum dementa si Alzheimer.

Expunere la soare

Bolnavii care-si dedica timp gradinaritului beneficiaza de mai multa lumina solara. Expunerea la soare are o actiune favorabila asupra densitatii osoase (diminuarea densitatii duce la osteoporoza), precum si in reglarea ritmului circadian si in ridicarea moralului.

Diminuarea stresului

Ca activitate relaxanta, deconecteaza, fiind un potent remediu anti stres. Dar stresul e o stare cu care se confrunta nu doar pacientii, ci si persoanele din preajma lor, in special familiarii. Iar de gradinarit si de beneficiile sale pot avea parte ambele ”tabere”.

Imbunatatirea functiilor mentale

Participarea la activitati horticole are o influenta pozitiva si asupra capacitatilor intelectuale si de comunicare. Ca terapie, gradinaritul imbunatateste memoria, abilitatile lingvistice, incurajeaza socializarea etc. Si exista chiar studii care sa dovedeasca.

Incurajarea independentei

Din cauza simptomelor cu care se manifesta sindromul Alzheimer (in principal a celor asociate uitarii), treptat, cine e afectat isi pierde din autonomie. Insa participarea activa, micile excursii in gradina incurajeaza senzatia de libertate si independenta.

Gradinaritul nu e doar o activitate oarecare

Avand loc in aer liber, gradinaritul (ca tot ce are legatura cu plantele) este o metoda ce da roade. Pentru ca incurajeaza interactiunea cu mediul inconjurator, faciliteaza antrenarea mentala, nu doar fizica.

Ca experienta cotidiana, implica fixarea unor obiective pe termen scurt, mediu si lung. Pe deasupra, solicita dezvoltarea simtului estetic. Si nu trebuie subevaluat niciunul dintre aspecte.

Pe scurt, e o activitate plina de satisfactii, ce nu-ntarzie sa-si arate ”rasplata”, incurajand oamenii sa-si doreasca sa se simta utili (prin crearea de lucruri si intetinerea lor) si sa aprecieze viata si ambientele naturale.

In cazul in care cei implicati sunt pacienti cu dementa, printre altele, gradinaritul contribuie la:

 • Stimularea simturilor;
 • Construirea unor amintiri placute, confortabile;
 • Diminunarea stresului si ridicarea moralului;
 • Atenuarea starilor de agitatie si de agresivitate;
 • Imbunatatirea orientarii in spatiu si timp;
 • Detasarea temporara de fixatii;
 • Imbunatatirea fortei fizice;
 • Reducerea riscurilor de leziuni locomotorii;
 • Stimularea capacitatii de invatare;
 • Recuperarea unor abilitati cognitive pierdute;
 • Extinderea materiei cenusii;
 • Consolidarea conexiunilor neuronale.

Bun de stiut!

Cultivarea si ingrijirea plantelor e unul dintre numeroasele mijloace prin care o persoana se poate mentine in forma. Prin exercitii regulate in gradina, se poate:

 • Pastra agilitatea fizica si mentala;
 • Controla greutatea corporala;
 • Diminua nivelul de stres;
 • Antrena forta si precizia mainilor;
 • Reduce riscul de depresii;
 • Normaliza presiunea sanguina;
 • Intari sistemul imunitar etc.

Privind cu atentie lista, vei vedea cat de mult se aseamana cu ce se intampla in urma activitatilor de tip aerobic (ciclism, dansuri, alergare, inot, mers etc.).

Dincolo de Ocean, s-a inteles deja care e imensul potential al metodei de tratament prin horticultura. In SUA, se practica deja de zeci de ani in centre specializate, in spitale universitare, unde studentii invata cum se pot aplica aceste metode si in caminele de batrani.

Foto: www.autumngrove.com

Care sunt avantajele caminelor de batrani private?

Intrebarea framanta multi cititori. Nelamuririle vin garla cand isi imagineaza in fel si chip centrele de ingrijire pentru varsta a treia.

De vina sa fie ideile preconcepute din trecut, asociate poate caminelor comuniste, vazute ca adevarate lagare de concentrare?

Posibil ca exageram cu comparatia. Sau poate NU.

Avantajele caminelor de batrani private: Punct de plecare, Casa mea Eden

Lista poate cuprinde numeroase aspecte pozitive. Dar le vom prezenta prin prisma a ceea ce cunoastem de fapt. Adica prin ce oferim rezidentilor cazati la Casa mea Eden, un coltisor de rai creat pentru bunastarea si siguranta bunicilor.

Ca sa nu generalizam (nu putem baga mana in foc pentru ce se intampla in alte structuri similare), ci sa intram si mai mult in detaliu...

De ce ar trebui o familie sa aduca la noi un bunic? De ce membrii familiei pot lua linistiti decizia sa incredinteze pe cineva drag unui centru specializat, in loc sa-l lase sa-si petreaca ultima perioada a vietii singur, intre zidurile pline de amintiri, dar atat de pustii ale propriei locuinte?

Asistenta medicala 24 de ore din 24

Incepem cu serviciile medicale. Dintre toate facilitatile pe care cineva le cauta, sunt cele mai frecvente. Varsta a treia se ”traduce” de regula prin mai mari sau mai mici probleme de sanatate.

La Casa mea Eden, asiguram supraveghere permanenta celor care au nevoie. Iar cand apar urgente, avem acoperire prin Serviciul National de Urgente (112). Dupa niste ani incolo, sunt inevitabile, e realitatea, indiferent daca e vorba despre Alzhaimer, fracturi sau stop cardio-respirator.

Companie agreabila, varste similare

Din pacate, multi percep eronat transferul intr-o casa de batrani. Il vad drept refuz sau abandon din partea apropiatilor. Sa nu uitam insa ca hotararea e bine venita cand apar anumite deficiente fizice si cognitive asociate altor probleme tipice varstei.

In cadrul structurii noastre, la fel ca in multe de genul, bunicii au posibilitatea sa se bucure de compania persoanelor de aceeasi etate, sa imparta amintiri si experiente, sa ramana activi fizic si psihic. Lucruri la care nu prea au acces cand li se scurg zilele si anii singuri, acasa.

Activitati recreative, remedii pentru singuratate

Ca o continuare a punctului precedent vin activitatile de socializare si recreative. Ele completeaza serviciile medicale, reusind astfel sa antreneze corpul si mintea intr-un mod placut, usor de patruns, bine primit chiar si de firile dificile, ursuze, pretentioase.

