3 Lucruri care se inteleg mai bine lucrand in camine de batrani

Munca in camine de batrani nu este tocmai cea mai incurajatoare si captivanta dintre toate. Cel putin de la distanta, pare mai degraba deprimanta si de foarte multe ori destul de neplacuta.

Insa odata ce se interactioneaza cu ambientul si mai ales cu bunicii, lucrurile se schimba... Doar in bine... Cum altfel credeai?

Ce implica munca in camine de batrani? Care sunt ”consecintele” sale?

Nu e vorba despre un job ca orica altul. Cine stie, cunoaste si intelege ca...

... Omul trebuie sa ramana activ

Pastrarea unui stil de viata activ are o baza solida. La orice vbarsta, mentinerea corpului si mintii in miscare o mare parte a timpului devine o masura necesara in vederea imbunatatirii calitatii vietii.

Te gandeste numai la beneficiile mersului pe jos, la toate efectele sale asupra glicemiei, tensiunii sau functiilor cognitive. Fara sa mai vorbim despre alte efecte in plan fizic, psihic sau mental.

Ajunsi la a treia varsta, oamenii nu trebuie scosi din uz. Nu trebuie pusi deoparte ca un aparat stricat sau depasit nici la a patra varsta. Deoarece reprezinta o resursa de pret pentru societate si indeosebi pentru familie.

Pe masura ce deceniile numarate sunt tot mai multe, bunicii ajung sa contina un adevarat patrimoniu de cunostinte si de activitati. Iata de ce munca in camine de batrani se va orienta si in aceasta directie, anume in a le sustine energia.

... E un privilegiu sa le asculti trecutul

Centrele de ingrijire varstnici sunt pline de bunici ridati de emotii si mai ales de ani, de bunici cu plete albe, rarite de vreme, de bunici cu tot soiul de dureri si de lipsuri in mare parte sub aspect cognitiv.

Dar in toata aceasta invalmaseala de trasaturi fizice si carente, cele care capteaza mai intai sunt povestile lor de viata. Unele sunt despre razboaie cu toate ororile ce le-au insotit. Altele vorbesc despre iubiri nemarturisite sau neimpartasite.

Nu e una ca alta. Uneori intristeaza, alteori smulg zambete. Dar mai mereu, impresioneaza cu profunzimea lor. Mai mereu, trezesc amintiri, purtand gandurile ”audientei” in timpuri indepartate de prezent.

Ei bine, cine are de-a face cu varste inaintate, are parte si de asemenea confruntari. Fac si ele parte din frumusetea muncii. Iar cine o desfasoara trebuie sa stie sa fie un bun ascultator.

... Viata sociala este mereu importanta

La varsta a treia, preocupante nu sunt doar maladiile. Si nu e mic numarul lor. Ingrijoratoare e mai cu seama singuratatea. Actioneaza in tacere, fara multe simptome vizibile, dar cu pericolul de izolare.

Dupa 65+ si cu atat mai mult dupa 75-80 de ani, solitudinea e un fenomen destul de frecvent. Contrar vietii sociale, reuseste sa sensibilizeze sanatatea fizica si psihica, avand o influenta nefasta asupra bunicilor.

In opozitie, conexiunile constante cu alte persoane, intretinerea legaturilor cu familia sunt factori care, de exemplu, se impotrivesc declinului cognitiv, incurajand activitatea neuronala.

E usor de inteles cat de important e sa se lucreze asupra relatiilor dintre batrani si apropiatii lor. Si cat de mult cantaresc activitatile de socializare, pe langa rutina in care sunt prinsi.

Incepi sa intelegi munca in camine de batrani?

Munca nu e nici simpla, nici nasoala, nici robotica. Implica emotii si sentimente, atitudine pozitiva si daruire. Iti vine natural s-o iubesti cand stii ce impact au actiunile tale in respectiva comunitate.

Oricine presteaza servicii in slujba bunicilor recunoaste aspectele ”camuflate” ale job-ului si satisfactiile cu care vine la pachet. Desi inainte nu le vede, nu le percepe sau doar nu le crede posibile.

Foto: www.mypatheducation.edu.au

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Inscrie-te la Newsletter si vei fi la curent cu ultimele noutati!