De ce sa ne vizitam mai des bunicii si parintii varstnici, oriunde ei se afla?

Singuratatea e ca o otrava pentru suflet. Poate lovi si-ntr-un camin de batrani particular modern, si-acasa, in sanul famiilor. Efectele sale se resimt la nivel fizic si psihic, cu un impact uneori devastant si cu repercusiuni grave pe toate planurile.

Camin de batrani particular modern: Ce avantaje au seniorii care primesc mai multe vizite?

Spunea cineva ca solitudinea e cum ai asculta vantul si sa nu ai cui povesti…

Din pacate, in vremurile actuale, suntem mai conectati ca niciodata, dar si mai singuri decat am fost vreodata. Iar in topul celor mai napastuiti stau adesea bunicii din camine si centre de ingrijire sau cei care locuiesc singuri.

Din fericire, vizitele apropiatilor vin ca un antidot, putandu-i ajuta in confruntarea inevitabila cu probleme fizice, psihice si cognitive asociate cu batranetea.

Evaluarea starii generale

Probabil, ramane cel mai important motiv al vizitelor. Doar cu vizite frecvente familia isi poate face o idee asupra starii de sanatate a varstnicului. Se poate asigura ca-si urmeaza tratamentele corect sau ca nu a intervenit niciun simptom preocupant.

Apropierea generatiilor

Pastrarea conexiunilor cu generatiile mai tinere (copii, nepoti) aduce satisfactie in viata bunicilor, ii motiveaza, ii multumeste, ii mentine activi. Pe deasupra, devine benefica si pentru membrii mai tineri, care inteleg si accepta mai usor procesul de imbatranire.

Prevenirea izolarii

Sursa izolarii o constituie in primul rand singuratatea si lipsa comunicarii. Si este o realitate spre care tind multe persoane in etate. Insa vizitele care fac parte din rutina incurajeaza comunicarea si interactionarea intre membrii familiei, anihiland totodata riscurile de izolare.

Ridicarea moralului

Ca o consecinta a punctului anterior, odata cu reducerea izolarii, sufletul bunicilor incepe sa imbrace o noua aura. Destinatarii vizitelor se simt fericiti sa aiba din cand in cand compania celor dragi. Iar simultan cu eliberarea endorfinelor (”hormonii fericirii”), scade nivelul de stres.

Dovada de afectiune

Seniorii au mai mereu senzatia ca devin o povara pentru cei dragi. Iar in unele cazuri nu gresesc deloc si chiar renunta la a le solicita ajutorul. Dar vizitele nu fac decat sa infirme supozitiile, demonstrandu-le in schimb ca si ei conteaza, ca sunt iubiti si pretuiti de ceilalti.

Prevenirea dementei

Potrivit publicatiei Dailymail, vizitarea rudelor in varsta le da acestora o sansa in plus la o viata normala, fara maladii precum Alzheimer. In schimb indiferenta apropiatilor poate deveni o puternica sursa de stres, cu un impact negativ asupra sanatatii fizice si mentale a varstnicilor.

Evitarea abuzurilor

Uneori, seniorii devin victime ale inselatoriilor (cu asigurari, carduri de credit, vanzari etc.). Sau cad prada unor asa-zisi binefacatori travestiti in ingrijitori, prieteni etc., care insa doar ii abuzeaza si profita de ei. Dar totul se poate preveni prin raportul strans si sincer cu familiile.

Familia extinsa Casa mea Eden

Un camin de batrani particular modern asa cum e Casa mea Eden adaposteste multe suflete, unele mai singure, altele mai putin.

Insa cu sau fara vizitatori constanti, cu sau fara cineva drag care sa se intereseze de rezidentii nostri, incercam sa umplem golurile formate in vietile lor si sa le facem traiul mai senin si lipsit de griji.

Daca ne iese ori nu o confirma cel mai bine oameni care au avut incredere in noi si care ne recomanda din tot sufletul.

Foto: www.unsplash.com

  • 684
  • Ultima modificare Joi, 21 Noiembrie 2019 13:35

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Inscrie-te la Newsletter si vei fi la curent cu ultimele noutati!