+40 753 653 592 informatii@casameaeden.ro

Cum se pot sustine mecanismele imunitare ale varstnicilor in sezonul cald?

Intarirea sistemului imunitar in sezonul cald este la fel de necesara ca in sezonul rece, mai cu seama la varsta a treia.

Chiar daca se simt miresme de vacanta, sanatatea seniorilor nu-si ia pauze si nu merge in vacante. Are nevoie de ingrijire cu atat mai mult cu cat cazurile de COVID-19 par sa nu mai conteneasca.

Intarirea sistemului imunitar in sezonul cald

Cu sau fara noul coronavirus pe-aproape, se va continua cu intarirea sistemului imunitar in sezonul cald. Si vor continua indeosebi bunicii. Pentru ca fac parte din categoria cea mai vulnerabila la virusul SARS-CoV-2. Pentru ca oricum, odata cu varsta, barierele naturale de protectie ale organismului intra intr-un declin.

Reglarea somnului

Somnul contribuie la refacerea rezervelor energetice ale organismului, la regenerarea celulelor si la vindecarea tesuturilor.

Ritmurile activitatilor diurne se afla sub influenta calitatii somnului. Un deficit in orarul de somn poate stresa sistemul imunitar, reducandu-i puterea de a proteja corpul de agentii nocivi si crescand posibilitatile de imbolnavire.

In functie de varsta, este indicat sa se ajunga la numarul recomandat de ore. Cifrele variaza in functie de categoria de varsta. Conforma datelor furnizate de National Sleep Foundation:

  • Un nou-nascut are nevoie de pana la 17 ore de somn;
  • Pentru un adult in florarea varstei 7-9 ore sunt mai mult decat suficiente;
  • Dupa 65-70 de ani, corpul se multumeste si cu 7-8 ore.

Folosirea probioticelor

Populatia microbiana din tractul intestinal inferior indeplineste diverse roluri, ajutand la:

  • Digestia alimentelor;
  • Combaterea bacteriilor ”rele”;
  • Reglarea sistemului imunitar.

Insa cand in flora intestinala apar dezechilibre din cauza nivelului prea ridicat al unor microorganisme, afectat poate fi sistemul imunitar. Pentru refacerea balantei poate fi util consumul probioticelor.

Probioticele sunt bacterii ”bune”, care mentin sanatatea aparatului digestiv si vin in sprijinul sistemului imunitar, impiedicand patogenii sa preia ”conducere” si sa genereze maladii grave.

Cele mai bune surse de probiotice nu sunt doar suplimentele alimentare, ci mai ales derivatele lactate fermentate (chefir, iaurt grecesc) si muraturile.

Evitarea oscilatiilor termice

Cand se trece de la temperaturi foarte ridicate la temperaturi foarte scazute (sau invers), organismul reactioneaza, activand mecanismele de termoreglare.

Uneori schimbarile climatice se petrec rapid, asa ca in aceasta vara, de la o zi la alta, adesea pe parcursul aceleiasi zile. Alteori, schimbarile subite se simt intre mediul extern (din cauza caniculei) si cel intern (din cauza conditionatoarelor de aer).

In ambele situatii, corpul intampina dificultati sa se adapteze. Astfel de modificari bruste si continue pot avea o incidenta negativa asupra sanatatii. Acest mecanism complex de termoreglare, care implica diverse sisteme vitale (cardiovascular, respirator, nervos, hormonal) nu mai reuseste sa se acomodeze.

Efectele se vad odata cu aparitia unor probleme mai ales in cazul categoriilor cu sistemul imunitar vulnerabil (copii mici, bolnavi cronici, varstnici). Consecintele negative intereseaza in principal aparatul respirator (cunoscutele raceli, faringite, bronsite, pneumonii etc.).

Eliminarea proastelor obiceiuri

Indiferent cum arata alimentatia ori somnul, cat de linistita e viata si fara stres, prezenta alcoolului sau a nicotinei in rutina zilnica anihileaza efectele celorlalte. Asa cum arata diverse studii, unele mentionate in publicatia Everyday Health, asttfel de vicii diminueaza capacitatea organismului de a lupta cu infectiile.

Alcoolul

Consumat in cantitati insemnate, alcoolul slabeste functia imunitara, creste susceptibilitatea la infectii pulmonare si incetineste timpii de recuperare. In cazul celor care au obiceiul sa bea frecvent, corpul este mai ocupat sa scape de toxine, decat sa se apere de patogeni.

Nicotina

La fel ca alcoolul, si nicotina – care este tot o toxina, poate influenta sanatatea imunitara. Substantele chimice prezente in fumul de tigara compromit rezistenta sistemului imunitar si pot inrautati infectiile virale si bacteriene (cu precadere ale sistemului respirator).

In centrul de ingrijire pentru varsta a treia Casa mea Eden, protejam sanatatea rezidentilor nostri, asigurandu-le optime conditii de cazare, liniste, precum si o alimentatie ce sustine sistemul imunitar.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.