Camin ingrijire persoane varstnice – Cromatica potrivita a peretilor din dormitoare

Cu totii ne dorim locuinte primitoare, confortabile, functionale, amenajate cu mult bun gust. De ce ar trebui sa fie altfel intr-un camin de ingrijire persoane varstnice, un loc menit sa gazduiasca bunicii de care nu (mai) avem posibilitatea sa ne ocupam?

Si pentru ca ne-am conformat... Pentru ca ne straduim sa fim fara cusur...

Astazi iti vom vorbi despre culori, despre efectele asupra rezidentilor si asupra modului in care se prezinta in ansamblul lor spatiile interioare, mai exact dormitoarele.

Camin ingrijire persoane varstnice – Cum se explica alegerile cromatice?

Adevarul este ca azilurile de batrani private sau de stat ar trebui sa se inspire din ceea ce numim ”acasa”. Nu sa fie gandite si construite ca niste refugii pentru amarati ce nu-si mai pot purta singuri de grija.

Si aici este nevoie de ambiente relaxante, ospitaliere, bine structurate, organizate si amenajate.

In prezent, mai ales structurile private reusesc sa insufleteasca ambiente calde, primitoare, in masura sa usureze suferinta si singuratea seniorilor si sa indulceasca putin povara amarului de ani.

Daca te intrebi unde sta secretul...

Cromatica are un rol decisiv in toata aceasta ampla misiune si responsabilitate.

Spre deosebire de unele idei (gresite, se pare), culoarea peretilor are fenomenala putere sa influenteze starea persoanelor care traiesc si locuiesc in respectivul perimetru. Asa se explica de ce alegerea nu va fi haotica.

Influenta culorilor din dormitoare

Aceste ambiente sunt rezervate somnului, relaxului, odihnei in general. Ca tonalitati se recomanda cele capabile sa transmita senzatii de pace si liniste.

Indiferent daca alegerea este ghidata de pasiunea pentru o anume culoare sau o combinatie cromatica, rezultatul urmarit va fi acelasi: destindere, calm, liniste, deconectare.

Cum fiecare culoare cuprinde o anume semnificatie, reuseste sa-si puna amprenta asupra starilor de spirit.

Culori reci

Potrivit cromoterapiei, paleta ce imbraca cel mai bine zona de noapte acopera derivatiile reci de albastru, pana la verde. In functie de gusturi, va merge oricare dintre urmatoarele: azuriu, albastru-violet, bleu, albastru-apa, verde smarald etc.

Sunt culori de apa, asociate luminii lunare si reflexiilor date de panza apelor. Dau senzatie de racoare si totodata de relaxare. Toate se bucura de aceleasi insusiri ce incurajeaza deconectarea si odihna nocturna, placute si confortabile la vedere.

Culori calde

Spre deosebire de ele, culorile calde (derivatii de rosu, portocaliu, galben si maro, cu diverse grade de intensitate si luminozitate) sunt asociate luminii solare si focului. Sunt tonalitati ce energizeaza, ce incurajeaza starea de bine.

Vizual, pot actiona ca niste stimulenti asupra fizicului si psihicului. Este si motivul pentru care nu sunt la mare cautare in dormitoare. O mai mare trecere au daca se rezerva pentru amenajarea si decorarea celorlalte spatii de-acasa sau dintr-un centru pentru bunici.

Recomandari finale

Un camin de ingrijire persoane varstnice este bine sa aiba un aspect cat mai apropiat de propria locuinta. Sa fie un ambient primitor, unde de la serviciile medicale si de la selectarea personalului angajat, pana la culoarea peretilor si activitatile de socializare, sa nu existe vreo ”scapare”.

Este ceea ce am incercat sa facem la caminul de batrani Casa mea Eden inca de cand am pus prima piatra de temelie. Si spunem noi ca am reusit...

Tu ce parere ai? Care sunt gandurile tale vis-a-vis de structura noastra?

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Inscrie-te la Newsletter si vei fi la curent cu ultimele noutati!