Cum pot invata varstnicii sa foloseasca tehnologia? – 6 Sfaturi utile

Tehnologia are un impact puternic asupra vietii tuturor pana si la varsta de pensionare, desigur, pentru cine reuseste s-o foloseasca.

Conexiuni prin social media, video apeluri la orice ora, transferuri de bani oriunde in lume... Si lista poate continua.

Apropierea de tehnologie la varsta de pensionare si dupa – Sugestii

Ce se intampla cu ”veteranii” mai putin sau deloc familiarizati cu internetul sau vreun device? Cu bunicii depasiti de vremuri, care pana acum nu au simtit nevoia sa foloseasca nici macar un smartphone?

Si ei pot invata. Niciodata nu este prea tarziu sa se alinieze timpurilor.

Ai pe cineva in familie care face parte din categoria seniorilor? Iata cateva sfaturi utile pentru introducerea varstnicilor in tehnologie:

1. Cuvinte simple

Terminologia de specialitate este invadata de cuvinte imprumutate din engleza (e-commerce, social media etc.). Daca pentru tineri sunt la ordinea zilei, bunicii se pot afla intr-o reala dificultate sa le foloseasca.

O idee inspirata poate fi evitarea expresiilor in limbi straine si explicarea conceptelor in romana, pe intelesul lor, fara o avalansa de amanunte prea tehnice. Nu le va servi la prea multe in viata.

2. Sisteme intuitive

Pe de alta parte, cine nu s-a apropiat vreodata de un computer, cu greu va reusi sa utilizeze o tastatura. Insa nici vorba de disperare! Deja exista cursuri si programe pentru alfabetizarea digitala a batranilor.

In plus, se pot folosi device-uri cu ecran mare, cu caractere usor de citit, cu aplicatii intuitive, cu software preinstalat etc. Indiferent daca este vorba despre telefoane mobile, tablete sau computere.

3. Stimularea curiozitatii

Orice se poate deprinde mai usor cand exista interes. Unde mai pui ca pana si la varsta de pensionare, creierul se comporta ca o masinarie extraordinara, mereu pregatita sa inmagazineze informatii.

Atunci de ce sa nu deschizi apetitul bunicului tau? Ii va fi mai usor daca porneste de la el. Va invata mai rapid daca are legatura cu un hobby, o abilitate, o pasiune etc. (filme, muzica, animale, calatorii etc.).

4. Antrenament

Studiul individual da mai putine roade la o etate inaintata. Degeaba ne inundam bunicii cu informatii si-i punem sa-si noteze fiecare pas daca le lipseste practica. Pentru a invata trebuie exercitiu. Cat de mult. Doar exersand se dobandesc certe abilitati.

Au nevoie de exemple specifice, deloc complicate. Si sa exerseze fiecare comanda cu propriile maini. Iar daca gresesc, au nevoie de incurajare sa gaseasca singuri o rezolvare. Treptat, se vor descurca si singuri.

5. Latura umana

Majoritatea varstnicilor se plang de lipsa de emotii, de absenta factorului uman atunci cand interactioneaza prin astfel de mijloace. Dar gadget-urile si aplicatiile nu sunt doar niste instrumente ”reci”.

Pentru schimbarea perceptiilor, este important sa inteleaga ca tehnologia are aspecte pozitive. De pilda, ajuta la gasirea prietenilor vechi doar pornind de la un cont de Facebook, la conectarea persoanelor simplu si rapid, prin e-mail, apeluri, mesaje.

6. Atentie la inselatorii

Nu in ultimul rand, este important sa-ti informezi bunicii sau parintii in varsta despre pericolele inselatoriilor care pandesc din mediul online. Pentru ca tehnologia nu e doar lapte si miere.

La fel ca pentru restul utilizatorilor, exista riscul sa cada prada criminalilor informatici. Asadar, pune-i pe cei dragi in garda inainte de a-si face publice datele personale (fotografii, conturi, adrese etc.) pe site-uri fara credibilitate sau de a le dezvalui necunoscutilor.

Doar asa se vor bucura de aspectele pozitive si vor ramane la distanta de experiente mai putin placute.

Observatii

La caminul de ingrijire persoane varstnice Casa mea Eden, punem accentul pe activitatile de socializare. Ba mai mult, rezidentii nostri au acces permanent la internet, fiind incurajati si in aceasta directie.

Pentru ca de ce s-o negam, folosirea tehnologiei aduce si o seama de beneficii. Dar asupra argumentului vom reveni cu o alta ocazie...

  • 1388
  • Ultima modificare Vineri, 29 Iunie 2018 18:10

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Inscrie-te la Newsletter si vei fi la curent cu ultimele noutati!