Ce nu stiati despre caminele de batrani?

Ce parere v-ati format despre cele mai moderne camine de batrani private din Romania, spre deosebire de vechile structuri comuniste? 

Cine s-ar fi gandit ca un azil poate deveni o a doua casa pentru cei de varsta a treia, de unde nu lipseste confortul propriului camin?

V-ati imaginat vreodata ca intr-un centru de ingrijire batrani se pot desfasura jocuri de societate si diverse activitati recreative?

Intrebari, intrebari, intrebari…

Suntem de parere ca a venit momentul sa va actualizati viziunea despre institutii similare, cu mult diferite decat cele de odinioara.

In prezent, o casa de batrani nu este altceva decat o combinatie intre comoditatea locuintei proprii, eleganta regimului hotelier, asistenta medicala la domiciliu, serviciile auxiliare si activitatile de entertainment.

Pentru ca azilul este mai mult decat locul unde varstnicii isi pot intretine pasiunile

Este adevarat ca in centrul de ingrijire batrani Casa mea Eden, la fel ca in alte structuri similare, rezidentii isi pot ocupa o parte din timp cu jocuri de societate. Insa pe langa jocul de carti, de sah sau de rummy, mai au parte si de alte tipuri de activitati.

Periodic, conducerea se ocupa de organizarea unor evenimente cu caracter artistic, menite sa descreteasca fruntile ridate ale zecilor de bunici si sa le ”indulceasca” sederea intr-un mediu departe de locul care pana nu de mult, insemna ”acasa”.

De exemplu, cu prilejul sarbatorilor sau in anumite ocazii, complexul Casa mea Eden gazduieste vizionari de filme si serate muzicale cu tematica (colinzi), la care sunt invitati artisti locali mai mult sau mai putin consacrati.

Persoanele de varsta a treia se mai pot delecta cu plimbari in curtea plina de verdeata sau pot gusta iesirile in aer liber dincolo de incinta institutiei, pana pe malurile Crisului Negru. Iar atunci cand starea de sanatate le permite, pot lua parte la excursii de o zi, uneori de mai multe zile.

Pentru ca azilul este locul ideal unde bunicii isi pot mentine si ingriji sanatatea

Unul dintre mesajele propuse de OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) pe tema sanatatii varstnicilor, exprima faptul ca procesul de imbatranire reprezinta un privilegiu si totodata un obiectiv al societatii in care traim.

In prezent, asistam la un fel de revolutie demografica. Mai exact, la inceputul anilor 2000, la nivel planetar, 500-600 de milioane de oameni aveau implinita varsta de 60+.

Se estimeaza ca pana in anul 2025, numarul batranilor va ajunge la 1,2 miliarde, iar in anul 2050, va atinge si poate va depasi pragul celor 2 miliarde.

Potrivit ONU, la jumatatea acestui secol, populatia planetei poate ajunge la impresionanta cifra de 9,1 miliarde, cu un raport in grupa persoanelor de varsta a treia de 2 femei la 1 barbat.

Data fiind aceasta evolutie demografica, sanatatea batranilor atrage tot mai mult atentia comunitatilor locale. Acestea cauta sau ar trebui sau caute mijloacele necesare sa investeasca in construirea si sustinerea unor azile ce respecta standardele europene.

Un foarte bun exemplu in acest sens este si stabilimentul Casa mea Eden. Avand sustinerea institutiilor din judetul Bihor, aici, rezidentii au parte de servicii medicale si de terapii optime, care impreuna cu planul alimentar, contribuie la ameliorarea starii lor de sanatate.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Inscrie-te la Newsletter si vei fi la curent cu ultimele noutati!