Importanta religiei in viata varstnicilor este mai mult decat spirituala

Cu toate ca in alte vremuri se vorbea foarte putin despre ea (spre deloc), religia in viata varstnicilor constituie un fel de ancora spirituala. Constituie o prezenta cu rol in atenuarea unor stari emotionale provocate de anumite contexte (nefaste) si obstacole.

Prin religie, se contureaza si se conserva propria identitate. Se trece mai usor peste clipele de cumpana, se accepta greselile si se iarta. Si mereu a fost asa.

Tot prin religie, se inving singuratatea si sentimentele de inutilitate. Nu in ultimul rand, vine ca o mana de ajutor, mentinand vie speranta atunci cand situatiile par fara iesire.

Cu ce beneficii vine religia in viata varstnicilor?

Raportat la orice grupa de varsta, implicarea in religie si in viata spirituala este majora la persoanele in etate. Exista si explicatii pentru cine le cauta, o buna parte vizand aspectul psihologic si social.

Religia ca izvor de speranta

Oamenii religiosi tind sa fie mai optimisti si mai increzatori in viitor, oricat de sumbru apare el de fapt. Ca-si imagineaza stabilitate sau chiar o simt, automat, nu mai risca sa cada in depresie in momente sensibile ale vietii, odata cu:

  • Pierderea fiintei iubite sau a altcuiva drag din cercurile apropiate;
  • Iesirea din campul muncii (pensionarea poate da sentimentul de inutilitate);
  • Diagnosticarea unor maladii grave, incurabile, debilitante;
  • Recuperarea in camine de batrani sau in structuri sanitare etc.

Religia, instrument pentru depasirea evenimentelor dramatice

Religia (cu momentele sale de rugaciune, cu zilele de post etc.) si in general credinta ofera sustinere in depasirea evenimentelor dramatice. Adica omul este constient ca fiecare zi in plus, desi o bucurie, il apropie de final. Ca orice face, nu poate evita inevitabilul.

Varstnicii confirma ca religia le da forta, curaj si energie. Ca fara ea le-ar fi mult mai greu sa faca fata problemelor de sanatate care chiar se inghesuie sa ”infloreasca” parca la varsta a treia.

Religia, un fel de sport pentru sanatatea mentala

Ulterior unor studii referitoare la starile depresive ale adultilor de 50+, LSE (London School of Economics and Political Science) intareste ceea ce multa vreme a fost doar o supozitie. Anume ca frecventarea activitatilor religioase aduce mai multe beneficii mentale decat altele despre care se stie ca pot stimula functiile cerebrale:

  • Practicarea disciplinelor sportive;
  • Participarea la activitati sociale;
  • Implicarea in acte caritabile;
  • Ocuparea timpului cu studiu si invatare.

Totul demonstreaza ca in mijlocul atator activitati care atrag multimi de oameni, evenimentele religioase ofera cele mai promitatoare rezultate.

Religia, ca ”antidot” impotriva alcoolismului

Din variate motive (nu ca s-ar justifica), oamenii cad in patima alcoolului. Se intampla si batranilor, categorie cu atat mai expusa din cauza deprecierii calitatii vietii (pensionare, pierderea partenerului, imbolnavire etc.).

De obicei, oamenii care abuzeaza de alcool se simt singuri (nu neaparat pentru ca sunt) si sufera de depresie. Religia insa poate preveni si schimba aceste ”predispozitii”. Le poate vindeca daca trebuie, credinta devenind un medicament indispensabil in recuperare.

Religia, liant in dezvoltarea comunitatilor

Adeseori, practicile religioase, in general spiritualitatea si credinta, favorizeaza suportul social. Intre membrii aceleiasi comunitati se creaza legaturi. Oamenii obisnuiesc sa puna intrebari unii altora, sa se informeze despre starea de sanatate, despre situatia de-acasa, despre dificultati etc.

Cu cat varstnicii interactioneaza mai mult, cu atat cresc probabilitatile sa fie mai preocupati de curele medicale si sa se adapteze schemelor terapeutice, sa se ingrijeasca mai mult si sa nu se neglijeze sub niciun aspect.

Bun de stiut!

Toate aceste beneficii cu care vine religia in viata varstnicilor se pot apoi extinde la toate categoriile de varsta. Credinta devine astfel un motiv destul de solid pentru a o cauta sau a o regasi. Si niciodata nu-i tarziu pentru a-ti transforma viata si a te schimba pe tine...

Foto: www.stutterstock.com

  • 587
  • Ultima modificare Vineri, 08 Noiembrie 2019 10:25

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Inscrie-te la Newsletter si vei fi la curent cu ultimele noutati!