+40 753 653 592 informatii@casameaeden.ro

4 Secrete de-ale varstnicilor: Ce lucruri ascund de restul lumii?

Tinerii au secrete. Un fel. Au si adultii maturi. Alt fel. Pana si copiii au secrete, frumos ”invelite” cu minunata lor inocenta. Iar azi va fi despre secrete de-ale varstnicilor, atat de bine ”aranjate” uneori, incat abia se zaresc...

Insa ele sunt mai mult decat evidente daca se privesc din pozitia buna.

Secrete de-ale varstnicilor: Ce lucruri ascund de restul lumii?

Cine nu are in familie sau macar prin vecini o persoana de varsta a treia? Probabil ca si tu, cel putin o data, ai avut senzatia ca aceasta are ceva de ascuns.

Nu e neaparat vorba despre minciuni premeditate si grave, ci mai degraba despre informatii voit negate, dar importante pentru sanatatea, siguranta si bunastarea varsnicilor. Se intampla ca acestia sa ascunda lucruri cand simt ca-si pierd autonomia sau pentru ca se feresc sa ceara ajutor celor din jur.

Cazaturile

Cazaturile constituie principala cauza de accidentare finalizata adesea cu recuperare medicala. Daca nu sunt urmate de vanatai vizibile, entorse, luxatii si oase rupte, pentru un senior e simplu sa le ascunda. Si o fac de teama ca ceilalti ii vor supraveghea prea indeaproape.

Adesea, micile traume casnice si frecventa incidentelor determina familia sa-si transfere persoana apropiata in centre de ingrijire batrani sau in alte structuri unde acestia pot fi urmariti indeaproape.

Suferinta fizica

Unii varstnici gasesc interesant sa-si impartaseasca durerea fizica cu strainii si cunoscutii mai indepartati. Probabil ca sa le castige simpatia. Insa obisnuiesc sa tina ascunsa suferinta de cei apropiati, tocmai pentru a nu-i preocupa peste masura sau pentru a evita spitalele.

Dar de multe ori, durerea poate fi simptom al unor maladii grave ce necesita tratamente specifice si prelungite. Iata de ce este bine ca familia sa fie la curent cu orice modificare in starea varstnicilor.

Achizitiile inutile

Varstnicii sunt fiinte extrem de vulnerabile la mediul extern. Tot ce se intampla in jurul lor ii poate impresiona si influenta. In fata invaziei de produse care invadeaza piata online si offline, e de asteptat sa fie tentati sa cumpere chiar si lucruri care nu reprezinta o necesitate.

Bunicii si parintii in etate isi ascund de familie inclusiv aceste slabiciuni, tematori ca sesiunile de cumparaturi li se vor ingradi si nu vor mai avea aceeasi independenta financiara.

Mare atentie la toate canalele posibile: vanzari prin telefon, anunturi si reclame la TV, pliante si cataloage, e-mail etc. Este bine ca familia sa observe daca in casa isi fac loc obiecte care-si au rostul, inutile sau in cantitati exagerate (seturi intregi de detergenti, obiecte vestimentare etc.).

Problemele financiare

Iata si unul dintre ”hopurile” care dor aproape la fel de mult ca suferinta fizica. La varsta a treia, veniturile sunt de regula limitate la pensia cea de toate lunile, ceea ce inseamna dramuirea fiecarui leu si programarea inteligenta a cheltuielilor.

Dar stim cu totii ce inseama pensiile pentru majoritatea si cat de stramtorata este din punct de vedere financiar aceasta categorie. In plus, bugetul se subtiaza si mai mult cu retetele si tratamentele medicale, cu drumurile si nevoile speciale pe care unii seniori le au.

Prin urmare, oricine poate intui ca dificultatile materiale nu-i ocolesc, dimpotriva. Insa se intampla ca ei sa evite sa vorbeasca despre aceste obstacole ce le pot afecta calitatea vietii.

Foto: www.serudsindia.org

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.