Ce avantaje ofera un camin de batrani?

In ciuda numarului mereu in crestere de persoane de varsta a treia raportate la totalul populatiei, in ciuda numarului de bunici neputinciosi lasati de familii sa traiasca singuri, caminele de batrani nu sunt la fel de numeroase.

Dar este nevoie de mai multe centre de ingrijire batrani autorizate, care sa functioneze la standarde europene. Cu toate acestea, momentan, aproape orice comunitatea mai numeroasa are macar o casa de batrani… Insuficient am putea spune…

Din nefericire, majoritatea tinerilor ce nu cunosc inca povara deceniilor, nu simt lipsa acestor structuri de ingrijire. Insa ajung sa se gandeasca la ele abia atunci cand, aflati in neputinta sau poate abandonati de cei dragi, isi dau seama ca sunt prea batrani sa se mai descurce singuri.

Astfel de centre aduc beneficii semnificative atat in viata persoanelor de varsta a treia, cat si in viata celor care se ocupa de ei, incepand de la satisfacerea nevoilor esentiale, pana la posibilitatea de a fi in permanenta asistati.

Dar care sunt avantajele oferite de azile?

Caminul de batrani acopera nevoile sociale ale varstei

Omul este o fiinta sociala si indiferent de etate, ii este greu sa treaca peste necesitatea unei vieti sociale. Pe timpul vietii, isi manifesta dorinta sa comunice si sa coopereze cu semenii sai, sa iubeasca si sa fie iubit, sa se integreze intr-un grup, etc.

Toate sunt elemente legate de nevoia de apartenenta, care nu dispare odata ce inainteaza in varsta.

In realitate, multi raman singuri dupa ce partenerul de viata le pleaca in lumea celor drepti, in timp ce familiarii si cei apropiati uita sa le mai deschida usa. Iar din cauza limitarilor fizice, ajung sa cunoasca gustul amar al solitudinii.

Insa intr-un camin de batrani, astfel de probleme dispar. Aici, li se ofera sansa sa-si traiasca batranetile in serenitate si sa-si petreaca timpul ramas printre persoane cu varste similare.

Caminul de batrani favorizeaza sentimenul de autonomie

Ajunsi in ultima etapa a vietii, oamenii incearca sa gaseasca sensul propriei existente. Adeseori, trec printr-un fel de criza generata de incapacitatea de mai face lucruri, de a mai desfasura activitati, de a atinge teluri, de a mai transforma visele in realitate, de a mai gasi raspunsuri la eternele intrebari.

Apropiindu-se de finalul calatoriei terestre, in fata unui deznodamant inevitabil care este trecerea spre lumea de apoi, cei de varsta a treia cauta sa-si puna ordine in viata.

Este momentul bilantului existential, in care tind sa fie dominati de regretele unui trecut, de cele mai multe ori marcat de esecuri si neimpliniri.

Dar odata ce casa de batrani se transforma in ultimul domiciliu, treptat, bunicii isi redescopera acel sentiment de independenta care le permite sa se mai bucure, cel putin pentru o scurta perioada, de viata.

In centrele pentru varsta a treia, rezidentii dispun de programe complete de activitati, pot incheia prietenii, isi pot continua vechile pasiuni sau perpetua rutina cu care erau obisnuiti.

Asigura ingrijirile medicale

Persoanele cazate intr-un camin de batrani, chiar daca nu mai au pe nimeni alaturi de ei, se pot bucura de servicii de asistenta medicala. La nevoie, beneficiaza de consultatii de specialitate si de tratamente adecvate deficientelor de care sufera, fie ele chiar debilitante, precum dementa.

Datorita posibilitatii de a fi monitorizati de personalul medical si auxiliar, datorita terapiilor la care au acces printr-o simpla programare, fara ca transportul sa mai fie o problema, se poate vorbi despre imbunatatirea calitatii vietii si despre ameliorarea suferintelor fizice si psihice.

O optiune similara este incurajatoare si pentru apartenenti, in special daca au in familie varstnici neputinciosi, cu nevoi speciale, care necesita ingrijiri permanente.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Inscrie-te la Newsletter si vei fi la curent cu ultimele noutati!