Ar fi minunat daca ar exista o pastila anti-imbatranire sau un elixir al tineretii. Toate acestea sunt doar mituri... Insa exista alimente pentru sanatatea creierului.
Intr-o anumita masura, acestea reusesc sa contrasteze declinul cerebral mai mult decat altele. Nu este vorba despre solutii miraculoase, ci despre mancaruri sanatoase, de origine vegetala. Practic, prin aportul nutritional, faciliteaza:
- Completarea unor carente de pe urma carora se resimte inclusiv creierul;
- Revigorarea memoriei si improspatarea tuturor functiilor cognitive.
Alimente pentru sanatatea creierului
Iata ce este bine sa apara in dieta mai ales cand varsta se apropie de pragul pensionarii (dar nu numai):
1. Afine
Este sezonul lor... Nu sunt chiar cele mai comune fructe, nici cele mai accesibile. Au un pret destul de ridicat, iar perioada in care se gasesc este destul de limitata.
Datorita antioxidantilor si celorlalti compusi ”prietenosi” cu creierul, ofera beneficii extraordinare. Pana si la varste inaintate, contribuie la:
- Imbunatatirea memoriei si atentiei;
- Reducerea activitatii radicalilor liberi;
- Protejarea creierului de degenerare si de stres;
- Mentinerea functiilor cerebrale active.
In plus, ajuta si in cazul in care se verifica declinul abilitatilor motorii. Si desfasoara inclusiv o actiune antiinflamatorie.
Proprietati similare cu cele prezentate anterior au si alte fructe de padure (zmeura, mure, coacaze).
2. Broccoli
Dintre reprezentantele regnului vegetal care favorizeaza creierul face parte si broccoli:
- Avand valori ridicate de vitamina K si de colina, reuseste sa pastreze mintea limpede la orice varsta;
- Data fiind concentratia de vitamina C, pana si in minime cantitati, acopera in intregime DZR (doza zilnica recomandata);
- Ofera un aport caloric redus (se recomanda si in curele de slabire);
- Datorita continutului de fibre, grabesc senzatia de satietate;
- Imbunatatesc capacitatea de a vorbi;
- Intaresc peretii vaselor de sange si le pastreaza elasticitatea.
In mod asemanator se comporta si alte legume verzi, ca de exemplu spanacul, salata verde sau varza.
3. Nuci
Un rol determinant in protejarea creierului il au si nucile. Insa daca ti le plac crude, mai ai de asteptat cateva luni.
Potrivit studiilor, consumul de nuci contribuie la prevenirea dementei si la ameliorarea sanatatii cognitive:
- Intergate in alimentatia zilnica / saptamanala, desfasoara efecte favorabile impotriva imbatranirii cerebrale precoce;
- Sunt bogate in nutrienti esentiali precum magneziu, fibre si vitamine (E, B6), toate cu extraordinarul ”talent” de a mentine active functiile cognitive;
- De asemenea, sunt excelenti inamici ai colesterolului ”rau”. Conditia este sa nu se exagereze cu cantitatile;
- Contin proteine in proportie de circa 15 – 20 %, acizi grasi omega 3 si omega 6, compusi ce le transforma in optime surse de nutrienti pentru creier;
- Se bucura de abilitatea de a controla nivelul de serotonina, un hormon responsabil de reglarea senzatiei de foame si de starea de spirit.
4. Rosii
De pe lista cu alimente pentru sanatatea creierului nu au cum lipsi nici rosiile, care se evidentiaza pentru o serie de insusiri pretioase:
- Sunt bogate in licopen (si nu numai), un element in masura sa contrasteze imbatranirea sub toate formele sale;
- Au meritul de a imbunatati memoria, reusind sa pastreze vii amintirile;
- Protejeaza organismul de dezvoltarea si evolutia celulelor canceroase;
- Au proprietati antioxidante, ajutand la optimizarea functiilor cerebrale si la prevenirea patologiilor neurologice ce caracterizeaza varsta a treia;
- Faciiteaza curatarea organismului de toxine si de radicali liberi, prevenind daunele la nivel celular.
Comparativ cu multe produse de origine vegetala, rosiile sunt foarte versatile in ce priveste posibilitatile de gatire.
Trebuie mentionat ca este bine sa se consume bine coapte, cele insuficient maturizate fiind sarace in proprietati benefice pentru corp si creier.
Observatii
In centrul de ingrijire persoane varstnice Casa mea Eden, suntem adeptii unei alimentatii sanatoase, pe masura musafirilor pe care-i gazduim.