”Raul de vreme” vine si odata cu varsta! Cine poate fi meteodependent?

Ba e soare, ba ploua. Ba e cald, ba se infriguieste serios. Pe alocuri vant si ceata. Si dupa o scurta revenire a vremii, natura continua sa-si reverse parca nemultumirile prin fel si fel de fenomene meteorologice.

De pe urma acestei revolte, trag ponoasele categoriile cele mai sensibile in fata schimbarilor radicale ale vremii. Si sensibile de felul lor.

Sunt meteodependentii, iar problema lor se numeste meteodependenta. Este comuna si unui centru de ingrijire batrani asa ca al nostru. Unde ne straduim in fel si chip sa aducem zambetele pe buze ”musafirilor” pe care-i gazduim. Sa le luminam zilele si vietile.

Si pentru ca privim cu seriozitate orice mica deficienta si neplacere cu care se confrunta, consideram utila si tema pe care-am ales-o pe ziua de azi.

Centru de ingrijire batrani: Despre meteodependenta seniorilor

Azi sunt bine, iar maine se trezesc cu dureri de cap si apatie. Se simti rau, epuizati, chiar depresivi. Uneori ii ia cu moleseala, le creste tensiunea, ii apuca dureri de cap, articulare etc.

Si nu inteleg de unde pana unde. Totul se poate intampla fara o cauza clara. Dar macar un ”vinovat” sigur exista si are legatura cu starea vremii, mai ales cand e indaratnica si nestatornica asa ca in ultimele saptamani.

Ce este meteodependenta?

I se mai spune ”rau de vreme”. Pentru ca sunt schimbarile in conditiile climatice ca-l declanseaza. Nu e o patologie propriu-zisa, insa poate da peste cap viata oamenilor. Le inrautateste starea generala, in special psihicul.

Cum spuneam, nu descrie o maladie adevarata, ci doar un grup de manifestari. Acestea isi fac simtita prezenta in plan psihic (cu precadere) si fizic, fiind rezultatul unor modificari bruste sau progresive de clima.

Ce o declanseaza?

Meteodependenta nu se dezlantuie cu una cu doua, ci in prezenta mai multor factori oscilanti:

  • Umiditatea aerului;
  • Presiunea atmosferica;
  • Valorile termice;
  • Fenomenele meteo extreme;
  • Tranzitul la ora de vara;
  • Clima in sezoanele ”de trecere” etc.

Impreuna sau separat, toti acesti agenti externi pot actiona cu agresivitate asupra organismului. Nelasandu-i suficient timp sa se adapteze, il supun la un stres suplimentar inca dinainte cu 2-3 zile de schimbarea propriu-zisa.

Cu cat factorii implicati sunt mai multi, cu atat mai multe si accentuate vor fi si simptomele.

Centru de ingrijire batrani: Despre categoriile predispuse

Nu toti oamenii au aceeasi sensibilitate in fata schimbarilor atmosferice. Insa mai mare dispozitie au subiectii cu o emotivitate particulara. Efectul este si mai accentuat daca parcurg o perioada ”neagra” a vietii.

”Victime” mai pot fi oameni ce trec prin perioade de stres intens si toti cei cu o slabiciune neuropsihica. La fel de expus poate fi oricine simte ca ii este greu sa se adapteze la un nou context.

Meteodependenta poate lovi pe oricine, independent de varsta sau sex. Printre categoriile cele mai vulnerabile se regasesc ambele extreme de varsta:

  • Tineri in crestere (copii, adolescenti);
  • Persoane in etate.

La acestia din urma, tulburarea e posibil sa apara pe fondul unor probleme de sanatate specifice (afectiuni neurologice, psihiatrice, articulare, cardiace, degenerative).

De pilda, la cine sufera de reumatism sau de dureri articulare, disconfortul se accentueaza pe fondul unor fluctuatii termice agresive.

Totodata, un hipertensiv are mai multe sanse sa experimenteze episoade de palpitatii, tahicardie etc. in prezenta oscilarii parametrilor atmosferici.

Crezi ca am epuizat argumentul?

Am ajuns doar la finalul postarii... Mai e pana sa finalizam ce avem de spus despre meteosensibilitate.

Asteapta-ne, venim! We’ll be back soon! Doar iti suntem datori cu simptomele. Sa stii daca asa se explica starea nasoala, letargia, somnolenta in cazul tau sau in cazul altora.

Si pentru ca ne place sa te avem alaturi, ce-ar fi ca pana la urmatoare ”sedinta”, sa rasfoiesti paginile site-ului nostru? Ocazia e numai buna sa descoperi adevarata fata a caminului de batrani particular Casa mea Eden.

Foto: www.compoundingexpert.com

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Inscrie-te la Newsletter si vei fi la curent cu ultimele noutati!