Camin ingrijire persoane varstnice - Cauzele inapetentei la varsta a treia

Te ingrijoreaza ca bunicul tau si-a pierdut pofta de mancare? Cine sunt ”vinovatii” pentru comportamentul sau?

Multi tineri si adulti cred ca un camin de ingrijire persoane varstnice reprezinta solutia ideala pentru tot ce are legatura cu varsta a treia.

Intr-adevar, institutia poate acoperi o mare parte din problemele specifice bunicilor. Insa exista si chestiuni mai delicate, care nu se rezolva cu o mana de pastile. Si ce simplu ar fi!

In unele momente, batraneii, simpatici de altfel, ajung sa se lase prada suferintelor interioare pe care nu mai reusesc sa le depaseasca. Sau nu mai vor, pentru ca au obosit. Nu putem decat sa-i intelegem...

Ei, bine, acestea sunt situatiile de cumpana, in care fara un ajutor calificat, conditia lor se poate agrava.

Camin ingrijire persoane varstnice – Ce cauze poate avea lipsa poftei de mancare?

Unul dintre momentele cele mai delicate referitoare la asistenta ”veteranilor”, o constitutie solutionarea problemelor de alimentatie. Pentru ca hrana ”cea de toate zilele” are o importanta fundamentala in mentinerea sanatatii.

Inapetenta senila este un fenomen destul de comun printre cei intrati in ultima etapa a vietii. Dar cand bunicul tau abia se atinge de mancare, este destul de greu accepti pur si simplu si sa nu te preocupi, desi nu intotdeauna coincide cu un semnal de alarma.

Lipsa poftei de mancare poate avea o multime de explicatii. Dupa 7, 8 sau mai multe decenii de viata, organismul uman incepe sa se deprecieze. Mai curand sau mai tarziu, sistemele, aparatele si organele se degradeaza. Carentele de functionare se pot justifica prin:

  • Incetinirea metabolismului;
  • Aparitia tulburarilor digestive;
  • Declansarea unor patologii grave;
  • Probleme de dentitie si masticatie;
  • Modificari neuro-psihologice, etc.

Incetinirea metabolismului

Uneori, principalul ”vinovat” de reducerea apetitului este chiar metabolismul bazal, mai bine-zi incetinirea lui. Din cauza activitatii fizice limitate, cerintele energetice ale corpului se reduc simtitor. In consecinta, se diminueaza si perceptia de foame.

Problemele digestive

Inaintarea in etate ingreuneaza inclusiv digestia, determinand probleme la nivelul aparatului gastrointestinal. Ca urmare a scaderii activitatii metabolice, procesele digestive isi pierd eficacitatea, iar subiectii pot suferi de constipatie.

Declansarea unor maladii grave

La varste atat de inaintate, organismul uman se poate confrunta si cu insuficienta unui organ. Tulburarile precum insuficienta renala, cardiaca, respiratorie, hepatica, etc., tumorile, infectiile, etc., pot cauza scaderea nevoilor nutritionale.

Problemele cavitatii orale

In principal, este vorba despre defecte de masticatie. Frecvent, varstnicii raman fara dantura (edentatie). O mare parte din vina o poarta conditiile economico-sociale deficitare, obiceiurile alimentare nesanatoase si igiena orala necorespunzatoare.

Starile depresive

Starea emotionala a bunicilor nu trebuie subevaluata. Daca inapetenta se prelungeste, totul se poate explica prin anxietate, depresii si tristete, care anticipeaza aceste forme de anorexie (le putem numi si asa).

Din cauza maladiilor si singuratatii in care-si petrec timpul, ajung sa se deprime. Isi pierd entuziasmul pentru tot ce-nseamna viata. Uita inclusiv sa mai surada ori sa manance. Devin tot mai vulnerabili.

Se vad tot mai sensibili si neputinciosi, adeseori inutili. In absenta partenerului de viata pierdut, simt cum si lor li se apropie sfarsitul. Se simt la capat de linie, unde tot ce le oferea candva satisfactie devine lipsit de sens.

Recomandari

Daca cineva drag tie are nevoie de ajutor, il vom primi cu drag printre rezidentii acestui camin ingrijire persoane varstnice!

Locurile sunt limitate, insa nu-ti va lua mult timp sa verifici disponibilitatea. Pentru lamuriri si informatii, consulta paginile site-ului si apeleaza la detaliile din Contact!

 

  • 2763
  • Ultima modificare Miercuri, 15 Noiembrie 2017 13:27

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Inscrie-te la Newsletter si vei fi la curent cu ultimele noutati!