+40 753 653 592 informatii@casameaeden.ro
Îmbătrânirea pozitivă și avantajele ei Îmbătrânirea pozitivă și avantajele ei

Îmbătrânirea pozitivă și avantajele ei

Care este cel mai bun mod de a dezvolta o perspectivă sănătoasă asupra bătrâneții? Petreceți mai mult timp cu persoanele în vârstă și descoperiți ce aduce sens și plăcere anilor lor de amurg, în ciuda pierderilor, atât fizice, cât și sociale, pe care le-ar fi putut suferi.

Înțelepciunea pe care o veți dobândi din aceasta ar putea fi la fel de valoroasă pentru adulții tineri și de vârstă mijlocie cărora le este frică să îmbătrânească. În detrimentul lor, unii ar putea chiar să evite să interacționeze cu bătrânii, ca nu cumva „boala” lor să se îndepărteze de ei.

Numeroase persoane din cultura noastră axată pe tineret îi privesc pe vârstnici cu frică sau dispreț  considerându-i consumatori mari de resurse în schimbul unui prea puțin oferit. Având în vedere ritmul exploziv al tehnologiei care deseori îi încurcă pe cei în vârstă, aceștia impun puțin sau deloc respect pentru depozitul de înțelepciune care a fost cândva prețuit de tineri (și încă mai este în unele societăți tradiționale).

Întâlnirile și timpul petrecut alături de oamenii în vârstă îți pot schimba radical viața. Te fac să renunți la ceea ce-ți distrage atenția de la lucruri stupide îndemnându-te să te concentrezi pe ceea ce este important pentru tine. Pentru că prea puține persoane își fac griji pentru lucrurile care s-ar putea întâmpla, făcând acest lucru atunci când se întâmplă. Atunci poți ori nu poți să gestionezi situația. La orice vârstă avem, putem alege să ne adaptăm la orice se întâmplă.

După ce petreci timp alături de ei, dar și citind cărți despre acest subiect, ajungi să ai un mod nou de a privi lucrurile: ca un adult în vârstă „suficient de bun” care continuă să urmeze și să se bucure de o varietate de activități proporționale cu limitările impuse de schimbările inevitabile ale corpului și minții care se acumulează odată cu înaintarea în vârstă. Ai posibilitatea să vezi nu numai ce este îmbătrânirea, ci și ce ar putea fi îmbătrânirea; nu ceea ce realizăm în ciuda îmbătrânirii, ci din cauza îmbătrânirii.

Ai potențialul de a vedea posibilități în loc de probleme; îmbătrânirea în sine poate fi un catalizator pentru experiențe noi bogate, oferind o modalitate de a reînnoi pasiunile și de a te reinventa.

Atunci când îmbătrânești unele activități pe care le-ai iubit cândva nu le mai poți face sau nu vrei neapărat să le faci, cum ar fi urcatul pe munte, tenisul, ori sporturile de iarnă. Dar încă poți să mergi, să mergi cu bicicleta, să înoți și să scoți câinele la plimbare, activități care aduc multe plăceri neașteptate și noi prieteni. Poți să-ți însoțești nepoții la muzee și să te bucuri de cunoștințele lor despre impresioniștii pe care i-au studiat la o oră de artă din liceu.

Bănuiești deja că, atunci când abilitățile tale fizice vor fi reduse și mai mult, te poți bucura în continuare de conversații semnificative cu acești copii, care devin prea repede adulți tineri. S-ar putea să știe cum să-ți reseteze telefonul mobil sau să găsească canale ascunse la televizor, iar tu îi poți ajuta să-și pună experiențele de viață în perspectivă și să susțină decizia de a-și părăsi zona de confort și de a-și asuma riscuri care oferă potențial de creștere.

Chiar și atunci când declinul fizic și pierderile limitează opțiunile cuiva, rămâne capacitatea de a aprecia și aborda fiecare zi cu un sentiment și cu un scop, totul fiind despre cum încadrezi ceea ce ai.

Există conceptul de îmbătrânire pozitivă acesta reprezentând o stare de spirit pozitivă, optimistă, curajoasă și capabilă să se adapteze și să facă față în moduri flexibile schimbărilor vieții. Creativitatea poate aduce beneficii îmbătrânirii prin întărirea moralului, îmbunătățirea sănătății fizice și îmbogățirea relațiilor.

În istorie există două exemple celebre: Henri Matisse – „omul care a înviat din morți” în 1941 după o intervenție chirurgicală de cancer – care a creat decupaje când nu mai putea picta și Martha Graham, care s-a reinventat coregraf fiind când nu a mai putut dansa ca odinioară.

Atunci când devenim incapabili să ne îndeplinim rolurile și pasiunile din tinerețe, putem profita de trecutul nostru pentru a găsi putere și inspirație. Putem încerca ceva nou care este fie o extensie a ceea ce am făcut înainte, fie care ne duce într-o nouă direcție.

În conceptul de îmbătrânire pozitivă nu există regrete.  Oamenii în vârstă, știind că se confruntă cu un timp limitat în fața lor, își concentrează energiile asupra lucrurilor care le oferă plăcerea momentului, nu pe un viitor care s-ar putea să nu fie niciodată.

CasaMeaEden.ro

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.