Caldura mare, mon cher! Riscuri pentru varsta a treia pe vreme caniculara

Caldura la varsta a treia e un argument tot pe-atat de fierbinte pe cat e aerul. Deja de la primele ore ale diminetii, e aproape irespirabil. Pur si simplu te zapaceste, te ameteste, iti pune la incercare nervii, rezistenta la conditii extreme si abilitatile de termoreglare.

”Caldura mare, mon cher”, spunea cineva in urma cu mai bine de-un secol. Si o tot repeta unii si altii de-atunci. Ca e o vorba ce merita citata macar in perioadele caniculare, asa ca-n aceste zile.

Caldura la varsta a treia: Perceptia depinde de mecanismul de termoreglare

Toata lumea e deranjata, mai mult sau mai putin, de temperaturile ridicate. Mai ales cand gradelor multe din termometre li se asociaza si o umiditate ridicata a aerului. Rezultatul e o atmosfera greu de suportat.

In acest punct intra in actiune mecanismul biologic de termoreglare. Este vorba despre capacitatea organismului de a raspunde conditiilor nefavorabile, prin echilibrarea temperaturii (dupa caz, cresterea sau coborarea ei).

Pe vreme caniculara, cel care conteaza e mecanismul de transpiratie. In mod normal, sudoarea eliberata de glandele sudoripare faciliteaza racirea corpului, reusind sa-i regleze temperatura si evitand supraincalzirea lui.

Totusi, in certe imprejurari, acest lucru nu e posibil sau e mult ingreunat. Exemplu stau tocmai zilele de fata, cu temperaturi toride si umiditate crescuta, cand indicele de confort termic atinge si chiar depaseste pragul critic.

In conditii similare, transpiratia nu se mai evapora suficient de rapid incat sa faciliteze dispersia caldurii in exterior. In consecinta, temperatura creste grad dupa grad, existand pericolul sa afecteze organele, sa cauzeze leziuni cerebrale si sa puna in pericol viata.

Caldura la varsta a treia declanseaza si agraveaza probleme deja existente

Deranjati de arsita sunt mai ales bunicii. Pentru ei, temperaturile crescute si zapuseala constituie un serios factor de risc pentru sanatate.

De la o varsta incolo, organismul nu mai functioneaza tocmai cum era in tinerete. E ca o masina de mult ”trecuta”, care se indarjeste sa se tarasca de ici, colo. Si care, oricat i-ai calca ambreiajul si ai accelera-o, nu poate trece de cei 80 de km / h. Buni si aia...

Tot de la o varsta incolo, sistemul de termoreglare da semne de oboseala. De fapt toate mecanismele corpului urmeaza aceasta tendinta de a incetini, de a nu mai raspunde cu promptitudine la nevoie.

Situatia se complica apoi si mai mult cand intra in joc si unele probleme, ca de pilda, hipertensiunea. Multi bunici sunt hipertensivi, dar daca urmeaza cu strictete un plan terapeutic specific si o dieta alimentara adecvata, pot duce o viata relativ normala.

Din nefericire, tratamentele pot include produse cu actiune diuretica, nu doar hipertensiva, generand, inevitabil, o pierdere suplimentara de lichide.

Dar hipertensiunea nu ramane singurul semnal de alarma.

Vulnerabilitatea se extinde la toti de etate avansata, cu atat mai mult cand sufera de patologii:

  • Cardiovasculare;
  • Respiratorii;
  • Renale;
  • Neurologice, in special neurodegenerative (nu percep pericolul).

Nu mai putin expuse sunt persoanele:

  • Lipsite de autonomie (depind de altii pentru a se hidrata sau a regla temperatura ambientelor in care se afla);
  • Cu diabet;
  • Cu alte maladii grave.

Deoarece mentinerea temperaturii la un nivel optim suprasolicita toate organele (efortul lor este excesiv).

Deshidratarea are un cuvant greu de spus...

Cauza fiziologica a starilor neplacute si a problemelor care decurg de pe urma valului de caldura, poate fi deshidratarea.

Prin faptul ca varsta a treia inseamna si perceptia eronata a senzatiei de sete, hidratarea e deja destul de dificila.Iar lichidele pierdute raman... pierdute.

Bunicii au tendinta sa bea putine lichide. Pentru a contracara efectul si a forta putin lucrurile, e bine sa faci un scurt popas printre simptomele deshidratarii la varstnici. Tot acolo vei afla si cateva manifestari grave, ce apar in urma unui nivel crescut de deshidratare.

De asemenea, nu uita de masurile impotriva caniculei!

Foto: www.deccanchronicle.com

  • 607
  • Ultima modificare Sâmbătă, 15 Iunie 2019 11:45

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Inscrie-te la Newsletter si vei fi la curent cu ultimele noutati!