+40 753 653 592 informatii@casameaeden.ro
Mai sunt prietenii cum erau odată? Mai sunt prietenii cum erau odată?

Mai sunt prietenii cum erau odată?

Cred că printre primele cuvinte pe care le auzim și conștientizăm se află și cele legate de prietenie.

- Și, mi-a spus mama că mergi la grădiniță? Ai un prieten acolo? se pot auzi rostite, nu de puține ori, întrebările adultului către puiul de om.

Întrebarea se repetă și pe măsură ce creștem înțelegem cum stă treaba cu prietenul. La început timid, apoi mai în amănunt, trebuindu-ne o viață să deslușim acest cuvânt care ascunde în el sute de înțelesuri. De fapt, cred că pentru fiecare dintre noi el are un chip. Sau două ori chiar trei.

Un vechi proverb spune:  „Un prieten în viață e mult; doi înseamnă foarte mult; trei e aproape imposibil” dar ajungi să-i pricepi sensul mult mai târziu, unora dintre noi niciodată. Dacă ești la școală și ai doar un prieten mulți dintre colegii tăi consideră că nu e ceva în ordine, că ești un ciudat pentru că acum am ajuns în era în care trebuie să fii înconjurat mereu de oameni dacă vrei să fii acceptat de societate. Să fii în lumina unei plaje cât mai mari de privitori viața ta fiind pusă sub lupă și analizată îndelung. Doar că analiza asta este făcută de unii care nu au nici o legătură cu tine, cu viața ta, cu ceea ce tu ești și vrei să transmiți.

Cum reușeau oamenii, odinioară, să păstreze și cultive această stare a prieteniei?

Cunosc oameni ajunși la vârsta senectuții care sunt prieteni de-o viață. Au trecut alături prin tot soiul de grozăvii și au reușit să rămână aproape pentru a se sprijini și a-și insufla încredere și optimism. Și-au petrecut toate etapele vieții împreună fiind, la început singuri apoi alături de familiile lor numeroase pentru ca la final unul să-l jelească pe celălalt. Dar nu singur, ci sprijinit de cei care s-au alăturat între timp lui.

Ce reprezintă de fapt prietenia?

Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române: PRIÉTEN, -Ă, prieteni, -e, s. m. și f. Persoană de care cineva este legat printr-o afecțiune deosebită, bazată pe încredere și stimă reciprocă, pe idei sau principii comune; amic.

Sună atât de frumos și confortabil să știi că există încredere și stimă, idei și principii comune iar unii dintre noi chiar reușesc să clădească așa relații. E drept! Cu trudă, perseverență și mult adevăr.

Pentru că prietenul nu e cel care-ți spune doar ce vrei tu să auzi, el reprezentând barometrul evoluției tale, conduitei și atitudinii pe care o ai mereu, nu doar atunci când ești lângă el ci persoana care rostește și ce nu este în regulă cu tine și cu atitudinea pe care o adopți.

O mare parte a populației din țara noastră  și-a trăit mai bine de jumătate din viață în comunism atunci când situația era complet diferită de ceea ce vedem astăzi în jurul nostru. Pentru că socializarea nu era ajunsă la nivelul de acum, viața oamenilor se petrecea într-un perimetru mult mai restrâns fiind înconjurați de un număr limitat de persoane, pe lângă membrii familiei câțiva prieteni ajunși între timp a fi înrudiți prin tainele botezului ori a cununiei.

Marile bucurii ori drame erau analizate acolo, în cadru restrâns, persoanele mai în vârstă având un rol extrem de important, ca niște înțelepți, în luarea deciziilor finale cei mai tineri ținând cont, chiar dacă nu împărtășeau aceleași sentimente, de cei mai cu experiență. Era mai multă reziliență, obediență și răbdare, nu se acționa decât foarte rar sub impuls, timpul având un rol aparte în gestionarea problemelor.

Bunicii de astăzi nu mai înțeleg ce se petrece cu cei din jurul lor, destrămarea familiilor având loc la primul impas major, fără o urmă de răbdare ori înțelegere. Au dispărut prietenii, cei care aveau timp pentru tine și păsurile tale apărând în locul lor psihologii. Diferența majoră este că dacă la prieten puteai apela când simțeai nevoia și reciproca fiind valabilă fără a plăti, la psiholog treaba stă total diferit.

Și dacă doriți un sfat de la cineva experimentat poate e nimerit să vorbiți și cu cei de vârsta a treia, cei care prin experiența de viață pe care o au pot emite păreri pertinente la care este bine să vă gândiți, nu neapărat să le puneți în practică.

„Ţine lângă tine un adevărat prieten cu amândouă mâinile.”

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.