Care sunt primele 3 semnale ale imbatranirii fiziologice?

Si tu ai parinti in varsta? Care sunt primele 3 semnale care indica imbatranirea fiziologica?

Tic, tac… Tic, tac… Timpul trece… ireversibil… in viteza… grabit… indiferent de dorintele tale. Tot ce traiesti si simti acum, in acest moment, o clipa mai tarziu, devine amintire. Chiar si ei devin amintire… bunicii si parintii dusi intr-un azil de batrani.

Nimeni nu este nemuritor. Nici rudele apropiate si nicio persoana draga. Nimeni, bogat sau sarac, nu a descoperit pana acum secretul nemuririi.

Aproape ca-ti scapa o lacrima… N-ar trebui. Mecanismul este firesc. Imbatranirea este un proces previzibil, fiziologic, imposibil de evitat si extrem de greu de acceptat. Singurele lucruri pe care le putem face sunt s-o indulcim… Batranetile noastre, batranetile LOR

Azil de batrani – 3 Indicii care anunta imbatranirea naturala

Pentru a intelege si accepta procesul de imbatranire, poate fi de ajutor sa identificam modificarile prin care trece corpul de-a lungul anilor.

Nu vorbim in niciun caz despre trasaturile faciale ”lasate” sau despre cateva kilograme in plus. Nu vorbim nici despre cat de batrani ne simtim uneori privindu-ne copiii, ci despre cu totul altceva.

Printre primele afectate sunt cateva simturi, mai exact functia vizuala si cea auditiva, care au nevoie de noi stimuli. De asemenea, nu este scutita nici memoria.

Dar sa vedem mai exact ce inseamna aceste deprecieri:

Diminuarea vederii 

Uneori, imediat ce treci de pragul primelor 4 decenii de viata, inainte sa ajungi la varsta a treia, sesizezi cum vederea ti se inrautateste, desi inca nu este vorba despre patologii oculare grave.

Printre tulburarile comune in randul ”seniorilor” se numara:

  • Prezbitismul (dificultatea de a citi de la apropiere);
  • Degenerescenta maculara (pierderea progresiva a vederii centrale);
  • Cataracta (formarea unei pelicule care opacizeaza cristalinul);
  • Glaucomul (nediagnosticat, poate duce la leziuni ireversibile ale nervului optic).

Modificarile de acest gen au o influenta nefasta asupra capacitatii de a conduce masina, indeosebi dupa lasatul serii.

Reducerea auzului

Treptat, poate mai tarziu, un ”destin” similar il va avea si auzul. Inseamna ca nu mai percepem cu aceeasi claritate cuvintele rostite de ceilalti.

Daca o persoana apropiata se confrunta cu aceasta problema, nu are sens sa-ti umpli mintea cu preocupari. Nu te gandi la ce poate fi mai rau… cel putin nu inca (sa fim realisti). Posibil sa fie doar o tulburare de auz, insa nimic grav.

Pentru a te face inteles, nu trebuie sa urli. Incearca doar sa vorbesti mai rar si sa pronunti mai clar, indeosebi consoanele.

Scaderea memoriei

Memoria reprezinta una dintre functiile cognitive care incep sa dea semne de slabiciune dupa ce ai bifat cel putin 5 sau 6 decenii in calendarul vietii. Frecvent, ne confruntam cu ”problema” si in acest azil de batrani.

Oamenii de stiinta sunt de parere ca, de exemplu, abilitatea de a recunoaste o persoana se diminueaza avansand in varsta. Fenomenul nu este neaparat corelat cu Alzheimer, o forma de dementa senila, desi riscurile cresc odata cu numarul anilor.

Caremtele considerate normale in privinta memoriei se limiteaza la greutatea de a:

  • Ne aminti nume sau detalii asociate vietii de zi cu zi;
  • Memora unele fapte, actiuni de data recenta.

Drept urmare, cel mai adesea, vin afectate viata sociala, relatiile familiare, iar in unele cazuri colaborarile profesionale.

Retine!

Nu este suficient sa ne simtim batrani pentru a face parte din categoria persoanelor in etate. Totodata, chiar si cand buletinul spune altceva, cu putin efort si grija pentru stilul de viata urmat, putem amana batranetea. Sau, macar pentru o vreme, putem ”pacali” timpul…

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Inscrie-te la Newsletter si vei fi la curent cu ultimele noutati!