In Casa mea Eden, organizam variate actiuni (plimbari in aer liber, vizionari de filme, serate muzicale, jocuri de societate etc.) prin care bunicii pot interactiona intre ei si cu mediul extern, asa incat sa simta singuratatea doar ca pe un vis urat de care s-au eliberat.

Ambient primitor si personal amabil

Pe langa toate acestea, musafirii caminelor de batrani private au parte de o sedere linistita, in ambiente primitoare, construite si amenajate potrivit particularitatilor varstei. De regula, e vorba despre locatii in zone ferite de aglomeratie, de zgomote si de orice factor de stres ce poate altera / agrava starea.

Ca pozitionare pe harta judetului Bihor, nici ca puteam gasi alta mai inspirata pentru Casa mea Eden. Dovada stau natura necontaminata si pitoreasca a mediului rural, vecinatatea padurilor si apelor (prin apropiere curge raul Crisu Negru), precum si apropierea de centrul balnear Baile Felix.

Ca sa stie toata suflarea!

Avantajele caminelor de batrani private exista!

O structura particulara (nu de stat) in care sunt gazduiti seniorii, nu e un loc de masacru! Si nu poate fi privita ca atare. Deoarece ofera o gramada de plusuri, in care beneficiari directi sunt chiar bunicii.

Per total, un azil de batrani particular este chiar garantia profesionalismului din toate punctele de vedere. Si cand va veni vremea sa cauti unul, nu vei mai avea indoieli ca decizia e una corecta, bine intentionata.

Sa razi e un lucru tare serios. Nu-i de gluma! Si poate fi o terapie extraordinara la ”apusul” vietii. Fix asa! Si e despre beneficiile rasului la varsta a treia ca urmeaza sa-ti povestim!

Un zambet nu costa nimic, dar poate schimba totul. Starea interioara, aspectul...

Nu te gandi la riduri. Ele vin oricum... Asadar, de ce sa nu zambesti? De ce sa nu razi de cate ori ai prilejul? De ce sa nu cauti motive s-o faci pana si atunci cand nu iti vine?

Beneficiile rasului la varsta a treia: Ce se intampla in corp cand razi?

Un zambet, te rog! Razi, chiar!

Rasul e un gest automat si atat de banal incat de multe ori nici nu realizezi ca se intampla. Dar are o putere enorma. Efectele sale pot schimba viata. Influenta pozitiva e vizibila in special la persoanele in etate, pentru care devine un fel de masura profilactica.

Iata cum reactioneaza corpul dupa o tura zdravana de ras si care este raspunsul sau fiziologic:

 • Se imbunatateste oxigenarea sangelui si se dilata vasele sanguine, iar in consecinta, se regleaza tensiunea;
 • Au loc schimburi de oxigen la nivelul aparatului respirator, mai exact in plamani, ca urmare, elibereaza caile respiratorii;
 • Se consolideaza barierele de protectie naturala ale organismului, simultan cu reducerea sanselor de imbolnavire;
 • Creste productia de serotonina, un neurotransmitator responsabil de starea de bine, supranumit ”hormonul fericirii”;
 • Se stimuleaza sinteza endorfinelor, hormoni implicati in controlul placerii si durerii, cu proprietati analgezice;
 • Se contracta intreaga musculatura (nu doar muschii fasei abdominale), ceea ce imbunatateste tonusul muscular;
 • Organismul se relaxeaza, fiind neutralizate efectele nasoale ale stresului si anxietatii.

Beneficiile rasului la varsta a treia: De ce sa razi face bine la sanatate?

Concret ce inseamna toate aceste reactii fiziologice insiruite anterior?

Intarirea imunitatii

Stresul vine mana in mana cu o sensibilizare in fata maladiilor. Insa cand organismul este relaxat, va avea reactii mult mai rapide la orice amenintare, inclusiv la boli. Concret, sistemul imunitar va functiona mai bine.

Protectie cardiovasculara

Dilatarea vaselor de sange implica o diminuare a tensiunii (aviz persoanelor hipertensive!). Simultan, are loc si incetinirea ritmului cardiac, lucru ce inseamna ca inima functioneaza mai bine, fara sa mai depuna atata efort.

Energizare cognitiva

Surprinzator sau nu, beneficiile rasului la varsta a treia se vad si in activitatea cerebrala. Umorul actioneaza ca un fel de exercitiu asupra sanatatii mentale. Practic, antreneaza creierul, mentinandu-l ocupat cu voie buna.

Reducerea durerii

Atat zambetul, cat si rasul cu gura pana la urechi sunt gesturi asociate cu diminuarea senzatiilor de durere. Totul are o explicatie. Este vorba despre endorfine, responsabile de buna dispozitie, efectele fiind similare cu ale morfinei.

Incurajarea relatiilor

Singuratatea e boala grea la batranete. Doare si e greu de vindecat. Ba mai mult, directioneaza varstnicul spre izolarea iminenta. Din fericire, exista antidot, iar acesta e rasul. Daca e sincer, cu pofta, ajuta la construirea vietii sociale.

Prelungirea vietii

Ai vazut vreodata cat de imbatranite sunt fetele triste, abatute, suparate? La polul opus sta buna dispozitie. Surasul natural (nu fortat) lumineaza fizionomia, intinerind chipul cu ani buni.

Pe de alta parte, oamenii care de felul lor au o atitudine solara si zambesc sau rad frecvent, reusesc sa amane batranetea, intarziindu-i ”simptomele”. Si de multe ori ajunge sa te bine dispui ca sa simti zvacnirea tineretii.

La caminul de batrani privat Casa mea Eden, avem mare grija si de acest aspect.

Tinem la starea emotionala a oaspetilor nostri si facem tot ce putem sa le usuram suferintele si povara deceniilor. Reusim prin activitati de socializare si de divertisment, prin voie buna si crearea de contexte care imbie la interactionare si relaxare.

Foto: www.charlesgate.net

Sezonul cald e ca sezonul cald. Inseamna temperaturi ridicate, umezeala multa, disconfort termic accentuat, multa transpiratie. Asta pentru cine vede partea goala a paharului...

Contextul da batai de cap tuturor, cei mai expusi fiind insa categoriile cele mai sensibile la canicula, anume copiii si batranii.

Alimentatia impotriva caniculei pentru varstnici: Ce legume sunt oportune in sezonul cald?

Nici ca pusa bine vara piciorul in prag, ca se si napusti cu valul de canicula. Al catelea oare din ultima luna?

