Virozele respiratorii la varsta a treia fac parte din normalitate, la care seniorii trebuie sa se astepte deja de la debutul primei luni de toamna.
In general, fiind categoria cea mai vulnerabila, bunicii au nevoie de multa grija si atentie cand se expun in spatii aglomerate. De asemenea, au nevoie sa fie precauti si, mai ales, sa-si cunoasca ”inamicul”.
De cand cu virusul SARS-CoV-2 in actiune, afectiunea pe care o genereaza, COVID-19, este adesea confundata cu gripa si chiar cu banalele raceli.
Virozele respiratorii la varsta a treia: Raceala, gripa sau COVID-19?
Pandemia secolului e cat se poate de reala. E dreptul fiecaruia sa nu fie de acord, dar si de datoria sa evite raspandirea si sa respecte masurile de igiena si de distantare.
La fel, nu strica putina cunoastere si punere in tema cu simptomatologia unor afectiuni atat de asemanatoare ca mod de infectare si simtome. Si totusi atat de diferite!
Uneori, tusea, nasul infundat, o stare generala proasta si o temperatura corporala de peste 37ºC pot indica o raceala sau o gripa. Alteori, pot semnala COVID-19. Cert este ca intre cele 3 tipuri de infectii respiratorii exista si diferente.
Cum recunosti racelile comune?
Printre cauze stau numerosi virusi. Principalii responsabili sunt rinovirusii, urmati de coronavirusi (acelasi tip de patogeni care determina si maladia COVID-19) si adenovirusi.
In general, racelile afecteaza tractul respirator superior (nas, gat, sinusuri). Cu remedii potrivite, dispar in cateva zile si au simptome (isi fac aparitia la 2-3 zile dupa infectare) in marea majoritate lejere:
- Febra – daca exista, este scazuta;
- Dureri de cap;
- Stranut;
- Tuse productiva / seaca – se manifesta spre final;
- Lacrimarea ochilor;
- Rinita (nas ce curge).
Cum recunosti gripa?
La fel ca racelile, gripele sunt tot infectii virale, insa cauzate de virusi gripali, care se schimba de la un sezon la altul (apar noi tulpini). Comparativ cu racelile, pot afecta atat caile respiratorii superioare, cat si inferioare (nas, gat, plamani).
Sunt mult mai contagioase, iar simptomele mai severe, cu un debut brusc (cateva ore):
- Febra ridicata, de obicei peste 38ºC;
- Frisoane cu transpiratie;
- Dureri de cap si de gat;
- Dureri musculare si articulare;
- Congestie nazala (nas infundat);
- Stare generala proasta;
- Tuse seaca / productiva;
- Pofta de mancare scazuta.
Daca bolnavul face parte din categoriile cu risc crescut de imbolnavire (copii, varstnici, persoane cu afectiuni cronice cu BPOC – Bronhopneumopatie obstructiva cronica, diabet, cardiopatii etc.), gripele pot duce la complicatii.
Cum recunosti boala COVID-19?
Boala COVID-19, data de virusul SARS-CoV-2, in mod analog cu primele 2 maladii, este o infectie respiratorie. Contagierea se face prin contact direct cu persoane bolnave sau cu suprafete contaminate.
In formele usoare, se poate limita la tuse uscata, dureri de gat, oboseala si putina febra –cele mai comune manifestari. Pe langa, maladia poate avea si alte simptome – nu atat de raspandite, unele confundabile cu ale gripelor si chiar ale racelilor:
- Inflamatia mucoaselor cailor respiratorii;
- Dureri de cap, musculare, articulare;
- Dificultati respiratorii;
- Conjunctivita;
- Stare generala foarte proasta;
- Pierderea gustului si mirosului;
- Absenta apetitului;
- Scadere in greutate;
- Eruptii cutanate;
- Diaree.
Coronavirus la varstnici nu doar ca poate avea manifestari atipice, dar complicatiile pe care agentul viral le genereaza le pot periclita viata.
In formele mai grave, infectia poate ajunge in caile respiratorii inferioare, de la trahee la plamani, generand bronsite sau pneumonii. Fara sa mai vorbim despre agravarea starii de sanatate pe fondul unor comorbiditati (afectiuni cardiace, diabet, hipertensiune etc.) asociate cu etatea inaintata.
Retine
- Virozele respiratorii la varsta a treia se pot prelungi, avand perioade de vindecare peste media normala.
- Daca nu se trateaza corespunzator, se pot agrava, infectia virala fiind inlocuita cu o infectie bacteriana.
- Pe fondul unei sensibilitati ce intereseaza aparatul respirator si in prezenta unei imunitati subrede, pot degenera.
Foto: www.cidrap.umn.edu