Cum ajutam varstnicii sa intampine Sarbatorile frumos si cu sanatate?

Protejarea varstnicilor de frig nu este o optiune. Este o datorie din partea persoanelor care-i au in grija si nu in ultimul rand a centrelor specializate care-i gazduiesc.

Iarna este aici, iar odata cu ea, punctuale, Sarbatorile. Dar sa nu uitam de afectiunile de sezon. Categoriile cele mai expuse raman copiii (in special nou-nascutii si cei mici) si batranii. Si vom face referire la cei din urma.

Protejarea varstnicilor de frig si de maladiile sezonului in 4 pasi

Cu vaccinuri antiinfluentale (si impotriva altor afectiuni specifice lunilor de iarna) sau nu, setul de masuri are in vedere:

Temperatura ambientala

De la niste ani incolo, perceptia gradelor din termometre se modifica in sensul ca varstnicii sufera mereu de frig. Dupa 70+ exista mai multe sanse sa sufere de hipotermie decat inainte. Si nu e numai din vina ”vechimii”, ci si a tratamentelor aplicate (sedative, anxiolitice etc.).

In multe locuinte, spitale si camine de batrani, temperatura este o problema, fie ca e prea scazuta, fie prea ridicata. Un ambient placut, confortabil pentru bunici, inseamna undeva in intervalul 21-23 de grade Celsius, cu un nivel moderat de umiditate.

Oscilatiile termice

Oarecum acest punct este o continuare si o explicatie a primului din lista.

Un cuvant de spus il au si fluctuatiile valorilor termice. Si este dovedit prin studii stiintifice ca temperatura scazuta cauzeaza slabirea barierelor imunitare. Cu consecinte de genul aparitiei patologiilor virale.

Oscilatiile majore de temperatura nu fac altceva decat sa lase liber accesul germenilor. Iar acestia gasesc conditii prielnice sa se dezvolte. De fapt se stie ca majoritatea tulpinilor de rinovirusi se reproduc cand aerul din plamani este mai rece de 37 de grade.

Aerisirea spatiilor de locuit

O capcana in care cad multi consta in deschiderea limitata a ferestrelor. Uneori, nu le mai deschid deloc, tocmai pentru a nu lasa caldura sa iasa afara. Insa masura nu duce in niciun caz la protejarea varstnicilor de frig si de imbolnaviri, dimpotriva.

Procedand astfel, organismul este mai expus tocmai din cauza ca se continua ”convietuirea” cu agentii patogeni. Pentru ei, spatiile inchise sunt prielnice dezvoltarii. Dar pentru a schimba aerul, ajunge ca incaperile sa fie aerisite de 2-3 ori pe zi si numai 5 minute.

Iesirile in aer liber

O alta eroare ce-si pune amprenta asupra sanatatii, are legatura cu iesirea in spatii deschise. Ceea ce multi nu fac este sa ia o gura de aer, pe motiv ca e prea frig, prea vant, ca ploua sau ninge.

Dar hibernarea intre 4 pereti nu este bine primita de mecanismele naturale de protectie. Asadar, trebuie incurajat contactul seniorilor cu mediul inconjurator, indiferent daca se afla intr-un camin de batrani, in spital sau la propriul domiciliu.

Iesirile sunt chiar indicate. O plimbare prin imprejurimi (desigur, in limita posibilitatilor) este o binecuvantare nu doar pentru psihic, sistem digestiv, aparat circulator si locomotor, ci mai ales pentru sistemul imunitar.

Atentie insa la momentul din zi si la starea vremii. Se vor evita orele cand temperaturile sunt exagerat de scazute, ca de pilda dimineata, seara sau noaptea. Momentele cele mai potrivite sunt in jurul amiezii, dupa masa de pranz.

Respectarea sfaturilor noastre este si o dovada de afectiune si iubire fata de bunicul pe care-l ai in grija. Uneori e atat de simplu sa arati cuiva drag ca iti pasa!

Si inca ceva! Nu uita de alimentatia impotriva frigului! O supa fierbinte, o ceasca aburinda cu ceai pot face minuni la batranete... si nu numai....

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Inscrie-te la Newsletter si vei fi la curent cu ultimele noutati!