Niciun bai! Cu masurile de ingrijire potrivite, caldurile toride se pot suporta mai usor.

Hidratarea este importanta. Dar nu e nevoie sa se consume 10 l de apa pe zi. Mai trebuie ”umblat” putin si la meniuri, completandu-le cu cateva legume de sezon, preferabil proaspete, de consumat crude sau cu o minima de preparare termica.

Iata ce e oportun sa contina alimentatia impotriva caniculei pentru varstnici:

Castraveti

Cu aproximativ 96% continut de apa, sunt excelenti pentru improspatare. In plus, datorita aportului de potasiu, pot da o mana de ajutor in reducerea riscurilor de ictus. Nu se poate neglija nici fisetina, o substanta antiinflamatoare, ce sprijina sanatatea cerebrala.

Dovlecei

Un super-erou pe lista este dovlecelul. E foarte bogat in apa (circa 95%) si foarte hranitor, continand numeroase minerale (potasiu, calciu, fier, fosfor) si vitamine, printre care vitaminele A si C, esentiale in sustinerea sistemului imunitar si protectia impotriva unor maladii.

Salata

Din regimul persoanelor in etate nu poate lipsi nici salata verde, cu toate varietatile sale. Este hipocalorica, iar pe langa cele 96 de procente de apa, mai furnizeaza destule fibre alimentare, minerale si vitamine (in special A si K, optime pentru imunitate si aparatul osos).

Rosii

Cu un profil nutritional extraordinar, reusesc sa mentina un nivel ridicat al sanatatii. Aparte concentratia de apa de 94%, reprezinta o sursa semnificativa de vitamine si minerale. Contin si licopen, un protector natural contra maladiilor cardiace si a unor forme de cancer (prostata).

Ardei

O varietate vegetala cu o multime de efecte benefice este si ardeiul. Aproximativ 90% din greutatea sa inseamna apa. Se adauga apoi vitamine din grupul de B-uri si potasiu, precum si carotenoizi. Precursor al vitaminei A, betacarotenul este un prieten de nadeje al ochilor.

Telina

Foarte sanatoasa si hidratanta (95% apa), e la fel de indicata sa faca parte din alimentatia impotriva caniculei pentru varstnici. Are o compozitie generoasa de potasiu si vitamina K, de folos in protectia cardiovasculara si osoasa (tine la distanta osteoporoza).

Crucifere

Ca sunt broccoli, conopida, varza sau alte legume din familia Crucifere, nu conteaza. Insa conteaza concentratia lor lichida (circa 92%) si bogatia de nutrienti, printre care si colina. Este vorba despre un nutrient esential, cu rol in functionarea metabolismului, aparatului locomotor si sistemului nervos.

Bun de stiut!

Alimentatia impotriva caniculei pentru varstnici are un dublu rol:

 • Pe de o parte, hidrateaza, compensand pierderile de lichide;
 • Pe de alta, potoleste setea si improspateaza organismul.

Eficacitatea legumelor propuse se datoreaza atat concentratiei de apa, cat si prezentei unor vitamine si minerale.

Aceeasi lista e pentru toata lumea si pentru toate categoriile de varsta. Conditia este sa nu existe contraindicatii, adica alergii alimentare si alte probleme de sanatate care sa interzica / limiteze anumite sortimente.

Foto: www.cambrianseniorliving.com

Munca in camine de batrani nu este tocmai cea mai incurajatoare si captivanta dintre toate. Cel putin de la distanta, pare mai degraba deprimanta si de foarte multe ori destul de neplacuta.

Insa odata ce se interactioneaza cu ambientul si mai ales cu bunicii, lucrurile se schimba... Doar in bine... Cum altfel credeai?

Ce implica munca in camine de batrani? Care sunt ”consecintele” sale?

Nu e vorba despre un job ca orica altul. Cine stie, cunoaste si intelege ca...

... Omul trebuie sa ramana activ

Pastrarea unui stil de viata activ are o baza solida. La orice vbarsta, mentinerea corpului si mintii in miscare o mare parte a timpului devine o masura necesara in vederea imbunatatirii calitatii vietii.

Te gandeste numai la beneficiile mersului pe jos, la toate efectele sale asupra glicemiei, tensiunii sau functiilor cognitive. Fara sa mai vorbim despre alte efecte in plan fizic, psihic sau mental.

Ajunsi la a treia varsta, oamenii nu trebuie scosi din uz. Nu trebuie pusi deoparte ca un aparat stricat sau depasit nici la a patra varsta. Deoarece reprezinta o resursa de pret pentru societate si indeosebi pentru familie.

Pe masura ce deceniile numarate sunt tot mai multe, bunicii ajung sa contina un adevarat patrimoniu de cunostinte si de activitati. Iata de ce munca in camine de batrani se va orienta si in aceasta directie, anume in a le sustine energia.

... E un privilegiu sa le asculti trecutul

Centrele de ingrijire varstnici sunt pline de bunici ridati de emotii si mai ales de ani, de bunici cu plete albe, rarite de vreme, de bunici cu tot soiul de dureri si de lipsuri in mare parte sub aspect cognitiv.

Dar in toata aceasta invalmaseala de trasaturi fizice si carente, cele care capteaza mai intai sunt povestile lor de viata. Unele sunt despre razboaie cu toate ororile ce le-au insotit. Altele vorbesc despre iubiri nemarturisite sau neimpartasite.

Nu e una ca alta. Uneori intristeaza, alteori smulg zambete. Dar mai mereu, impresioneaza cu profunzimea lor. Mai mereu, trezesc amintiri, purtand gandurile ”audientei” in timpuri indepartate de prezent.

Ei bine, cine are de-a face cu varste inaintate, are parte si de asemenea confruntari. Fac si ele parte din frumusetea muncii. Iar cine o desfasoara trebuie sa stie sa fie un bun ascultator.

... Viata sociala este mereu importanta

La varsta a treia, preocupante nu sunt doar maladiile. Si nu e mic numarul lor. Ingrijoratoare e mai cu seama singuratatea. Actioneaza in tacere, fara multe simptome vizibile, dar cu pericolul de izolare.

Dupa 65+ si cu atat mai mult dupa 75-80 de ani, solitudinea e un fenomen destul de frecvent. Contrar vietii sociale, reuseste sa sensibilizeze sanatatea fizica si psihica, avand o influenta nefasta asupra bunicilor.

