Noul coronavirus SARS-COV-2 poate patrunde in corpul oricarei fiinte umane. Nimeni nu este 100% protejat si imun. Atata doar ca exista categorii cu risc de COVID-19. In cazul acestora, boala devine mai potenta si consecintele mai grave, pana la finaluri cu potential tragic.
Pentru ca vindecarea este extrem de anevoioasa, persoanele din categoriile vulnerabile trebuie cu atat mai mult trebuie sa evite expunerea. De multe ori, fie organismul cedeaza in fata inimicului nevazut, fie ramane cu sechele, iar pacientul risca sa nu mai aiba o viata normala.
Categorii cu risc de COVID-19
Data fiind rata mortalitatii in randul septagenarilor si mai ales a celor de 80+, pana la ora actuala, se pare ca cei mai expusi raman varstnicii. Insa nu doar ei sunt vizati.
Care sunt tintele preferate ale acestui virus cu o raspandire atat de spectaculoasa, ce continua sa faca ravagii pe mapamond?
Batranii
Potrivit rapoartelor prezentate si actualizate ale OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii), cele mai vulnerabile sunt persoanele de varsta a treia. De la 60 de ani in sus, cresc riscurile unei forme grave de COVID-19, ele inmultindu-se odata cu varsta.
Privind drept criteriu varsta, pacientii de 80+ prezinta cel mai inalt grad de risc. Un studiu efectuat in februarie de catre Chinese Center for Disease Control arata cat de fatala este maladia, pe intervale de varsta:
- 80+ ani: 14,8 %
- 70-79 ani: 8 %
- 60-69 ani: 3,6 %
- 50-59 ani: 1,3 %
- 40-49 ani: 0,4 %
- 30-39 ani: 0,2 %
- 20-29 ani: 0,2 %
- 10-19 ani: 0,2 %
Bolnavii cronici
Oamenii cu antecendente de patologii cronice sunt cel putin la fel de expusi preum octagenarii. Iar daca cele 2 variabile coexista (varsta inaintata + cel putin o afectiune cronica), riscurile se inmultesc semnificativ.
Factorii agravanti inseamna afectiuni cardiace, diabet, hipertensiune, boli renale, cancer. Oamenii cu aceste boli prezinta mai multe probabilitati sa se imbolnaveasca si chiar sa aiba un destin tragic.
- Afectiuni cardiace: 10,5 %
- Diabet: 7,3 %
- Afectiuni respiratorii cronice: 6,3 %
- Hipertensiune: 6 %
- Cancer: 5,6 %
- Fara probleme: 0,9 %
Fumatorii
Sensibili la noul coronavirus sunt si fumatorii. Fumul rezultat in urma arderilor afecteaza nu doar imunitatea cailor respiratorii superioare, ci si tesuturile pulmonare si ale altor organe. Ceea ce inseamna un nivel scazut de protectie impotriva unor virusi precum coronavirusii.
Declansand o infectie respiratorie acuta grava (COVID-19), virusul denumit SARS-COV-2 poate compromite si mai mult functia pulmonara si implicit respiratia normala. In ”traducere” iata fumatorii prezinta riscuri majore:
- Sa dezvolte infectii respiratorii acute (COVID-19 este o infectie respiratorie acuta);
- Ca bolile sa aiba un timp de vindecare mai indelungat;
- Ca evolutia maladiilor sa fie mai grave decat pentru cine nu fumeaza.
Alte categorii
Cu toate ca nu s-au verificat cazuri grave la copii si la adulti cu o stare de sanatate buna, alerta se mentine si in cazul acestor categorii.
- Pentru ca inca nu se stie cu exactitate cum actioneaza coronavirusul din Wuhan;
- Pentru ca nu se stie ce efecte va avea virusul in cazul unor mutatii;
- Pentru ca tinerii adultii si copiii pot fi purtatori, transmitand virusul in jurul lor, chiar fara sa manifeste simptome vizibile sau grave.
Bun de stiut!
Infectia respiratorie COVID-19, produsa de virusul de tip coronavirus SARS-COV-2, are un tablou simptomatic foarte similar cu al gripelor si racelilor comune. Si de cele mai multe ori, debuteaza cu:
- Febra ridicata;
- Tuse;
- Respiratie ingreunata.
Laolalta cu igiena riguroasa, evitarea contactului cu multimea si repausul la domiciliu ramane cel mai eficace mijloc de a preveni o posibila imbolnavire.
Foto: www.theverge.com