Varstnicii duc lipsa de vitamina D: De ce e o vitamina importanta pentru sanatatea bunicilor?

Oare se stie cat e de importanta vitamina D la varstnici? Daca in copilarie, vitamina D este esentiala pentru crestere, spre finalul vietii, contribuie la mentinerea sanatatii.

In multe cazuri, se verifica un deficit serios, mai ales in sezonul rece, cand numarul orelor de lumina se reduce consistent. Si nu e deloc imbucurator. Din fericire insa, nu e greu de reintegrat.

Ce este si cum se poate procura vitamina D?

I se mai spune ”vitamina soarelui” si are un rol insemnat in prevenirea:

 • Rahitismului la varsta copilariei;
 • Osteoporozei la batranete.

Insa spre deosebire de ceea ce se crede, nu serveste doar la fixarea calciului in oase. In forma sa activa, vitamina D actioneaza ca un hormon:

 • Regleaza variate sisteme si organe;
 • Reduce inflamatiile;
 • Intareste sistemul imunitar.

In schimb carentele sunt adeseori asociate cu maladii precum:

 • Alzheimer;
 • Diabet;
 • Infarct;
 • Scleroza multipla;
 • Astm;
 • Osteoporoza.

Vorbim despre o vitamina liposolubila (se dizolva in grasimi), prezenta in corpul uman sub 2 forme: vitamina D2 si D3.

Vitamina D2

Provine din produse alimentare de origine vegetala: fructe nucifere (nuci, fistic, migdale etc.), ciuperci, leguminoase (fasole), legume cu frunza verde (spanac).

Vitamina D3

Apare in alimente de origine animala: peste (somon, ton, sardine, heringi, cod etc.), lapte, produse lactate. Poate fi sintetizata de organism datorita expunerii la razele solare.

Ce rol indeplineste vitamina D la varstnici?

Vitamina D este importanta in desfasurarea unor functii biologice:

Sistemul osos

Este prima activitate si cea mai cunoscuta, fiind determinanta in prevenirea osteoporozei si fracturilor, 2 probleme frecvente la varsta a treia. Totul se datoreaza capacitatii de a stimula absorbtia si conservarea calciului si fosforului.

Tonus muscular

In cadrul aparatului locomotor, unul dintre beneficiari este si sistemul muscular. Deoarece vitamina D reuseste sa-si aduca aportul in imbunatatirea tonusului si fortei musculare, componente vizibil afectate pe masura ce se intainteaza in varsta.

Psihic

Produsa de corp cu sprijinul soarelui, este fundamentala si in sinteza serotoninei, dopaminei si endorfinelor. Sunt neurotransmitatori care vin in sprijinul starii de bine, reusind sa reduca depresiile, conditii destul de comune la persoane in etate.

Degenerare cognitiva

Actioneaza si la nivel cerebral, ajutand la prevenirea unor maladii neurovegetative (afectiuni care provoaca degenerarea progresiva si / sau moartea celulelor nervoase) precum Alzheimer si Parkinson. Practic, imbunatateste si protejeaza functiile cognitive.

Sistemul imunitar

Daca celulele T sau limfocitele (un fel de paznici care vaneaza ”intrusii” – celulele maligne) expuse la un agent patogen nu gasesc suficienta vitamina D in sange, nu se mai activeaza, lasand loc infectiilor si inflamatiilor.

Patologii tumorale

Un studiu de data recenta a pus in evidenta capacitatea vitaminei D de a diminua incidenta celulelor tumorale si de a creste sansele de supravietuire in cazul catorva forme de cancer (mamar, de prostata, ovarian, pulmonar).

Afectiuni cardiovasculare

In spatele multor cazuri de hipertensiune se pare ca stau carentele de vitamina D. Valori ridicate de vitamina D au efect de scadere si normalizare a tensiunii arteriale, in timp ce valorile scazute cresc riscurile de hipertensiune.

Diabet

O noua speranta vine din partea cercetatorilor pentru tratarea diabetului si gestionarea glicemiei (glucoza din sange). Vitamina D detine proprietati in masura sa imbunatateasca activitatea insulinei, hormon necesar in metabolismul glucidelor.

Foto: www.mylifesite.net

 • 481
 • Ultima modificare Miercuri, 29 Aprilie 2020 20:45

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Inscrie-te la Newsletter si vei fi la curent cu ultimele noutati!