In opozitie, conexiunile constante cu alte persoane, intretinerea legaturilor cu familia sunt factori care, de exemplu, se impotrivesc declinului cognitiv, incurajand activitatea neuronala.

E usor de inteles cat de important e sa se lucreze asupra relatiilor dintre batrani si apropiatii lor. Si cat de mult cantaresc activitatile de socializare, pe langa rutina in care sunt prinsi.

Incepi sa intelegi munca in camine de batrani?

Munca nu e nici simpla, nici nasoala, nici robotica. Implica emotii si sentimente, atitudine pozitiva si daruire. Iti vine natural s-o iubesti cand stii ce impact au actiunile tale in respectiva comunitate.

Oricine presteaza servicii in slujba bunicilor recunoaste aspectele ”camuflate” ale job-ului si satisfactiile cu care vine la pachet. Desi inainte nu le vede, nu le percepe sau doar nu le crede posibile.

Foto: www.mypatheducation.edu.au

Cine lucreaza deja intr-un centru ce ofera servicii in slujba bunicilor, stie ca are o misiune destul de delicata. Pentru ca insasi varsta a treia este o perioada delicata, cu stari, momente si probleme de multe ori neintelese, intunecate, intortocheate.

Iar cine vrea sa se simta util si simte ca dispune de o multime de ”resurse” si de dorinta sa usureze povara deceniilor, se poate orienta spre un job in care cei onorati sa fie insasi seniorii.

Si nu vorbim neaparat despre un loc de munca intr-un centru de ingrijire batrani.

Servicii in slujba bunicilor: 3 Alternative de joburi ”delicate”

Cand ai un batran in familie, mai ales cand acesta sufera de un handicap motoriu / mental, intelegi cat de important este pentru el sa aiba ajutor si sustinere din partea celor dragi.

Dar ce te faci daca timpul sau domiciliul nu-ti permite sa te ocupi asa cum ai vrea de persoana draga?

Din fericire, exista si servicii in slujba bunicilor pe care le pot presta altii, mai apti, mai disponibili, poate in cautarea unui loc de munca platit. Sunt destinate oricui doreste sa dea o mana de ajutor. Si sunt remunerate, ca orice alt job.

Sa vedem despre ce e vorba:

Ingrijire plante si animale

Fara indoiala, beneficiile animalelor de companie la varsta a treia sunt reale. Insa nu toata lumea e in masura sa se ocupa de prietenul necuvantator.

Cine e tanar si pe picioarele sale poate ca nu intelege ce e atat de greu sa uzi 3 plante sau sa scoti catelul la plimbare. Dar e greu, iti spunem noi.

E greu la varste inaintate, in special cand exista maladii osteoarticulare. Durerile, inflamatiile, uneori imobilizarea in urma une fracturi impiedica pana si desfasurarea miscarilor cele mai simple.

Sofer personal

In zilele noastre, aproape toti au permis de conducere si stiu sofa. E valabil si in cazul bunicilor. Dar desi experimentati, dupa niste ani incolo, sofatul devine imposibil.

Pentru ca dupa niste ani incolo, vederea le este afectata nu mai putin decat locomotia. Dar asta in cazurile fericite, cand nu exista si un diagnostic sumbru, precum dementa si Alzheimer.

Inseamna ca nu mai sunt in masura sa condica masina ori sa foloseasca un mijloc de transport. Dar o poate face altcineva pentru ei si in slujba lor, de exemplu un sofer, dispus sa ii transporte oriunde au nevoie (la plimbare, la cumparaturi, la medic).

Asistenta tehnologica

Varstnicii sunt atrasi de tehnologie. Utilizarea smartphone-ului, navigarea pe internet, interactiunile de pe retelele de socializare sunt activitati prolifice pentru bunici.

De pilda, folosirea computerului e pe lista metodelor de stimulare cognitiva, ce impiedica creierul sa intre in letargie. Pe de alta parte, e dovedit stiintifica ca social media poate avea efectele antidepresivelor.

Sa nu uitam insa ca bunicii nu s-au nascut si nu au crescut cu tehnologia in fata. A intrat in vietile lor abia spre ”apus” si multi intampina dificultati chiar si in cele mai banale actiuni.

Drept e ca cineva din familie ii poate invata. Dar nu totdeauna mai tinerii dispun de timp suficient sa ”antreneze” bunicii si sa-i pregateasca pentru noutatile acestei ere.

In astfel de cazuri, poate fi de folos ajutorul cuiva din exterior, care are cunostinte in domeniu si poate oferi asistenta tehnologica la domiciliu. Care poate ajuta clientul sa intre in aplicatii sau doar sa utilizeze un dispozitiv.

Bun de stiut

Pe langa toate aceste locuri de munca mai mult sau mai putin oficiale, dar fiecare destul de abordabil, mai exista si altele strict concentrate pe servicii medicale si auxiliare.

Sunt adevarate profesii si au o utilitate incontestabila in orice structura in care rezidenti sunt bunicii cu sau fara dizabilitati.

Foto: www.bbc.com

Caldura la varsta a treia e un argument tot pe-atat de fierbinte pe cat e aerul. Deja de la primele ore ale diminetii, e aproape irespirabil. Pur si simplu te zapaceste, te ameteste, iti pune la incercare nervii, rezistenta la conditii extreme si abilitatile de termoreglare.

”Caldura mare, mon cher”, spunea cineva in urma cu mai bine de-un secol. Si o tot repeta unii si altii de-atunci. Ca e o vorba ce merita citata macar in perioadele caniculare, asa ca-n aceste zile.

Caldura la varsta a treia: Perceptia depinde de mecanismul de termoreglare

Toata lumea e deranjata, mai mult sau mai putin, de temperaturile ridicate. Mai ales cand gradelor multe din termometre li se asociaza si o umiditate ridicata a aerului. Rezultatul e o atmosfera greu de suportat.

In acest punct intra in actiune mecanismul biologic de termoreglare. Este vorba despre capacitatea organismului de a raspunde conditiilor nefavorabile, prin echilibrarea temperaturii (dupa caz, cresterea sau coborarea ei).

Pe vreme caniculara, cel care conteaza e mecanismul de transpiratie. In mod normal, sudoarea eliberata de glandele sudoripare faciliteaza racirea corpului, reusind sa-i regleze temperatura si evitand supraincalzirea lui.

Totusi, in certe imprejurari, acest lucru nu e posibil sau e mult ingreunat. Exemplu stau tocmai zilele de fata, cu temperaturi toride si umiditate crescuta, cand indicele de confort termic atinge si chiar depaseste pragul critic.

