Cine nu are batrani sa-si cumpere. Iar cine-i are ar face bine sa si-i ingrijeasca. Pentru ca de cand cu valul de coronavirus, bunicii si parintii in etate prezinta riscuri crescute nu doar de imbolnavire, ci mai ales de eventuale complicatii care le pot periclita viata. Iar cifrele reale ustura o-ntreaga umanitate. La propriu.
Din fericire, pe teritoriul tarii noastre numarul cazurilor de imbolnavire cu COVID-19 este extrem de scazut comparativ cu ce se intampla in zonele ”rosii”. Dar asta nu inseamna ca nu exista riscuri potentiale pentru populatie.
Consecinte grave ale imbolnavirilor cu coronavirus la varstnici
Cele mai vizate sunt anumite categorii, in cazul carora organismul nu se descurca sa lupte cu posibilele complicatii ale infectarii cu noul coronavirus 2019-nCOV. Starea de alerta creste cu atat mai mult cu cat epidemia a evoluat ca nivel, fiind ”avansata” la rang de pandemie.
Primele date statistice provenite din centrul ciclonului, care este China, indica varstnicii ca fiind categoria cea mai vulnerabila la efectele maladiei. Este o certitudine sugerata dinainte ca virusul sa se extinda pe teritoriul a peste 100 de tari si sa curme mii de vieti intr-un rastimp atat de scurt.
Ulterior, impreuna cu datele care in fatiseaza evolutia numarului de cazuri in Italia, a doua cea mai afectata tara din lume, totul dovedeste cat de periculoasa este maladia COVID-19 pentru seniori.
In randul copiilor si tinerilor riscurile sunt extrem de reduse. Pericolul potential, ”tradus” printr-o rata a mortalitatii, creste semnificativ odata cu varsta, ajungand la valori alarmante de 18 % in cazul octagenarilor.
Insa varsta nu ramane singurul factor favorizant pentru imbolnavirile in masa. Conteaza si istoricul medical individual. Desi cei mai expusi la imbolnavire raman persoanele de varsta a treia si a patra, acelasi lucru ramane valabil si in cazul mai tinerilor cu unele probleme de sanatate.
Cum se explica potentialul fatal al infectarii cu coronavirus la varstnici?
Pe masura ce omul inainteaza in varsta, functia imunitara isi pierde din performanta. Slabirea acestor mecanisme naturale de protectie impotriva patogenilor duce la o mai mare vulnerabilitate a organismului in fata unor patologii grave.
Cand scuturile de aparare devin insuficiente, corpul intampina greutati sa mai lupte si sa combata infectii precum COVID-19. Scenariul se agraveaza pe fondul unor afectiuni cronice care dezechilibreaza si mai mult sistemul imunitar. Si tot seniorii sunt primii vizati.
Cu cat o persoana e mai longeviva, cu atat creste probabilitatea ca organele sa inceteze sa mai functioneze la capacitate. In consecinta, varsta devine un factor favorizant pentru inmultirea si inrautatirea patologiilor cronice grave asa cum pot fi diabetul, cancerul si afectiunile cardiovasculare.
Pe fondul unui sistem imunitar deja slabit, astfel de maladii pot ingreuna capacitatea organismului sa lupte cu infectiile.
Potrivit unui comunicat publicat de catre ISS (Istituto Superiore di Sanita), studiile vizavi de evolutia letala a virusului 2019-nCOV la batrani arata ca la doua treimi dintre decese au fost verificate anterior 2 sau 3 patologii cronice.
Problemele de sanatate cele mai comune, care accentueaza evolutia epidemiei ducand la un destin tragic, raman:
- Diabetul zaharat;
- Afectiunile cardiace;
- Hipertensiunea;
- Afectiunile pulmonare;
- Cancerul.
Asadar, mare grija in randul celor care se incadreaza in grupurile cu nivel ridicat de risc! Aparte igiena riguroasa personala, printre precautiile cotidiene se numara:
- Evitarea locurilor aglomerate;
- Evitarea calatoriilor care nu sunt necesare;
- Limitarea contactului cu persoane, fie si din randul familiarilor;
- Intensificarea masurilor de igiena in casa, prin curatarea si dezinfectarea repetata a suprafetelor atinse frecvent.
Foto: www.wogx.com