Igienizarea cumparaturilor pentru varstnici: Ce masuri sunt necesare?

In vremuri de COVID-19, igienizarea cumparaturilor pentru varstnici ramane o masura absolut necesara. Cum de altfel ar trebui sa constituie o regula generala, de adoptat si dupa ce trece pandemia.

Autoritatile recomanda izolarea persoanelor de peste 60 de ani. Sau macar distantarea sociala si iesirea doar in intervalele orare indicate.

Varstnicii reprezinta cea mai expusa categorie, mai cu seama in prezenta unor patologii si probleme preexistente, asa ca hipertensiunea, afectiunile cardiace, diabetul sau imunitatea redusa.

Insa toata aceasta izolare si toate masurile adoptate in afara casei au o valoare nula daca nu se tine cont si de comportamentul din locuinta.

Cum se face igienizare cumparaturilor pentru varstnici?

Asa cum s-a dovedit, calea de transitere majora a coronavirusului este de la o persoana la alta, prin picaturi de saliva contagiate, nu prin contactul cu suprafetele contaminate. Totusi, autoritatile recomanda drept masuri obligatorii si igienizarea obiectelor cu care se intra in contact.

Desi toata lume vorbeste despre dezinfectare, setul de masuri se refera de fapt la 2 tipuri de interventii: curatare si dezinfectare. In unele cazuri, e nevoie de ambele, fiind 2 lucruri complet diferite:

  • Curatarea: indepartarea patogenilor si murdariei de pe suprafete;
  • Dezinfectarea: anihilarea sau mai bine-zis uciderea germenilor.

Ne vom referi la igienizarea cumparaturilor pentru varstnici. In particular, la obiecte si produse alimentare care ajung in casele bunicilor, in camine de batrani si in alte institutii / case unde acestia sunt recuperati sau locuiesc.

In unele cazuri, e destul de simplu de indepartat invelisul exterior, posibil contaminat, cumparaturile putand fi asezate in siguranta in camara sau in frigider. Insa in altele, se va actiona cu rigurozitate, prin spalare si dezinfectare cu solutii potrivite.

Fructe si legume proaspete

Pe alimente proaspete, asa cum sunt legumele si fructele, nu se vor folosi produse de curatat si igienizat precum detergenti sau alcool. Deoarece nu sunt solutii gandite pentru contactul cu alimentele.

Recomandarile expertilor se refera la spalarea cu multa apa rece, direct sub jet daca se poate. Eventual, lasarea la inmoi a vegetalelor inainte de a fi consumate sau depozitate.

Obiecte si alimente ambalate in plastic / carton

Nici aici nu devine obligatorie spalarea tuturor ambalajelor. Unele produse se pot scoate in siguranta din punga sau cutia in care au fost impachetate. Apoi se pot stoca fara probleme si riscuri de contaminare.

Cat despre ambalajele primare, cele care insotesc direct produsele (punga in care sta faina, pastele etc., borcanul de muraturi etc.)… Asupra acestora trebuie actionat cu substante adecvate.

Cine tine neaparat, poate spala cu detergent de vase borcanele si pungile de plastic, dupa care, le va pune la uscat. In alternativa, suprafetele se vor curata folosind o carpa / vata inmuiata in alcool.

La fel se va proceda si cu cutiile din carton, cu sacosele, cu gentile etc.

Retine!

Asa cum continua sa precizeze specialistii, noul coronavirus SARS-CoV-2 are o rezistenta iesita din comun atat in aer, cat si pe materialele cu care intra in contact. Ceea ce sporeste riscurile de transmitere si de infectare a fiintelor umane, daca nu se respecta regulile de igiena personale.

Patogenul poate supravietui pe suprafetele necuratate si nedezinfectate. Conditia este sa nu fie expus la factori ambientali precum soare si ploaie. In schimb, rezulta foarte sensibil la biocide pe baza de clor si alcool.

Timpul de persistenta in aer si pe suprafete a virusului SARS-CoV-2 variaza de la cateva ore, la cateva zile. In aer, rezista pana la 3 ore. Pe plastic si otel inoxidabil ramane cel mai activ, chiar peste 72 ore, iar pe carton, cel mult 24 de ore.

Toate aceste date depind apoi si de parametri precum umidiatea si temperatura aerului. Agentul patogen tinde sa devina cu atat mai stabil, cu cat intalneste un mediu mai umed, mai neventilat, cu temperaturi mai scazute,

Foto: www.mirror.co.uk

  • 313
  • Ultima modificare Duminică, 12 Aprilie 2020 13:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Inscrie-te la Newsletter si vei fi la curent cu ultimele noutati!