In conditii similare, transpiratia nu se mai evapora suficient de rapid incat sa faciliteze dispersia caldurii in exterior. In consecinta, temperatura creste grad dupa grad, existand pericolul sa afecteze organele, sa cauzeze leziuni cerebrale si sa puna in pericol viata.

Caldura la varsta a treia declanseaza si agraveaza probleme deja existente

Deranjati de arsita sunt mai ales bunicii. Pentru ei, temperaturile crescute si zapuseala constituie un serios factor de risc pentru sanatate.

De la o varsta incolo, organismul nu mai functioneaza tocmai cum era in tinerete. E ca o masina de mult ”trecuta”, care se indarjeste sa se tarasca de ici, colo. Si care, oricat i-ai calca ambreiajul si ai accelera-o, nu poate trece de cei 80 de km / h. Buni si aia...

Tot de la o varsta incolo, sistemul de termoreglare da semne de oboseala. De fapt toate mecanismele corpului urmeaza aceasta tendinta de a incetini, de a nu mai raspunde cu promptitudine la nevoie.

Situatia se complica apoi si mai mult cand intra in joc si unele probleme, ca de pilda, hipertensiunea. Multi bunici sunt hipertensivi, dar daca urmeaza cu strictete un plan terapeutic specific si o dieta alimentara adecvata, pot duce o viata relativ normala.

Din nefericire, tratamentele pot include produse cu actiune diuretica, nu doar hipertensiva, generand, inevitabil, o pierdere suplimentara de lichide.

Dar hipertensiunea nu ramane singurul semnal de alarma.

Vulnerabilitatea se extinde la toti de etate avansata, cu atat mai mult cand sufera de patologii:

 • Cardiovasculare;
 • Respiratorii;
 • Renale;
 • Neurologice, in special neurodegenerative (nu percep pericolul).

Nu mai putin expuse sunt persoanele:

 • Lipsite de autonomie (depind de altii pentru a se hidrata sau a regla temperatura ambientelor in care se afla);
 • Cu diabet;
 • Cu alte maladii grave.

Deoarece mentinerea temperaturii la un nivel optim suprasolicita toate organele (efortul lor este excesiv).

Deshidratarea are un cuvant greu de spus...

Cauza fiziologica a starilor neplacute si a problemelor care decurg de pe urma valului de caldura, poate fi deshidratarea.

Prin faptul ca varsta a treia inseamna si perceptia eronata a senzatiei de sete, hidratarea e deja destul de dificila.Iar lichidele pierdute raman... pierdute.

Bunicii au tendinta sa bea putine lichide. Pentru a contracara efectul si a forta putin lucrurile, e bine sa faci un scurt popas printre simptomele deshidratarii la varstnici. Tot acolo vei afla si cateva manifestari grave, ce apar in urma unui nivel crescut de deshidratare.

De asemenea, nu uita de masurile impotriva caniculei!

Foto: www.deccanchronicle.com

Vremea are o evolutie surprinzatoare. Daca pana in urma cu vreo saptamana ne venea sa stam la caldurica, deja nu mai stim cum sa ne ferim de ea. E normal. Chiar vine vara.

Insa vara nu inseamna doar lapte si miere. Exista categorii care se resimt de pe urma caldurii, asa cum se intampla si de pe urma ”raului de vreme” sau a meteodependentei. E vorba in special despre copii si bunici. Si ne vom opri la ultimii.

Ingrijire varstnici – Protectie impotriva caniculei: hidratare, informare, medicamente

Cu mic, cu mare, ne pregatim sa renuntam la ghete si haine groase. Si odata cu schimbarea tinutelor, conteaza sa ne modificam rutina.

Ne vom adapta alimentatia si activitatile, ne vom simti mai plini de energie si voie buna. Mai exact, iata cateva reguli ce pot reduce efectele caniculei, cu privire la:

 • Hidratare;
 • Informare;
 • Medicamente.

Hidratare

Prima regula de supravietuire se refera la consumul de lichide. Hidratarea e cruciala la orice varsta, dar mai ales in acest moment al vietii. Deoarece pe masura ce deceniile se indarjesc sa fie tot mai multe:

 • Organismul isi pierde din capacitatea de a conserva apa;
 • Bunicii nu mai percep la timp si suficient senzatia de sete;
 • Corpul se adapteaza tot mai greu la variatiile de temperatura.

Informare

Cresterea temperaturilor nu obliga pe nimeni sa ramana incuiat intre 4 pereti pana cand se duce valul. Insa e oportun ca bunicii sa:

 • Programeze iesirile – In prealabil, e indicata o scurta informare vizavi de conditiile climatice. Indiferent daca ”escapada” se limiteaza la o plimbare pana la abc sau daca urmeaza o iesire la iarba verde.
 • Anunte familia daca pleaca – Fie ca locuiesc singuri sau impreuna cu familia, inainte sa se aventureze sub soarele arzator, e bine sa informeze familia despre destinatie si despre cum se simt.
 • Aiba la indemana un numar de contact – E vorba despre urgente. Nu e exagerat sa intocmeasca o lista cu cateva numere de telefon pe care sa le apeleze in situatii de ”criza”.

Terapii

Un alt obicei extrem de sanatos intereseaza tratamentele in curs si medicamentele:

 • Temperaturile ridicate ale ambientului pot potenta efectele unor produse farmaceutice, ca de exemplu acelea pentru hipertensiune. Persoanelor hipertensive li se recomanda consultarea medicului curant, in vederea controlarii tensiunii arteriale.
 • Pastrarea medicamentelor se face la temperaturi de pana in 25 de grade Celsius. Dincolo de acest prag, multe isi pot pierde din eficienta. Asadar, mare grija unde si cum se tin: musai in ambalajul lor si intr-un loc ferit de actiunea directa a soarelui si de sursele de caldura.

Ingrijire varstnici: Mai urmeaza si alte masuri!

Pentru ca bucuria bunicilor sa nu fie umbrita de stari neplacute, de tulburari agravate de probleme de sanatate deja prezente, e nevoie sa adopte si sa respecte cateva masuri de urgenta. Asa incat sa scape sau macar sa reduca efectele drastice ale urgentelor adevarate:

O parte dintre ele tocmai le-ai parcurs. Speram sa fie de folos (pentru tine sau pentru cineva drag) si sa nu ai vreodata nevoie de interventii.

