+40 753 653 592 informatii@casameaeden.ro

3 Masuri impotriva frigului: Cum ne ingrijim bunicii iarna?

Ingrijirea varstnicilor iarna poate da batai de cap familiilor, chiar si cand nu e cazul. Totul, din cauza catorva masuri de care nu se tine cont, dar care pot afecta sanatatea si bunastarea bunicilor.

Nu stim pe la altii cum e, dar pe la noi, iarna e in plina desfasurare, indeosebi acum, cand s-au asternut primii fulgii si mai ”jos” de cotele montane.

Bucuria e in toi in sufletele celor mici. Si o tradeaza sclipirea din ochi, pofta de zbenguiala, dorinta sa cladeasca, din bulgarasi, un ditamai omul de zapada, hotarat sa reziste barem pana la primele semne ale unei primaveri timpurii.

Insa bucuria nu cuprinde pe toata lumea. Anumite categorii sufera din cauza temperaturilor scazute, asa cum sunt persoanele de a treia varsta si a patra.

De vina, printre altele, sunt organismul tot mai firav si imunitatea tot mai subreda.

Ingrijirea varstnicilor iarna in 3 pasi

In lunile de iarna, slabirea mecanismelor naturale de protectie creste sensibilitatea la agentii microbieni. Odata cu primele valuri de frig, virusii, bacterii si tot ce-nseamna microorganisme patogene isi fac de cap.

Acum, mai mult ca in alte perioade, varstnicii sunt mai expusi la maladiile sezonului (raceli, gripe, bronsite etc.), dar si la probleme cardiovasculare. Pentru ca frigul are puterea sa suprime functionarea sistemului imunitar.

Toate aceste afectiuni pot avea manifestari mai grave la persoanele vulnerabile comparativ cu cele mai tinere, cu un organism mai sanatos si mai rezistent.

Dar in mare parte, cu ajutorul familiei si a celor mai tineri si in putere, neplacerile iernii se pot tine sub control:

Asigurarea alimentatiei nutritive si hidratarii

Multe dintre baiuri gasesc rezolvare prin alimente. Bunicii au nevoie de un meniu diversificat si de substante nutritive esentiale organismului firav. Au nevoie cu precadere de vitamine si minerale in masura sa vina in sprijinul imunitatii.

Pe langa micronutrienti, regimul de zi cu zi va include si doza potrivita de macronutrienti (proteine, grasimi, carbohidrati). Deoarece corpul se incalzeste si cu energia procurata din alimentatie.

Aceeasi atentie se va indrapta si spre lichidele consumate, bunicii avand o predispozitie spre deshidratare. Unele procese fiziologice se modifica odata cu varsta, inclusiv stimulul de sete, inca si mai scazut in decursul iernii.

Mentinerea corpului cald si in casa

Degeaba in casa e o temperatura confortabila, varstnicii sufera mereu de frig. Sta in natura lor, corpul pierzand mult mai rapid caldura decat la cei mai tineri.

E oportuna o imbracaminte calduroasa, cu suprapuneri de tesuturi. Regula straturilor, dupa care se ghideaza montaniarzii, functioneaza in orice conditii si la oricine.

Aproape de corp, sunt ideale fibrele de lana, foarte bune termoizolante. Apoi, cum mare parte din caldura se pierde pe la extremitati, e oportun sa poarte (chiar si in casa) o esarfa, un sal si papuci caldurosi.

Grija vizavi de sanatatea mentala

Ingrijirea varstnicilor iarna se refera si la partea mentala. In sezonul rece, amenintat nu e doar fizicul. Exista mari probabilitati ca varstnicii sa simta singuratatea mai acuta si chiar sa intre in stari depresive.

Din cauza conditiilor meteo rigide, e comod si indicat pentru ei sa reduca durata si frecventa iesirilor. Insa cu scuza frigului, acest lucru nu va presupune refugierea completa la domiciliu, care nu face decat sa creeze teren prielnic pentru izolare.

Situatia nu trebuie lasata ca atare. Ca se afla in centre de ingrijire sau in propriul camin, se vor incuraja sa ramana activi si sa pastreze contactul cu familia si restul lumii.

La Casa mea Eden, ne preocupam inclusiv de acest aspect. In vederea sustinerii unui mod de viata sanatos si activ, organizam diverse activitati si programe, in centrul carora se afla rezidentii nostri.

Foto: www.advantagehomehealth.ca

  • 1075
  • Ultima modificare Duminică, 12 Ianuarie 2020 12:31

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.