Cand e momentul sa cauti un azil de batrani pentru un familiar?

Mai devreme sau mai tarziu, ajungem cu totii garboviti de decenii. Dar nu asta e problema. Poate fi insa cand nu mai putem sa ne ocupam de bunicul familiei si trebuie sa-i cautam un azil de batrani.

In Romania si nu doar la noi, tot mai multe persoane au in grija un parinte varstnic sau un bunic. Se intampla chiar daca se cunosc prea putine despre adevaratele nevoi ale celor pentru care viata intra pe ultima turnanta.

Cand e cazul sa te adresezi unui azil de batrani?

Pentru nimeni nu e simplu sa stea departe de parintele drag. Cu atat mai greu e cand ii vine randul sa ofere ajutor celui care i-a dat viata.

Totul se complica si mai mult cand trebuie sa accepti ca misiunea la care te-ai inhamat te depaseste. Cand trebuie sa recunosti ca ai esuat, ca nu mai faci fata.

Pare o imprejurare imposibila. E cum te-ai afla intre ciocan si nicovala, fara sorti de izbanda. Dar care se poate preveni.

Poti actiona anticipat, inainte ca situatia sa se transforme in urgenta din cauza neprevazutului, ca de pilda, pierderea autonomiei sau inrautatirea starii de sanatate a varstnicului.

Iata cateva ”semnale” care te atentioneaza ca e vremea sa-ti incredintezi bunicul sau parintele unui azil de batrani:

Deteriorarea sanatatii

Corpul uman este un angrenaj extraordinar de complicat, cu functii complexe, intermediate de sisteme, aparate si organe. Din nefericire, acestea nu au un ”termen de valabilitate” nelimitat. La un moment se apropie de scadenta, apoi ”expira”.

Mai mult ca sigur, ai inteles metafora vizavi de sanatatea fizica. Cand se prezinta tot mai plina de carente, e un prim indiciu ca e timpul sa intre intr-un proces de evaluare amanuntita.

Exemple elocvente ca e nevoie de ”interventii” pot fi:

 • Slabirea exagerata, in absenta unor modificari ale stilului de viata (regim hipocaloric, schimbarea alimentatiei etc.);
 • Neglijarea propriului aspect (mai ales cand stiai ca persoana in cauza e foarte atenta la tinuta, coafura etc.).
 • Contuzii si alte leziuni (urmele de vanatai, zgarieturile, juliturile pot fi semne ale unor caderi cauzate de ameteli).

Dificultatile motorii

Deja dupa niste decenii incolo, nu e nimic extraordinar ca aparatul locomotor sa inceapa sa ”scartaie”. Odata cu diminuarea capacitatii de deplasare la nivel de executie si de controlare a miscarilor, insasi mersul pe jos poate deveni o corvoada.

Cine trece de 70+ e mai predispus la incetinirea ritmului de mers. Sufera coordonarea, iar miscarile nu se mai executa cu aceeasi omogenitate. La cine are o varsta si mai inaintata, se multiplica riscurile de cadere, cu consecintele de rigoare (frecvent, fracturi).

De asemenea, vizibil afectate pot fi unele actiuni din rutina, de regula simplu de executat. Poate fi vorba despre mersul la cumparaturi, intretinerea casei, urcarea scarilor sau propria igiena.

Declinul cognitiv

Nu mai putin lipsite de fundament sunt pierderile de memorie, considerate o consecinta normala a batranetii. Cu scurgerea anilor, se schimba fizicul, infatisarea si organele interne. Nu e scutit nici creierul.

Dar se poate intampla oricui sa se confrunte uneori cu ”goluri”. E normal ca din vina oboselii sau a stresului sa mai uitam. Creierul nu e computer. Insa cand diminuarea functiilor cerebrale se verifica in mod curent, chiar in actiunile de rutina, viata varstnicului se poate afla in pericol.

Pierderile de memorie isi pot pune amprenta asupra sigurantei seniorului, in special daca se constata ”interferente” de tipul:

 • Nu-si aminteste propria identitate (cazuri grave);
 • Nu mai stie sa se intoarca la domiciliu;
 • Uita sa ia pastilele etc.

Alte indicii ca e timpul pentru azil de batrani

 • Casa neingrijita, plina de gunoaie;
 • Animale de companie neglijate;
 • Mancaruri expirate in frigider;
 • Tendinta de izolare in casa;
 • Lipsa comunicarii etc.

Ai nevoie de ajutor?

E cumplit sa ajungi in ipostaza in care sa admiti ca nu mai esti in masura sa controlezi situatia cu propriile forte. Indiferent cu cat de multa pricepere si cu cata dragoste ingrijesti pe cineva drag, prea trecut cu anii.

Nu pare, dar recuperarea intr-un centru de ingrijire ramane o solutie nu buna, ci excelenta. Aici, bunicul poate beneficia de ingrijire si de asistenta medicala 24 de h din 24, 7 zile din 7, o contributie insemnata avand-o personalul specializat in astfel de servicii.

Foto: www.americanhealthcouncil.org

 • 766
 • Ultima modificare Vineri, 29 Martie 2019 22:41

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Inscrie-te la Newsletter si vei fi la curent cu ultimele noutati!