O alte parte urmeaza... We'll be back again! Asa ca, ramai aproape de blogul Casa mea Eden, o pagina dedicata inclusiv masurilor de ingrijire varstnici, pe langa fel si fel de argumente inspirate din viata la varsta a treia.

Foto: www.nearsay.com

Alzheimer e o maladie neurodegenerativa cu simptome ce difera de la bolnav la bolnav. Probabil ca nu exista centru de ingrijire batrani in care nu a ajuns macar un bunic afectat.

Uneori, persoanele in cauza cer in mod repetat sa mearga acasa, chiar daca e locul unde-si fac veacul. Chiar daca-si petrec timpul in acelasi ambient de zeci de ani.

Este important ca cei din jur (familie, prieteni, personal medical si auxiliar din camine de batrani) sa interpreteze corect reactiile seniorilor, sa stie cum sa le raspunda si cum sa procedeze.

In toata aceasta misiune, comunicarea e cheia.

Cum raspunzi cand un familiar iti cere sa-l duci acasa?

Cu povestioara anterioara, (credem, te-a invaluit in nostalgia ei trista oarecum, dar atat de reala si profunda), ai putut intelege cum arata ”acasa” prin ochii bunicilor cu Alzheimer.

Ti-am dezvaluit si cateva explicatii pentru care maladia se manifesta si prin solicitari (nejustificate) in genul ”vreau sa ajung acasa”. Pentru ca cererea in sine are o cu totul alta semnificatie, cauzata de starile confuzionale care nu prea se intersecteaza cu realitatea.

Clar ca nu poti privi cu nepasare parintele drag care te-a crescut sau bunicul in bratele cui ti-ai petrecut o buna bucata din copilarie, poate si din adolescenta. Insa speri sa-l poti linisti si sa-i usurezi cumva chinul…

Actioneaza cu calm si tact

Vrei sa transmiti liniste, in nicun caz agitatia ta. Felul in care te prezinti tu va influenta starea bunicului in etate. Gandeste-te ca cererea lui vine pe fondul unei stari de tensiune, de anxietate.

De multe ori ajung cateva gesturi simple pentru a-l linisti. Asaza-te langa el si cu voce blanda, castiga-i increderea. Fa-l sa se simta in siguranta. Imbratiseaza-l daca e necesar. Unii prefera sa fie mangaiati, altii se lumineaza si doar la vederea unui zambet.

Evita explicatiile logice

Cu mintile ratacite in alte lumi, bunicii cu Alzheimer pot sa nu recunoasca nici chipurile candva familiare, nici locul de domiciliu. Si oricum nu conteaza. Oricum vor insista cu aceleasi rugaminti.

E in zadar sa explici ca locul e chiar acasa, acolo unde locuieste de decenii, impreuna cu jumatatea, posibil trecuta in nefiinta. Mai mult ca sigur nu-si va aminti nici acest ”amanunt”.

Explicatiile pertinente date bolnavilor cu dementa nu fac decat sa le accentueze agitatia. Ii streseaza si-i determina sa raspunda si mai insistent.

Pierzandu-si capacitatea de a rationa, elaboreaza greu orice informatie li se prezinta. In consecinta, pot reactiona ca atare, convinsi ca nu li se face pe plac sau ca li se refuza lucruri considerate extrem de importante.

Fii de acord si distrage-i atentia

Nu e simplu sa-ti dai acordul in orice spune sau face. Nu e simplu sa aprobi fiecare gest, miscare, vorba si mai ales cerinta de a ajunge acasa. Poti incerca, de pilda, prin a-i spune ”vom merge imediat”.

Apoi muta-i atentia in alta directie, atat cat sa-l distraga de la dorinta sa imaginara. Propune-i activitati pe care le indrageste, care stii ca i-au placut candva (plimbari, lectura etc.).

Sau incearca spunandu-i ca inainte ai vrea sa-i servesti o gustare, un ceai extraordinar de bun etc. Ori ca trebuie sa-si ia umbrela, geaca etc.

Incurajeaza bunicul sa povesteasca despre casa lui. Intreaba-l cu ce-si va umple timpul sau care va fi primul lucru pe care-l va face. Exista o multime de variante prin care il poti abate de la griji si insistente.

Ingrijire batrani cu Alzheimer pas cu pas: Confort, inainte de toate

Cand mai revin aceleasi rugaminti (pentru tine absurde), aminteste-ti ca tot ce-si doreste de fapt este sa se simta confortabil, in siguranta, sa simta protectie. ”Interventiile” vor avea loc din aceasta perspectiva.

Posibil ca nicio strategie nu va functiona de fiecare data (posibil niciodata). Dar merita sa incerci. Si sa diversifici.

Foto: www.istockphoto.com

E crunta viata cu Alzheimer: Tu cine esti? As vrea sa merg acasa!

E crunt pentru cine-si duce veacul intr-un camin de batrani. La fel cum e si pentru cine e inca acasa.

Imi amintesc Craciunul trecut. Imi pare c-au trecut secole... milenii chiar.... Eram cu ea. O priveam cum sade tacuta, linistita, aproape inerta pe scaun, la fereastra.

Era locsorul in care-o zaream adesea cu andrelele-n mana, copil fiind eu. Statea acolo cu orele si-mi povestea de toate, mai cu seama din vremurile sale.

Imi povestea asa cum fac bunicii cu nepotii.

Ii adoram povestile. O adoram pe ea. Cu chipul bland, brazdat de cateva riduri, in ciuda varstei inaintate. Cu ochi molcomi si dragastosi ce-mi dadeau siguranta. Cu vocea-i blanda, cu care ma chema.

Azi privesc acelasi scaun. E si ea acolo, insa doar cu trupul, mintea purtand-o mai departe decat pot eu curpinde cu ochii.

Deodata, hotarata, ma priveste cu acelasi zambet plin de iubire si bunatate.

Vreau sa merg acasa, imi spune. Mi-e dor. Cine ma duce acasa?

Dar esti acasa. Sunt si eu. Nu ma recunosti?

Era EA si totusi nu era EA

Imi e dor de mangaierile sale. Si de povestile ce mi-au colorat copilaria si adolescenta. Si de vacante, si de weekend-uri in care ma refugiam in casa ei si-n bratele sale.

Pastrase zambetul. Acelasi. Dar ochi-i erau incetosati. Nu ma vedea. De fapt ma vedea, dar nu realiza ca sunt EU. Cum nu realiza nici ca era in caminul ei.

