Invata sa recunosti simptomele deshidratarii la varstnici! – Ce manifestari pot constitui un semnal de alarma?

Stii sa recunosti simptomele deshidratarii la varstnici? Ce indicii pot constitui semnale de alarma pentru prezenta problemei?

Consumul de lichide, in special de apa, este esential indiferent de numarul anilor. Iar in anumite faze ale vietii, mai cu seama dupa pragul pensionarii, devine chiar mai important. Nu mai putin expuse sunt si alte categorii, ca de exemplu copiii si sportivii.

Pe masura ce corpul imbatraneste, procesele fiziologice se modifica. Printre altele, organismul nu mai reuseste sa raspunda cu aceeasi promptitudine la stimulul de sete. Dar nu inseamna ca nevoia de a bea se atenueaza, ci doar ca nu mai este perceputa ca in tinerete.

Simptomele deshidratarii la varstnici

Frecvent, in lunile estivale, este de asteptat ca un bunic, o bunica, un parinte aflat la ”apusul” vietii sa sufere de unele probleme de sanatate. Multe sunt cauzate tocmai de aportul insuficient de lichide.

In vederea remedierii problemei, mai intai, aceasta trebuie identificata. Iata cateva dovezi care atesta un consum redus de lichide. Si cum simptomele deshidratarii la varstnici depind de gravitate...

La un nivel usor si moderat

1. Lipsa salivei

Printre primele semnale se numara gura uscata, cu limba prezentandu-se in conditii similare. Apoi, pe masura ce starea se accentueaza, vor fi afectate pielea si mucoasele.

2. Respiratia urat mirositoare

Saliva are rolul si sa ”curete” resturile alimentare ramase in cavitatea orala. Din cauza salivatie reduse cantitativ, reziduurile nu mai sunt eliminate, ceea ce duce la proliferarea bacteriilor.

3. Piele si mucoase uscate

Epiderma devine aspra si-si pierde din elasticitate. Buzele tind sa se crape si sa se exfolieze. Globii oculari apar lipsiti de filmul lacrimal natural (mucoasele nu mai sunt bine umezite).

4. Dureri de cap

In continuare, carenta de apa favorizeaza aparitia durerilor de cap. Pentru ca odata cu lichidele, corpul pierde si o parte dintre mineralele la care creierul este foarte sensibil (sodiu, potasiu).

5. Ameteala

O alta consecinta directa a starii de deshidratare o consitutie scaderea tensiunii arteriale. Tulburarea poate provoca ameteli si chiar lesin, indeosebi la ridicarea brusca in picioare.

6. Somnolenta si oboseala

Cand cantitatea apei din corp scade, organismul declanseaza un mecanism de supravietuire concentrat pe functiile vitale, in detrimentul celorlalte. De aici starile de somnolenta si oboseala.

7. Urina inchisa la culoare

Urina cu o culoare mult mai inchisa decat cea normala (ajunge pana la galben inchis si maroniu), insotita de un miros intepator (specific) poate constitui un alt indiciu al deshidratarii.

8. Constipatie

Fibrele sunt extrem de importante in tranzitul intestinal. Un rol similar il are si apa, care favorizeaza evacuarea, in timp ce deficitul il deregleaza, impiedicand mecanismul fiziologic.

9. Crampe musculare

Printre simptomele deshidratarii la varstnici se numara si crampele musculare. Din cauza reducerii echilibrului electrolitic, isi fac simtita prezenta spasmele dureroase.

Nivel avansat

Pe masura ce in corp rezervele hidrice continua sa scada, manifestarile se agraveaza. Totul se petrece in detrimentul sanatatii, deja precara dupa o certa varsta.

Daca deficitele nu se compenseaza prin alimentatie, starea bunicilor se inrautateste treptat:

  • Confuzie mentala, pana la delir;
  • Reducerea capacitatii de concentrare;
  • Instabilitate emotionala;
  • Cresterea frecventei cardiace;
  • Intoleranta la caldura (scaderea capacitatii de termoreglare);
  • Insuficienta renala;
  • Coma si chiar deces.

Retine!

Acasa ori la un camin de batrani, parintele, bunicul tau sau cineva drag tie merita aceeasi grija pe care-o acorzi propriei persoane.

Observa, analizeaza, invata sa vezi si dincolo de (ne)cuvinte. Nu agrava prin nepasarea ta povara deceniilor ce-apasa pe umerii cui a incheiat de mult socotelile cu tineretea.

Nu ucide demnitatea celor care si-au trait amarul si purtat crucea. Nu le accentua suspinele, nu le pune piedici in fata unei batraneti senine, pline de impacare si de pace sufleteasca.

Daca nu te descurci cu o persoana in varsta, daca ti-e greu sa gestionezi fiecare zi, n-o abandona! La Casa mea Eden exista un loc pentru fiecare! Doar contacteaza-ne si te vom ajuta!

  • 1699
  • Ultima modificare Marți, 05 Iunie 2018 16:33

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Inscrie-te la Newsletter si vei fi la curent cu ultimele noutati!