Camin de batrani particular – De ce varstnicii sufera mereu de frig?

De ce varstnicilor le este frig in permanenta?

Specialistii de la caminul de batrani particular Casa mea Eden raspund!

Mi-e tare frig, vai de batranetile mele...” sau ceva de genul se aude in mod frecvent pe holurile si prin camerele sectiilor de geriatrie si gerontologie din spitale. Sunt vorbe care, deseori, ”gadila” si linistea oricarui camin de batrani particular sau de stat.

Frigul nu este intotdeauna ceea ce pare...

Ca in fiecare an, sosirea toamnei imbelsugate mai inseamna scuturarea arborilor de ”plete”, scurtarea intervalelor de lumina si, nu in ultimul rand, scaderea temperaturilor. Si la fel cum se intampla in sezonul cald, cei mai expusi raman nou-nascutii, copiii mici si batranii.

Vom lasa deoparte primele 2 categorii si ne vom concentra atentia strict pe a treia varsta. Subiectul este unul destul de sensibil in toate sensurile. Insa dat fiind momentul din calendar, abordarea este binevenita

Dar sa nu intelegeti gresit! Treaba aceasta cu frigul nu constituie o problema verificata doar la nivel de spitale sau de instituitii publice / private. Este ceva generalizat.

Nu reprezinta o noutate pentru cine are macar un varstnic in familie. Nu scuteste nicio persoana garbovita deja de numarul deceniilor purtate-n carca, indiferent daca se afla la caldurica propriului camin sau a celui ”de imprumut”.

Camin de batrani particular – Cauzele senzatiei de frig la varstnici

Deoarece perceptia organismului vis-a-vis de factorii externi (uneori deformata) se schimba odata cu varsta, am cautat raspunsuri concrete. Acestea au venit, punctuale, din partea personalului Casa mea Eden, camin de batrani particular din Bihor.

Din discutiile avute, reiese ca o parte consistenta din ”vina” o poarta:

  • Sistemul de termoreglare;
  • Patologiile de sezon;
  • Reducerea masei slabe;
  • Carentele alimentare.

Sa le analizam pe rand:

Deteriorarea sistemului de termoreglare fiziologica

Varstnicii au o sensibilitate crescuta la temperaturile scazute, fiind expusi la riscuri de hipotermie. Odata cu batranetea, intregul corp trece printr-o continua degradare, proces ce afecteaza toate functiile.

Avansand in ani, sistemul de termoreglare se deterioreaza deosebit de mult. Astfel, apare pericolul ca temperatura corpului sa scada sub nivelul normal de 37 de grade Celsius. Totul se intampla fara ca bunicii sa-si dea seama.

Organismul, trecut de mult de ”perioada de rodaj”, nu mai are capacitatea sa actioneze ca odinioara. Pe de o parte, nu reuseste sa favorizeze producerea de caldura. Pe de alta, nici nu se poate impotrivi pierderilor inerente.

Virozele si alte maladii respiratorii 

Totodata, aparte cazurile de hipotermie, creste numarul pacientilor diagnosticati cu afectiuni ale aparatului respirator. Cu sistemul imunitar destul de slabit si el, varstnicii trebuie sa se lupte cu o sumedenie de probleme si patologii.

Fie ca este vorba despre o simpla alergie sau o inversunata viroza, despre o bronsita sau sindrom gripal, in jurul lor stau la panda o multime de germeni cu actiune patogena. Acestia nu fac decat sa le destabilizeze sanatatea.

Diminuarea masei musculare

Potrivit cercetatorilor, o alta posibila cauza raspunzatoare de sinteza caldurii corporale o constituie tesuturile musculare. Iar scaderea in volum a musculaturii nu face decat sa le sporeasca vulnerabilitatea la factorii climatici externi.

Muschii fac parte din ceea ce poarta numele de masa slaba. Spre deosebire de masa grasa, asa-zisa masa slaba mai include tesutul osos, organele si orice altceva in afara de tesutul adipos.

Deficitul de substante nutritive 

Trebuie mentionat ca pe langa toti acesti factori anterior mentionati, susceptibilitatea bunicilor si strabunicilor la temperaturile rigide mai poate avea si alte cauze. Iar malnutritia se afla printre ele.

Pensiile extrem de mici reprezinta un real obstacol in ce priveste asigurarea unei alimentatii hranitoare si energizante. Insa constransi sa-si consume majoritatea veniturilor pe medicamente si tratamente, se rezuma la produse cu o foarte slaba valoare nutritionala.

Retine!

Ca orice camin de batrani particular care se respecta, Casa mea Eden are grija de persoanele cazate, carora le pune la dispozitie atat cadre medicale specializate, cat si o alimentatie potrivita cu nevoile lor.

 

  • 2244
  • Ultima modificare Luni, 09 Decembrie 2019 08:36

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Inscrie-te la Newsletter si vei fi la curent cu ultimele noutati!