Cum s-o duc acasa cand acasa este, ma intrebam. Cum sa-i explic si ce sa inteleg? Cum s-o multumesc?

Am facut cumva. Cu bunatatea si iubire. Cu rabdare si intelepciune. Fara ca o clipa macar sa-mi pierd cumpatul. Si fac de cate ori o aud implorandu-ma s-o duc acasa.

Nu as indrazni nici intr-o mie de ani s-o clintesc din micul sau paradis pe care-l stie si-l simte ca fiind ”acasa”. Atata numai ca nu-si da seama.

Ce inseamna ”acasa”?

Alzheimer e o afectiune ce nu iarta. Se manifesta intr-o mie de moduri mai grave sau mai putin grave.

Se poate intampla ca bolnavii sa insiste pe ideea de a fi dusi acasa. Chiar daca acolo se afla. Nici nu trebuie sa fie rezidenti intr-un camin de batrani.

Pot avea atat de afectate functiile cognitive, incat sa nu realizeze, sa nu recunoasca ambientul, spatiul familiar sau persoanele apropiate.

Cum poti intepreta cerinta sa mearga acasa?

Ca sa-ti raspunzi, cauta mai intai sa intelegi ce inseamna ”acasa” pentru tine. E tot asa si pentru ei.

E locul in care te simti in siguranta si unde-ti place sa stai. Unde-ti gasesti confortul. Unde abia astepti sa ajungi si de unde n-ai mai vrea sa pleci.

E coltisorul in care te regasesti cu mintea, in care te visezi, de care ti-e dor de cate ori imprejurarile te obliga sa te desparti o perioada mai lunga sau mai scurta.

E lumea cu care te-ai conectat si care, oarecum, iti seamana. E universul pe care l-ai construit si l-ai adaptat asa incat sa ti se potriveasca tie ca persoana si personalitate.

Din ce cauza cei cu Alzheimer cer sa ajunga acasa?

Cand un bunic suferind insista sa-l duci acasa, nu e necesar sa iei lucrurile ad literam.

Priveste dincolo de cuvinte. Incearca sa-i patrunzi trairile si gandurile. Incearca sa intelegi cum vede si percepe el conceptul, cu mintea ratacita si ochi tulburi.

Rugamintea sa poate fi singura modalitate prin care reuseste sa-si exprime trairile, poate pentru ca:

 • Se simte singur, cuprins de tristete;
 • Are un disconfort in plan fizic;
 • Exista lucruri care-l agita;
 • S-a schimbat ceva in rutina;
 • S-a modificat ambientul in care traieste;
 • In jurul lui apar noi persoane;
 • Are nevoi ce nu le poate exprima altfel (foame, sete, oboseala etc.).

Ca sa te prinzi daca sa ajunga acasa e ce-si doreste sau daca cerinta e doar transpunerea unui disconfort, incerca sa-i ”citesti” si limbajul corpului. Micile gesturi, modul in care priveste si se manifesta sunt detalii care conteaza.

Ramai alaturi de blogul Casa mea Eden si pe mai departe. Pentru ca revenim si cu sugestii despre cum poti actiona in fata rugamintilor si insistentelor vizavi de ”acasa”.

Foto: www.partnersinhopelaketravis.org

Cum amani batranetea? Daca cineva ti-ar dezvalui metodele, te-ai grabi sa pui cateva in aplicare?

Probabil ca majoritatea se asteapta la potiuni magice, retete miraculoase, strategii sofisticate, diete fenomenale si la multe alte chestiute intr-un ”ton” apropiat.

Te vom dezamagi. Nu exista nici potiuni magice, nici retete miraculoase. Nu exista nimic ”wow”, nimic care sa te dea pe spate si sa-ti taie dintr-un sut vreo 3-4 decenii cu ale lor riduri, dureri si baiuri.

Doar partial insa te vom dezamagi. Exista lucruri din viata de zi cu zi pe care le faci sau nu le faci si care pot da ”tonul”..

Tinerete vs batranete, varsta biologica vs varsta cronologica

Cunosti oameni de 30 – 40 de ani vlaguiti, cu o gramada de probleme (de sanatate si nu numai), carora le pui oricand in carca macar vreo 2 decenii?

Dar oameni de 70 – 80 de ani plini de energie, cu sanatate de fier? Daca nu i-ar trada insemnele timpului pe chip, probabil nu le-ai da varsta.

Exista reprezentanti si-ntr-o categorie, si-n cealalta. Diferenta o face varsta biologica. Nu e aceeasi cu varsta cronologica.

Prima reflecta cum se simte organismul tau. E cea care conteaza. A doua reflecta data nasterii, ce sta scris in cartea de identitate.

Privind in urma bagajul deceniilor, nu trebuie sa spui ”de azi sunt batran si procedez asa” sau ”ma simt asa”.

Nu trebuie sa devii varstnic atunci cand datele buletinului iti spun ”e timpul”, ca asa se cuvine.

NU, nu se cuvine si nicidecum nu e timpul.

Sa ramai cat mai mult tanar depinde de tine. Poti reusi nu doar la nivel psihic si mental, ci si in aspect.

Cum amani batranetea? – Metode cu potential anti-imbatranire

Desi imbatraneste, corpul poate ramane in forma, plin de vigoare. Cu alte cuvinte, poti incetini ritmul cu care avanseaza varsta biologica.

Ce poti face?

Fii o persoana pozitiva

E usor sa fii negativist si sa te justifici pentru orice nereusita, boala etc. Mai greu e sa schimbi macazul.

Bucura-te de fiecare zi. Ia partea plina a paharului. Intotdeauna se gaseste ceva de facut care sa te incarce cu energie pozitiva.

Priveste viitorul cu incantare

E distructiv sa te gandesti cat de batran esti, ca nu mai poti face aia sau cealalta, ca timpul tau a trecut etc.

Fixeaza-te pe actiuni care te incanta, pe care le-astepti cu nerabdare. Intotdeauna vei gasi ceva stimulant cu care sa pasesti inainte prin viata.

Schimba perspectiva

Nu e benefic sa percepi varsta prin gramada de ani si sa crezi ca fiecare decada implica un comportament specific.

Nu poti controla tot. Data nasterii e doar un detaliu. Nu defineste cine esti si cum arati. Si nu se poate schimba, la fel ca patrimoniul genetic.

Alte lucruri conteaza si te definesc. Sunt cele asupra carora ai controlul, ca de pilda comportamentul, gandirea, actiunile.

