Pe vremuri, se credea ca pierderile de memorie caracterizeaza batranetea, ca fac parte din normalitatea varstei. Adevarul este insa ca uitarea se poate regasi printre simptomele bolii Alzheimer si printre posibilele manifestari ale unui alt timp de dementa.
Simptomele bolii Alzheimer – 5 Manifestari comune
Cine esti tu, mama? De unde vii? Unde ma aflu? Lasati-ma in pace! Vreau sa dorm!
Astfel de intrebari si dorinte fac parte din realitatea celor afectati de Alzheimer.
Cine are acasa sau in familie o persoana cu acest tip de dementa degenerativa stie despre ce vorbim.
#1: Pierderi de memorie
Este simptomul cel mai comun si precoce. Cu el debuteaza Alzheimer. Nu degeaba i se mai spune ”boala uitarii”.
Intr-o prima faza, este lezata memoria de scurta durata si mai ales capacitatea de amintire a informatiilor si evenimentelor recente.
Bolnavul obisnuieste sa repete aceleasi intrebari si odata ce-si da seama de problema, incearca s-o mascheze gasind diverse scuze.
#2: Confuzie spatio-temporala
Pe masura ce patologia se agraveaza, orientarea in spatiu si timp devine tot mai dificila.
Bolnavii se descurca greu nu doar in locuri noi, ci si in cele obisnuite. Din cauza dezorientarii, nu-si mai amintesc cum sa revina in punctul de plecare, isi pierd capacitatea de a sofa etc.
Aceeasi confuzie ocupa si dimensiunea temporala. Daca initial nu-si dau seama ce zi din saptamana este, in fazele mai avansate, se modifica drastic perceptia asupra timpului. De exemplu, nu mai fac diferenta intre zi si noapte, cu efecte usor de imaginat asupra ritmului somn-veghe.
#3: Dificultatea indeplinirii sarcinilor uzuale
Ingreunarea actiunilor cotidiene este un semnal evident printre simptomele bolii Alzheimer.
Varstnicii afectati intampina adesea dificultati in executarea unor activitati ce fac parte din rutina de-acasa, de la serviciu sau din timpul liber.
Adesea, nu mai reusesc sa foloseasca obiecte cu care erau familiarizati (masina de spalat, filtru de cafea, telecomanda etc.). Uita de plata facturilor, nu-si amintesc regulile jocului preferat, pierd firul unei conversatii etc.
In general, au nevoie de mai mult timp pentru orice activitate, iar erorile se verifica in mod frecvent.
#4: Dificultati decizionale si de organizare
Treptat, orice lucru devine o problema si se apropie tot mai mult de o misiune imposibila.
Nu e iesit din comun ca bolnavii sa nu poata duce la bun sfarsit nicio activitate.
Pentru unii, incepe sa devina complicat sa utilizeze cardul bancar si sa foloseasca numere (se incurca la calcule). Pentru altii, e dificil sa-si programeze treburile zilnice, sa urmeze pasii unei retete realizate deja in trecut sau sa ia orice initiativa banala.
Luarea deciziilor, solutionarea problemelor, organizarea sau programarea pana si a lucrurilor marunte devin praguri de netrecut.
#5: Tulburari de comunicare
Ca e Alzheimer sau alte forme de dementa, pot sa apara probleme la nivel de comunicare.
Varstnicii nu mai reusesc sa dialogheze. Nu sunt capabili de fapt nici sa asculte o conversatie, nici sa se exprime coerent.
Nu-si gasesc cuvintele potrivite sau uita denumirile obiectelor comune. Se poticnesc in exprimarea verbala si se intrerup la jumatatea frazelor, fara sa mai fie capabili sa continue discutia. Poate pentru ca si-au uitat ideea.
Cert este ca agravarea maladiei duce la compromiterea progresiva a tuturor capacitatilor lingvistice. Intr-un final, totul reducandu-se la comunicarea non verbala.
Bun de stiut
Recunoasterea timpurie a celor mai frecvente manifestari ajuta la diagnosticarea in timp util a maladiei. Totodata, contribuie la o mai buna gestionare a starii de sanatate si a calitatii vietii.
Acestea sunt doar o parte dintre manifestarile specifice. Insa nu orice lapsus sau incetineala in gandire confirma prezenta sindromului Alzheimer. Un diagnostic precis il va face doar medicul.
Foto: www.berkeleywellness.com