+40 753 653 592 informatii@casameaeden.ro
Mereu cu dragoste despre mamă Mereu cu dragoste despre mamă

Mereu cu dragoste despre mamă

Cum se poate sărbători Ziua Mamei într-un azil de bătrâni? Cu multă atenție și firesc, cu activități pe care doamnele care se află aici să le poată face. Cu o masă festivă, zâmbete pe buze și cu bucuria că putem celebra această dată împreună.

„Mama”

de Nicolae Labiș 

N-am mai trecut de mult prin sat și-mi spune.

Un om ce de pe-acasă a venit

Cum c-a-nflorit la noi mălinul

Și c-ai albit, mămucă, ai albit.

Alt om mi-a spus c-ai stat la pat bolnavă.

Eu nu știu cum să cred atâtea vești,

Când din scrisori eu văd precum matale

Din zi în zi mereu întinerești.

Ziua Mamei este sărbătorită în întreaga lume, în peste 50 de țări, deși nu toate țările o sărbătoresc în aceeași zi.  Țările care sărbătoresc Ziua Mamei în a doua duminică a lunii mai includ Australia, Danemarca, Finlanda, Italia, Elveția, Turcia și Belgia. În Mexic și în multe părți ale Americii Latine, Ziua Mamei este sărbătorită pe 10 mai a fiecărui an. În Thailanda, se sărbătorește pe 12 august, ziua de naștere a actualei Regine. În România, Ziua Mamei este la data de 8 Martie.

Dar cum a apărut această zi atât de importantă? Anna Jarvis din Philadelphia, a cărei mamă organizase grupuri de femei pentru a promova prietenia și sănătatea, a dat naștere Zilei Mamei. La 12 mai 1907, ea a ținut o slujbă de pomenire la biserica regretatei sale mame din Grafton, Virginia de Vest. În cinci ani, aproape fiecare stat a respectat ziua, iar în 1914, președintele SUA. Woodrow Wilson a făcut din aceasta sărbătoare națională. Deși Jarvis promovase purtarea unei garoafe albe ca un tribut adus mamei cuiva, s-a dezvoltat obiceiul de a purta o garoafa roșie sau roz pentru a reprezenta o mamă vie sau o garoafa albă pentru o mamă decedată. De-a lungul timpului, ziua a fost extinsă pentru a include și altele, cum ar fi bunicile și mătușile, care au jucat roluri de mamă. Ceea ce inițial fusese în primul rând o zi de onoare a devenit asociată cu trimiterea de felicitări și oferirea de cadouri pentru ca mai apoi să fie identificată ca fiind o sărbătoare de consum.

Numai că, tot adulții sunt cei care pot imprima copiilor un învăț bun asupra acestei sărbători, subliniind latura ei emoțională și sentimentală acest lucru putându-se materializa în alte moduri, unele care nu implică o cheltuială mare pe care de altfel copilul nici nu o are de unde suporta.

Dragostea nemuritoare și sacrificiile dezinteresate ale mamelor sunt răsplătite cu un tratament regal al acestora de Ziua Mamei. Este ziua în care regina gospodăriei este răsfățată! Puteți să îi aduceți micul dejun la pat, să vă gândiți la cadouri sau să-i oferiți o felicitare ori ceva meșterit chiar de voi. Tații o pot altfel celebra pe mama copiilor lor cu o ședință la coafor, centru de relaxare ori cinematograf pentru că de cele mai multe ori funcționează! Există vânzări și reduceri grozave în mai multe magazine și restaurante, precum și oferte speciale numai pentru mame. Filmele și episoadele legate de mamele sau de Ziua Mamei sunt difuzate pe tot parcursul zilei, precum și talk-show-uri și documentare cu mame celebre. Apropo de celebrități, mamele sunt vedetele zilei, așa că fotografiile lor sunt prezente peste tot pe rețelele sociale.

Însă cea mai mare dovadă de apreciere pe care o putem avea față de mame este aceea care se manifestă zi de zi, în gesturi mărunte și sentimente sincere. Protejând-o, putem avea alături mama multă vreme, iar asta este esențial pentru funcționarea unei familii, ținând cont că puterea unei mame atunci când vine vorba de copiii și familia ei nu cunoaște limite.

La mulți ani tuturor mamelor! Să le prețuiți și sărbători așa cum se cuvine!

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.