+40 753 653 592 informatii@casameaeden.ro

Infectia cu COVID-19 continua sa ramana o mare provocare pentru societate

Deja bolnavii de Covid-19 sunt printre noi. Da, erau si in urma cu 1 luna sau cu 3. Doar ca nu atat de multi si parca mai razleti, doar pe ici pe colo cate 1 bolnav, de regula din categoria 70+.

Acum, pandemia incepe sa puna stapanire pe tot mai multe suflete, cu accent nu doar pe categoriile cu risc (varstnici, mai ales care prezinta si comorbiditati, persoane obeze sau cu boli cronice grave).

Gradul de raspandire se mareste si printre persoanele de varsta mijlocie si chiar tinere, cu o stare de sanatate normala. Din pacate, din cifrele ultimelor saptamani rezulta ca tot mai multi tineri iau virusul.

Maladia se cuibareste si in randurile salvatorilor, printre medici, ambulantieri, asistenti medicali, personal SMURD. Cate putin, virusul loveste acolo unde exista mai multa expunere, printre oameni responsabili chiar de terapiile si de masurile anti-covid.

Provocarile societatii pentru bolnavii de COVID-19

Asa cum confirma statisticile nationale si internationale, virusul SARS-CoV-2 nu poate fi oprit.

Ar putea fi izolat, impiedicandu-i-se propagarea. Dar nu oprit. Cel putin, nu inca. Nu pana la gasirea unui antidot, a unor vaccinuri cu efecte reale, nu inchipuite, a unor tratamente eficiente si mai ales disponibile la nivel national si accesibile pentru fiecare persoana, oricare ii este bugetul si conditia sociala.

Dar nu e aceasta singura mare problema.

Provocarea consta in a te strecura zilnic printre potentialii purtatori asimptomatici ai virusului, poate dintre cei apropiati. In a reusi sa stai departe de persoane cu care inainte interactionai, dar care acum, din cauza incarcaturii virale, devin vectori in procesul de transmitere.

Provocarea consta in a reusi sa identifici minime simptome atunci cand habar nu ai ca starea de oboseala nu e doar stare de oboseala si-atat. Sau ca nasul infundat si durerea in gat nu ti se trag de la abuzul de lichide reci pentru o senzatie temporara de racorire.

Provocarea consta in a detine controlul maladiei care umple sectiile ATI (cu locuri limitate) ale spitalelor din toata tara. Pentru ca nu exista suficienta aparatura (ventilatoare, de exemplu) necesara mentinerii in viata a cazurilor grave si foarte grave.

Provocarea consta in a evita situatii dezastruoase precum cele din Italia din urma cu niste luni, cand personalul medical trebuia sa hotarasca cine traieste si cine moare, cine are sanse la ingrijire medicala si cine iese de pe lista ramanand practic pe cont propriu.

Provocarea consta in a proteja oameni din categoriile cu risc, cei mai vulnerabili din cauza sistemului imunitar slabit (din cauza varstei, a terapiilor oncologice) sau a unor patologii care devin factori agravanti pentru COVID-19 (diabet, afectiuni cardiace, pulmonare etc.).

La Casa mea Eden, protectia continua

De cand cu toata aceasta pandemie, in caminul Casa mea Eden am intensificat masurile pentru protectia rezidentilor. Bunicii care au ales centrul nostru ca a doua lor casa, precum si famiile lor si-au pus in noi toata speranta si increderea.

Suntem responsabili de sanatatea si siguranta rezidentilor cu atat mai mult cu cat fac parte din categoria cea mai fragila, cea mai expusa la agentul infectios SARS CoV-2. Avand ajutorul si sprijinul vizitatorilor, stim ca vom reusi sa le oferim acelasi confort si aceeasi siguranta ca pana acum.

Cu toate astea, pandemia continua sa ramana o provocare pentru noi. Pentru ca pana si cea mai mica greseala ar putea costa scump vieti. Dar nu doar vieti pe care le avem grija, ci si vietile noastre si ale propriilor familii.

Foto: www.pexels.com

  • 683
  • Ultima modificare Vineri, 11 Septembrie 2020 10:56

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.