Controlarea glicemiei si diabetului reprezinta o necesitate zilnica pentru persoanele vulnerabile. Dar cum temperaturile crescute pot inrautati problema, se va pune si mai mult accent pe gestionarea parametrilor sanguini.
Ce masuri se pot lua vara pentru controlarea glicemiei si diabetului?
Caldura excesiva actioneaza ca o adevarata bomba asupra seniorilor, pentru care gestionarea diabetului poate fi problematica. Nimic nu este insa imposibil daca se respecta cateva reguli:
#1: Hidratare corecta
Este bine sa se consume cat mai multe lichide chiar daca nu se simte perceptia de sete. Oricum varstnicii au dificultati in acest sens, fiind si mult mai predispusi la deshidratare.
Predispusi sunt si din cauza ca ridicarea nivelului de glucoza poate favoriza pierderi de lichide prin cresterea diurezei (mecanism de producere si eliminare a urinei).
In plus, unii diabetici urmeaza terapii cu efect diuretic, care la randul lor accentueaza diminuarea rezervelor de lichide corporale.
Pentru reintegrarea lichidelor, bautura cea mai indicata este apa plata, iar ca alternativa ceaiurile facute in casa, insa fara adaosuri de zahar si alti indulcitori.
#2: Atentie la fluctuatiile glicemice
Nu e vorba doar despre pierderea lichidelor corporale si odata cu ele a unor minerale importante, ci mai ales despre consecintele generate, anume despre oscilatiile glicemiei.
In particular, mare atentie nu atat la glicemia marita, cat la diminuarea valorilor sale.
Varstnicii cu diabet sunt mai vulnerabili in sezonul cald, atunci cand devin mai activi din punct de vedere fizic. Glucoza, depozitata in muschi sub forma de glicongen, se consuma mai rapid.
Pe de alta parte, cand ritmul de viata difera comparativ cu perioada in care natura ”hiberneaza”, exista tendinta de a manca mai putin sau de a salta mesele.
In ambele cazuri, se poate verifica o scadere dramatica a glicemiei, care printre manifestari include:
- Transpiratie excesiva;
- Dureri persistente de cap;
- Oboseala musculara;
- Crampe etc.
Sudoarea exagerata poate fi confundata cu sudoarea cauzata de caldura. Din acest motiv, criza hipoglicemica se recunoaste uneori cu intarziere.
O rezolvare rapida vine din partea carbohidratilor cu asimilare rapida, pe care e bine sa-i ai la-ndemana in caz de nevoie.
#3: Evitarea plimbarilor in picioarele goale
Sezonul cald, care de multe ori surprinde cu multe zile de vreme caniculara, imbie la plimbari cu picioarele desculte. La mare, prin nisipul fin, la munte, prin iarba moale, picioarele se simt rasfatate de contactul direct cu natura.
Dar nu e cea mai buna idee. La pacientii diabetici, pielea extremitatilor poate avea o sensibilitate redusa, ceea ce favorizeaza leziunile cutanate (intepaturi, taieturi, arsuri).
Din nefericire, una dintre consecintele diabetului consta si in vindecarea lenta si anevoiasa a ranilor, posibil si in aparitia unor complicatii.
Asadar, in cazul ranilor pielii, fie ele cat de superficiale, acestea trebuie ingrjite. Neglijarea chiar si a unor zgarieturi banale poate favoriza agravarea lor si aparitia infectiilor.
#4: Prevenirea variatiilor de tensiune
Diabetul este adesea asociat cu afectiuni cardiovasculare. Iar controlarea glicemiei si diabetului depinde si de modul in care se prezinta tensiunea arteriala.
Intreruperea tratamentelor cu diuretice si anti-hipertensive poate fi utila in anumite conditii, ca de pilda in timpul:
- Vacantelor si deplasarilor in locuri calde;
- Iesirilor la ore cand termometrele inregistreaza valori ingrijorator de mari;
- Repausului in ambiente cu temperaturi peste nivelul de confort.
Contrar, permanenta in medii racoroase (la munte, de exemplu) implica poate o reevaluare a terapiilor. Pentru ca la altitudini, tensiunea are tendita de crestere.
Oricum, inaintea unor schimbari radicale in rutina, se recomanda consultarea unui medic, care este autoritatea cea mai in masura in orice problema aferenta starii de sanatate.
Foto: www.westgatehealthcare.co.uk