Esti o fire prea autoritara? Sau prea cicalitoare? Iata 4 obiceiuri ce pot duce la indepartarea fiilor!

Sunt pe lume centre pentru varstnici in fel si chip. Moderne, cu aer de-acasa, ce-si primesc oaspetii cu caldura si voie buna. Sau mai delasate, cu aer ponosit, rigide, invechite, ce par a nu se-mpaca deloc cu traiul bun.

Tot la fel sunt si unii oameni. Varstnicii. Unii-s deschisi la minte, plini de energie, saritori si dragastosi, dar fara sa exagereze. Altii, dimpotriva, sunt doar iuti la vorbe si-n obiceiuri, mereu posomorati sau pusi pe harta, mereu cu nasul prin treburile descendentilor.

Centre pentru varstnici – 4 Greseli pe care sa nu le faci cu propria familie

Iata un scurt ghid despre ce SA NU FACI ca sa nu strici conexiunea infiripata intre tine si mai tinerele vlastare ale familiei.

Chiar daca varsta a treia te-a inzestrat cu o mare de intelepciune si stii cate-n luna si in stele despre tot si toate.

Chiar daca anii de truda ti-au ingrosat bugetul sau daca prin experienta vietii te consideri indreptatit sa dai sfaturi tuturor.

#1: NU INVADA teritorii si persoane!

Daca vrei ca fiul tau sa nu te urasca intr-o zi nu foarte indepartata, respecta niste limite. Nu te comporta ca o persoana invadenta.

Nu e necesar sa stii totul (unde se duce, cu cine, cat cheltuie etc.). Au trecut vremurile pe cand mai avea nevoie sa-i tii socoteala vietii personale.

#2: INCETEAZA cu dragalasenii in exces!

La orice varsta, un parinte bun e un parinte grijuliu. E unul care-si arata atentia fata de apropiati. E unul amabil cu tot ce tine de familie, pana si de familia extinsa.

Pana aici, perfect! Dar nu sari calul! Copiii, adulti deja, se pot simti deranjati daca, in continuare, sunt tratati ca in vremea scolii, ca in vremea cand aveau nevoie de ”interventii”.

#3: NU IMPUNE conditii (de niciun fel)!

De mici, parintii isi umplu cu daruri copiii. Gestul poate fi dragut, asteptat, apreciat si justificat. Dar nu si daca darurile devin de fapt instrumente pentru a-i obliga spre un anume comportament.

Si in niciun caz nu reprezinta o moneda de schimb ce-ti lasa mana libera sa conditionezi destinatarii.

Pe de alta parte, cadourile insotite de un lung sir de fraze ce incep cu ”daca” isi pierd semnificatia si rostul. Nu mai sunt cadouri, ci poate unelte de santaj. E prea mult spus?!

#4: RENUNTA sa mai dai sfaturi invechite!

In general, lumea obisnuieste sa faca recomandari de tot felul. Din pacate, persista chiar si in domenii unde nu-si demonstreaza competentele.

Insa cand ceilalti nu cer sfaturi, nu solicita indicatii, se prea poate sa nu fie chiar atat de dorite. Ba ma mult, sa le lipseasca utilitatea.

In mod similar actioneaza si multe persoane in etate, unse cu toate alifiile de-a lungul deceniilor.

Dar batranetea nu justifica in vreun fel gandirea depasita. Nici obiceiul de a da sfaturi iesite din trenduri, ce se potriveau poate in urma cu o jumatate de secol. Tot ce se potrivea ”pe vremea ta”, mai mult ca sigur ca nu se adapteaza zilelor prezente.

Batranetea nu inseamna neaparat cumpatare

E o vorba. Cine n-are batrani sa-si cumpere. Pentru intelepciunea lor si experienta de viata. Pentru sprijinul material sau mana de ajutor in cresterea nepotilor. Si pentru o sumedenie de alte lucruri.

Dar in anumite imprejurari, aceiasi bunici ”pretiosi” reusesc sa indeparteze familia. Reusesc chiar sa sadeasca samanta de ura. Reusesc s-o alimenteze prin gesturi marunte, prin vorbe lipsite de capatai, prin actiuni exagerate.

Pentru ca dupa cum vezi, batranetea nu inseamna neaparat cumpatare...

Cine-ar fi spus?!

Foto: www.verywellfamily.com

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Inscrie-te la Newsletter si vei fi la curent cu ultimele noutati!