Septembrie, luna mondiala a sindromului Alzheimer

Septembrie este luna mondiala a sindromului Alzheimer. Iar in 21, pe intregul mapamond se celebreaza ziua internationala a celei mai comune forme de dementa.

Momentul celebrativ sta marcat in calendar abia din anul 1994, cand a fost instituit de catre OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) in colaborare cu ADI (Alzheimer’s Disease International).

Actiuni in luna mondiala a sindromului Alzheimer

An de an au loc variate evenimente la initiativa formatiunilor guvernamentale si non-guvernamentale:

 • Intalniri publice;
 • Actiuni caritabile;
 • Cursuri de formare;
 • Emisiuni de televiziune;
 • Conferinte;
 • Publicare de reviste;
 • Spectacole etc.

Si de asta data ”istoria” se repeta. Rostul evenimentelor este sa sensibilizeze opinia publica in legatura cu una dintre cele mai debilitante si dramatice patologii ale timpurilor prezente. Gravitatea sindromului consta tocmai in impactul socio-economic generat.

Sindromul Alzheimer, de la origini...

Pentru prima oara, sindromul Alzheimer a fost diagnosticat la inceputul secolului trecut, in anul 1906. Pana in prezent reprezinta cauza a circa 60-70 % dintre cazurile diagnosticate de dementa.

La randul sau, dementa cuprinde o serie de tulburari ale sistemului neurologic exprimate prin deficite cognitive cu diverse grade de severitate, ce pot insemna:

 • Compromiterea memoriei de scurta durata;
 • Afectarea limbajului si capacitatii de comunicare;
 • Diminuarea capacitatii de orientare spatio-temporala etc.

Din cauza modului in care se manifesta, patologia este insotita de o adevarata drama pentru bolnavii care ajung sa uite cine sunt si sa nu mai fie in gradul de a duce la bun sfarsit nici cele mai banale actiuni.

Impactul se extinde apoi asupra familiilor si apropiatilor care-i asista. Cu atat mai mult cu cat ajung sa priveasca neputinciosi la continua lor degradare.

Un bolnav la fiecare 3 secunde

Numara pana la 3. In acest interval, mai precis la 3,2 secunde, undeva viata cuiva este data peste cap. Undeva un medic mai pune un diagnostic. Inseamna ca in medie, sirul bolnavilor creste cu 1 la fiecare 3,2 secunde sau anual cu impresionanta cifra de 10 milioane.

In lume se estimeaza ca sunt in jur de 50 de milioane de persoane afectate. Iar numarul continua sa creasca. Este inevitabil. Totul, din cauza imbatranirii progresive a populatiei, dar si a lipsei de tratamente specifice.

Pentru viitor previziunile nu sunt deloc incurajatoare, dimpotriva. Mai ales deoarece statisticile prognozeaza acelasi rezultat, anume triplicarea numarului actual de varstnici diagnosticati.

Nu doar luna mondiala a sindromului Alzheimer, ci si ziua

Sub lumina acestor date teribile a luat nastere si ziua internationala a sindromului, celebrata in fiecare an in a 21-a zi a lunii in curs. In 2018 a ajuns la editia cu numarul 25.

Per total, obiectivul zilei si totodata a lunii dedicate acestei forme de dementa este sa aduca in fata reflectoarelor tot ce implica maladia, de la tabloul simptomatic, pana la evolutie si la consecinte.

Cu acest prilej, nu mai putin evidentiate sunt si studiile stiintifice cu privire la posibilitatile de:

 • Prevenire si diagnosticare precoce;
 • Controlare simptomatica;
 • Stopare a manifestarilor;
 • Tratare a patologiei in sine.

Despre ADI – Stiai ca?

ADI sau Federatia Internationala pentru Alzheimer constituie o organizatie de tip umbrela pentru peste 80 de asociatii construite in jurul sindromului Alzheimer, raspandite prin toata lumea.

Organizatia este fondata in urma cu 34 de ani, mai exact in 1984. Misiunea sa are ca scop lupta impotriva acestei maladii cronice neurodegenerative extrem de debilitante, ireversibile si deocamdata fara leac.

Recomandari

In caminul de ingrijire persoane varstnice Casa mea Eden ne preocupam de starea tuturor rezidentilor. O atentie deosebita se indreapta in particular spre bunicii mai mult sau mai putin afectati de teribila boala.

Prin actiunile organizate la centru si prin serviciile medicale si de socializare, incurajam activitatile care mentin active functiile cognitive. Iar apartenentilor le punem la dispozitie sfaturi referitor la comunicarea cu un bolnav de Alzheimer.

 • 461
 • Ultima modificare Vineri, 21 Septembrie 2018 17:00

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Inscrie-te la Newsletter si vei fi la curent cu ultimele noutati!