Acordarea primului ajutor la batrani – Sfaturi pentru gestionarea pericolelor

Cunoasterea masurilor pentru acordarea primului ajutor la batrani are o importanta primordiala. Deja de la 60+ incolo, in special cand ”prefixul” este 7, 8 sau 9, pericolele pandesc la tot pasul.

Nu conteaza daca bunicii-si duc traiul in propriul camin sau la un centru se ingrijire persoane varstnice. Pe masura ce incep sa-si piarda din abilitatile motorii, riscurile la care se expun se inmultesc.

Acordarea primului ajutor la batrani – Cum e bine sa actionezi?

Cine are in grija o persoana in etate stie ca misiunea implica numeroase sacrificii, nu doar materiale. Pe langa acestea, necesita cunostinte generale si proceduri medicale de prim-ajutor.

Despre ele ne-am propus sa-ti vorbim si despre cum sa procedezi in caz de:

 • Cazaturi;
 • Taieturi;
 • Sufocare.

Cazaturi

Una dintre primejdiile comune se refera la cazaturi. Mai ales pentru ca ulterior pot fi insotite de luxatii, fracturi si alte traume.

Majoritatea incidentelor se verifica in conditiile in care conditia fizica afecteaza echilibrul si mobilitatea individului.

In primul rand, nu incerca sa ridici din prima persoana cazuta. Iar daca o faci, incearca s-o sustii. Posibil ca este ametita sau prezinta leziuni care ii agraveaza starea.

Taieturi

Unul dintre primele semnale ale imbatranirii fiziologice se manifesta la nivelul epidermei. Cu trecerea anilor, pielea devine mai sensibila. Pana si leziunile banale pot cauza sangerari, uneori mai greu de oprit.

In cazul celor superficiale, ajunge ca rana sa fie curatata si dezinfectata. Eventual se poate aplica un unguent cu antibiotic.

Daca este in zone expuse, pentru a se mentine curata, se poate acoperi cu pansament steril. Insa o ”interventie” eficace este si sa fie lasata sa ”respire”.

Cand taietura ajunge in profunzime, fa tot ce poti sa opresti sangerarea. Evalueaza gravitatea. O situatie gestionata incomplet/ gresit posibil ca implica proceduri medicale de specialitate.

Sufocare

Se poate intampla ca uneori mancarea sa devieze de la drumul corect spre cavitatea gastrica.

Varstnicii, aparte copiii mici, sunt categoria cea mai expusa. Tocmai pentru ca intampina dificultati sa inghita unele alimente, mai ales cele care:

 • Abunda in fibre / grasimi;
 • Au o textura gumata / lipicioasa.

Pericolele majore intereseaza caile respiratorii, cu riscuri de sufocare. Sa-ti dai seama este destul de evident, deoarece persoana in cauza:

 • Nu mai reuseste sa vorbeasca;
 • Nu mai poate respira;
 • Se tine de gat;
 • Devine cianotica (pielea capata o tenta albastruie).

Aici regula este simpla. Cea mai indicata masura pe care-o poti lua este sa suni la 112. Sunt mici sanse sa poti gestiona situatia fara ajutor de specialitate.

In concluzie: Ce este corect sa faci?

In functie de context:

- Apeleaza numarul unic de urgenta sau solicita ajutorul cadrelor medicale / a unei alte persoane din casa / de la caminul de ingrijire persoane varstnice.

- Daca persoana si-a pierdut cunostinta, nu interveni decat daca stii sigur ca procedurile sunt cele corecte. De multe ori, in graba, din necunoastere, situatia se poate agrava, cauzand leziuni ireversibile.

- Daca persoana este constienta:

 • Incearca s-o linistesti. Evenimentul risca sa creeze panica. Apoi incearca sa inlaturi potentialele pericole din jur, facand ambientul cat mai sigur.
 • Adreseaza-i cateva intrebari care sa confirme gradul de constienta. Persoana implicata posibil ca realizeaza (ori nu) ce s-a intamplat sau nu-si aminteste.
 • Verifica daca are dureri, leziuni externe etc. Fiecare detaliu rezulta esential in stabilirea ulterioara a unui dignostic exact de catre specialist.

Retine!

Mini-ghidul este doar orientativ si furnizeaza cateva informatii utile. Cunoasterea exacta a tehnicilor si a modului cum se pun in executie este conditionata de frecventarea unor cursuri de specialitate.

In caz de pericole (atacuri cerebrale, infarct, cazaturi etc.), este mereu de preferat ca acordarea primului ajutor la batrani sa revina cadrelor medicale abilitate.

Insa daca nu ai incotro, in timp ce astepti ambulanta, poti interveni. Dar numai in limitele posibilitatilor, atata timp cat ai siguranta ca nu agravezi problema, ca nu pui in pericol sanatatea si chiar viata batranului.

Daca ai un apropiat ce are nevoie de ingrijiri speciale, nu uita ca un centru de ingrijire varstnici poate fi o solutie de luat in considerare!

 • 872
 • Ultima modificare Vineri, 21 Septembrie 2018 11:57

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Inscrie-te la Newsletter si vei fi la curent cu ultimele noutati!