Ingrijeste-te de alimentatie

Grija fata de tine se ”traduce” si prin modul in care-ti tratezi corpul in plan fizic, din interior, prin alimentatie, de pilda.

Omul e prea putin atent la ce pune in farfurie. Cand e tanar, isi crede organismul invincibil. Dar suntem ceea ce mancam.

Alimentatia-si pune amprenta asupra functionarii organelor. Le poate proteja si prelungi ”valabilitatea” sau, dimpotriva, sabota.

Dupa principii similare procedam si in la Casa mea Eden. Aici punem accentul pe produse bio, din productia proprie. Le oferim rezidentilor o alimentatie cat mai naturala, diversificata, sanatoasa, cu un aport nutritional complet, tocmai pentru a compensa anumite carente.

Ramai o persoana activa

Aspectul tanar si sanatatea fizica si mentala sunt elemente conditionate si de cata miscare faci.

Poti incerca orice forma de miscare, doar gaseste-o pe cea care te incanta:

 • Alergare in aer liber (sunt atatia runner-i de varsta a treia);
 • Sala de fitness (exista personal trainer-i trecuti de 70 de ani);
 • Gimnastica posturala (este esentiala atat pentru motricitate, cat si din perspectiva psiho-sociala);
 • Dans (beneficiile dansului se oglindesc intr-o multime de efecte pozitive) etc.

Miscarea e vitala si pentru prevenirea / controlul unor maladii degenerative precum Alzheimer.

Ce crezi, iti mai pare la fel de greu sa pacalesti timpul?

Cum amani batranetea daca nu intervii in niciun sens? Tu ce faci pentru tine?

Foto: www.medicalnewstoday.com

Intr-o zi, am ridicat privirile spre oglinda doar pentru a-mi suprinde fata. Riduri pretutindeni... Prea multe, prea adanci... Prea dureroase unele. Imi amintesc... primul esec, prima despartire, boala mea...

Azi am decis sa schimb ceva. Sa pun capat atator decenii de suferinta, de nemultumire si frustrari, decenii in care am suportat tot fara sa am curajul sa ma opun.

Azi am decis! Voi reincepe sa traiesc. Mai am niste ani de trait. Vreau sa ma bucur de ei. Merit!

La urma urmei, mai bine batrani singuri decat in proasta companie... Se intampla si la case mai mari, ar spune unii. Asa cum dragostea e fara varsta, e si separarea, divortul. Asa sunt toate despartirile.

Nimeni nu e obligat sa ramana intr-o relatie doar ”pentru ca trebuie”.

NU TREBUIE. Nimic nu trebuie. Nici casatoriile, nici relatiile, nici despartirile.

Cu toate ca acum exista ”divort de argint” (o separare in etate avansata), nu doar ”nunta de argint”, in deceniile precedente astfel de ”evenimente” erau o raritate.

Cuplurile rezistau chiar in contextul unei relatii instabile. Rezistau din cauza multelor prejudecati. Ca sa se protejeze de gura lumii.

In viziunea tuturor, divortul era ca o pata in CV-ul vietii. Societatea pe de-a-ntregul condamna divortul. Atunci. Acum mai putin spre deloc.

Cadrul actual e altul. S-au schimbat imprejurarile in plan cultural si social. Oamenii indraznesc sa faca pasi decisivi. Se indragostesc, iubesc sau se despart si spre ”apus”.

Au mai mult curaj sa-si urmeze propriul drum, bun, rau, asa cum e. Fara alte compromisuri.

Cand lucrurile nu mai functioneaza, cand relatia s-a racit de tot, dupa ”enspe” incercari de a o pune pe roate (sau fara stradanie), decid sa nu mai continue pe acelasi drum. Nu se mai chinuie sa ramana intr-un ”parteneriat” fara viitor.

Dar care e de fapt sursa adevarata a rupturilor?

Posibile motive de divort la batrani

Varsta de pensionare nu constituie o bariera in a pune capat unei relatii / casatorii de zeci de ani. Poate era pe vremuri, cand divortul era considerat un pacat capital sau oricum ceva rusinos, ce nu se cuvenea.

Totusi, cum se explica deciziile de separare?

#1: Probleme financiare

Poate fi o chestiune de disponibilitati materiale, de probleme ce se ivesc cu timpul.

In multe familii, bunicii isi sprijina copiii si nepotii, peste posibilitati si gasindu-se coplesiti de datorii. Gravele dificultati economice cauzeaza divergente si pot genera ruptura.

#2: Varsta in sine

Mai bine-zis diferentele de varsta dintre parteneri pot duce la inevitabilul divort.

O mare departare de ani in buletin poate sa nu faca multa diferenta la inceput. Insa pe masura ce trec anii, poate deveni un obstacol enorm. De aici, dorinta de schimbare.

#3: Plictiseala

Nu ai crede, dar poate fi unul dintre multele motive de divort la batrani.

E posibil si explicabil. Nu toata lumea agreeaza situatia in care-si are partenerul aproape 24 de ore din 24. Desigur, depinde de relatie si de ”piatra de temelie”.

#4: Motive de casatorie gresite

Pe vremuri, asa ca in prezent, oamenii se casatoreau nu doar din dragoste.

Teama de a nu ramane singuri, dorinta de a inchide gura lumii, lipsa de alternative, speranta ca lucrurile se vor schimba sunt doar cateva dintre explicatii. Si cand iubire nu e...

#5: Absenta intimitatii

Privesti probabil cu stupoare punctul motivul. Insa exista dragoste dupa 65 de ani.

Exista in toate aspectele sale. Atat barbatii, cat si femeile au nevoie de momente de romantism, de atentii si chiar de intimitate. Dar pe parcurs, toate se pierd in unele cupluri.

Exista si un ”deznodamant”?

In lipsa partenerului, in lipsa familiei, in lipsa... in general, si cu nevoi cu carul, unii seniori ajung la azil. Sau in fine, la un centru de ingrijire batrani. Nu e neaparat rau, dar nici neaparat bine.

Depinde de structura. Unele centre chiar au meritul sa lumineze vietile intunecate si chipurile umbrite.

Stii si tu un astfel de centru? Ai trait o experienta similara cu propria relatie? Sau poate ai ca exemplu ”falimentul” parintilor, a unui cunoscut?

Foto: www.wtop.com

Inscrie-te la Newsletter si vei fi la curent cu ultimele noutati!