Avantajele prieteniilor pentru varstnici se vad si se simt cu fiecare zambet, vorba buna sau strangere de mana, cu fiecare zi ce trece departe de singuratate.
Pentru a fi bine, mai ales de la o varsta mai incolo, este important sa ne inconjuram de persoane pe care ne putem baza, cu care sa construim o legatura, cu care sa impartim experiente si momente bune sau rele.
La varsta a treia, cand in multe cupluri unul dintre parteneri ”pleaca”, cand de multe ori familia este departe sau nu a mai ramas nimeni in viata, prietenii sunt cei mai importanti. Raman punctul de sprijin in univers, izvorul de energie, stimulul care intaresc omul pe de-a-ntregul sau.
Care sunt avantajele prieteniilor pentru varstnici?
Prieteniile adevarate sunt importante la orice varsta, nu doar la categoriile old-age. Au o influenta pozitiva asupra starii de bine, asupra sanatatii fizice si mentale. Pot aduce fericire in traiul de zi cu zi, pot preveni diverse maladii, pot chiar prelungi viata.
Prietenii si sansele la o viata mai lunga
Cine gaseste un prieten, gaseste un tezaur...
Avand prieteni, sansele sa traiesti mai mult decat cei care-si duc viata in totala solitudine, cresc cu 50 %.
In schimb, singuratatea epuizeaza organismul, il vlaguieste de energie, ii scurteaza durata. Efectele singuratatii asupra omului pot avea nivelul de gravitate al fumatului sau alcoolismului, depasind chiar efectele obezitatii si sedentarismului.
Deja din Antichitate, Aristotel a intuit realitatea, convins ca omul, o fiinta sociala prin natura sa, este facut pentru a vietui in compania semenilor, nu singur. Cu toate astea, abia acum, tarziu, in vremurile noastre, suntem constienti ca absenta relatiilor sociale devine factor de risc si totodata de stres.
Stresul este un alt factor cauzator de maladii cronice, precum diabetul sau cardiopatiile.
De multe ori, o imbratisare sau o strangere de mana, un zambet sau o vorba buna pot actiona ca un adevarat panaceu.
Potrivit unor studii efectuate la Brigham Young University și publicate în revista Plos Medicine, relatiile sociale fac parte dintre factorii care pot afecta probabilitatea de viata sau de moarte.
Calitatea și cantitatea conexiunilor au legătură nu numai cu sănătatea mintală, ci și cu morbiditatea și mortalitatea.
Viata sociala a seniorilor
Primele prietenii se incheaga chiar mai devreme de clasele primare, posibil deja din vremea invatamantului prescolar. Dintre amicii de gradinita sau de scoala primara, unii ocupa locuri privilegiate, devenind cei mai buni prieteni sau prieteni de suflet.
Desigur, la varste atat de timpurii, este foarte probabil ca cel mai bun prieten sa fie inlocuit foarte curand din cauza unor discutii banale de copii. Sau ar putea sa nu-si gaseasca vreodata inlocuitor, sa ramana un prieten pe viata.
Dar nu numai prieteniile conteaza in viata oamenilor. Ca fiinte sociale, conteaza si intreaga retea de conexiuni sociale care se dezvolta pe parcursul vietii. Conteaza cu precadere la varste avansate, atunci cand, asa cum s-a dovedit, are influnte mai mult decat benefice asupra calitatii vietii.
Izolarea sociala reprezinta in primul rand un factor de risc pentru depresii. Sufletele bolnave sunt frecvente dupa varsta pensionarii, odata cu incheierea ”stagiului” activ pe piata muncii – e si pensionarea un factor.
Participarea si implicarea in activitati sociale pe masura varstei – plimbari, conversatii, jocuri etc. devin comportamente care scad riscurile de a dezvolta o depresie sau o alta tulburare asociata starilor depresive.
Ba mai mult, cultivarea relatiilor interumane la varsta a treia ajuta la mentinerea functiilor cognitive la un nivel mai ridicat. Practic, relatiile cu persoane apropiate le ofera varstnicilor oportunitatea sa-si pastreze creierul antrenat.
Foto: www.pexels.com