Cat de importanta este relatia dintre bunici si nepoti? Ce beneficii ofera?

Multi bunici si parinti de varste inaintate isi dau ultima suflare intr-un camin de batrani. Poate singuri, fara familie. Poate uitati de cei dragi. Poate doar departe de acestia.

Traiul in aziluri poate fi bun sau rau. La fel cum sunt motivele pentru care se ajunge acolo, bune sau rele. Din prea multa indiferenta din partea familiei sau din prea multa grija.

Multi isi petrec cele din urma zile (ani, luni sau doar cateva zile) printre necunoscuti (ingrijitoare, medici, alti bunici) ce le devin familie. Si se bucura de fiecare atentie si clipa.

Insa oriunde s-ar afla bunicii, pentru cei mai tineri si mai ales pentru nepoti, conexiunea dintre generatii vine cu aspecte pozitive. Intre batrani si nepoti poate exista o relatie speciala. Fara indoiala!

Camin de batrani – De ce bunicii sunt importanti in viata copiilor?

Posibil ca te gandesti deja cat de buni sunt bunicii cand in casa apare un sufletel! Chiar sunt, ei aducandu-si aportul intr-un fel sau altul in viata familiara! Dar nu numai pentru rolul de babysitter (asa cum poate se gandesc unii).

Intre generatii se creeaza un raport special, cele 2 ”extreme”, bunici si nepoti, formand o echipa bine inchegata, din mai multe motive:

Bunicii sunt extraordinari povestitori

Cine nu-si aminteste despre basmele copilariei citite de bunici? Sau de povestile de viata traite cu adevarat si relatate cu atata patos?

Da, bunicii sunt geniali la capitolul povesti inventate, scrise de altii sau inspirate din experientele proprii. Par niste naratori inascuti. Pot vorbi despre istorie si locuri pe unde-au umblat, despre copilarie si prima lor dragoste.

Au atatea de spus! Pentru nepoti, pot fi un izor nesecat de chestii interesante, de informatii utile, de educatie etc.

Bunicii isi ofera afectiunea neconditionat

Si tot ei pot fi izvor infinit de iubire, afectiune si atentie. Toate sunt ”ingrediente” speciale in raportul cu nepotii, pe care le ofera in maniera neconditionata.

Tot acest ”favor” este binevenit cand casele se umplu de rasete cristaline si de inocenta. Sau cand parintii revin pe piata muncii.

Cu un bunic sau o bunica prin preajma, lucrurile (sau macar o parte) se rezolva de la sine. In special pentru ca are atata iubire de oferit si aata timp de impartit cu nepoteii!

Bunicii ofera o alta perspectiva asupra lucrurilor

Cine nu are batrani, sa-si cumpere, se mai spune… Posibil si pentru ca judecata lor o depaseste pe a noastra, a celorlalti.

Dintotdeauna, au fost un model de cumpatare, nu niste fiinte inutile, de parasit la un camin de batrani.

In orice caz, au trait mai mult, iar sfera cunoasterii e mult mai larga decat a tinerilor. Unde mai pui ca cei mici ii adora atat, incat peste ani si ani, isi vor aminti mai degraba lucruri invatate de la ei decat din alta parte / de la altii.

Retine!

Varstnicii nu sunt povara, ci mai degraba remediu de pus pe rana in viata celorlalti!

Daca ai in casa un bunic, un parinte, un unchi de care nu mai esti in masura sa te ocupi cu aceeasi grija, aminteste-ti ca transferul intr-un camin de batrani poate fi semn de afectiune, nu de egoism!

Mai ales in structurile unde se pune pret pe conditii de viata si relatii interumane. Unde se formeaza o conexiune intre personalul angajat, echipe de medici, rezidenti si apartenenti. Unde exista o colaborare pozitiva, ce vine in sprijinul bunicilor si nu in ultimul rand al familiilor.

Suntem Casa mea Eden, o mare familie, asa cum putem fi si pentru un apropiat, un familiar, un cunoscut de varsta a treia, pentru cineva drag tie.

Foto: www.saga.co.uk

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Inscrie-te la Newsletter si vei fi la curent cu ultimele noutati!