+40 753 653 592 informatii@casameaeden.ro
Gripa si raceala - Cum se pot preveni intr-un azil de batrani? Gripa si raceala - Cum se pot preveni intr-un azil de batrani? Casa Mea Eden

Gripa si raceala - Cum se pot preveni intr-un azil de batrani?

Pentru cei ajunsi la varsta senectutii, odata cu modificarile fizice, slabeste si mecanismul care protejeaza organismul. O stim foarte bine noi, mai tinerii care ne ocupam de administrarea si conducerea acestui azil de batrani. O stiu si ”ei”, bunicii cu pletele carunte si fetele marcate de trecerea deceniilor, pe care-i gasiti plimbandu-se agale in incinta caminului de batrani Casa mea Eden.

La aceasta categorie de persoane, virozele respiratorii precum gripa si raceala au o evolutie ceva mai complicata si mai dificil de tratat. Astfel de maladii, care pentru majoritatea nu reprezinta o problema, fiind usor de vindecat, in prezenta unei sanatati deja subrezite, tind sa se agraveze.

Din motive similare, masurile de prevenire capata o importanta primara, depasind terapiile antivirale propriu-zise. Pentru ca reducand riscurile de imbolnavire la varstnici, putem contribui la imbunatatirea calitatii vietii, indeosebi cand acestia sunt cazati intr-un azil de batrani.

Ce trebuie sa stiti despre virozele respiratorii?

Este adevarat ca indiferent de varsta, virozele aparatului respirator se numara printre cele mai comune maladii, copiii mici si nou-nascutii ramanand principalii afectati. In schimb, odata cu trecerea anilor, organismul isi construieste un sistem de protectie impotriva unui numar semnificativ de virusi.

Cat despre varstnici, se impune necesitatea sa-i protejam suplimentar, mai ales daca:

 • Se afla internati in azile de batrani, spitale si alte centre specializate;
 • Sufera deja de patologii cronice, cardiovasculare, respiratorii, etc.;
 • Obisnuiesc sa stea mult timp in preajma nepotilor de varsta frageda.

Aceasta grija excesiva se datoreaza faptului ca:

 • • Sistemul imunitar este mai putin eficient decat al tinerilor si adultilor;
 • • Aflati la varste inaintate, exista o predispozitie la complicatii.

Complicatiile racelilor la varsta a treia

Cine a trecut de mult de prima tinerete, nu mai are acelasi reflex sa tuseasca, ceea ce ingreuneaza eliminarea secretiilor (mucusul insoteste gripa si raceala, oricare ar fi forma de manifestare). O prima consecinta este agravarea patologiilor respiratorii.

Lista complicatiilor poate include infectii de natura bacteriana sau / si virala, localizate indeosebi la nivelul cailor aeriene inferioare. Cele mai frecvent diagnosticate in azile de batrani, sunt bronsitele si pneumoniile cauzate de bacterii.

Maladiile de genul se dovedesc extrem de periculoase daca se trece de 65-70 de ani, punand in pericol intregul aparat cardiorespirator. Consecintele inregistreaza diverse grade de severitate (uneori sunt letale) si oscileaza de la o simpla bronsita, pana la agravarea afectiunilor deja prezente.

Azil de batrani – Masuri de prevenire a virozelor respiratorii

a. Vaccinul antigripal

Vaccinurile reprezinta mijlocul cel mai indicat de prevenire. Procedurile intaresc sistemul imunitar, reducand probabilitatile de contaminare. Iar daca se contracteaza un virus, o bacterie sau alti germeni, vaccinurile reusesc sa atenueze simptomele si sa contribuie la evitarea complicatiilor.

b. Remediile naturale

O alternativa ceva mai ”soft” decat vaccinurile, raman produsele naturiste (zincul, probioticele, ciupercile terapeutice, astragalusul, la fel si ceaiurile sau extractele de plante medicinale). Se pot administra singure, in combinatie sau in completarea terapiilor farmacologice, fiind lipsite de orice efect secundar.

c. Activitatea fizica

Pentru rezidentii institutiei Casa mea Eden, azil de batrani, activitatea fizica ramane terapia cea mai eficace pentru potentarea imunitatii, iar sedentarismul creste probabilitatea de imbolnavire. Atat cat varsta le permite, batraneii nostri se pot plimba pe jos, pot folosi bicicleta, urca scarile si alerga.

c. Igiena si comportamentul

Aparte masurile deja mentionate, la fel de importante sunt igiena personala si comportamentul. Se poate incepe cu:

 • Spalarea frecventa a mainilor;
 • Acoperirea nasului si a gurii in timpul stranutatului / tusitului;
 • Folosirea batistutelor din hartie si aruncarea lor imediat dupa utilizare.

La fel de important este ca in sezonul racelilor, sa:

 • Se limiteze pe cat posibil contactul cu nepoteii, astfel incat sa scada probabilitatile de contaminare;
 • Se foloseasca o imbracaminte destul de lejera, dar suficient de calduroasa, preferabil ”in straturi”;
 • Se evite oscilatiile de temperatura si locurile publice prea aglomerate.

In linii mari, masurile de precautie sunt aceleasi la orice varsta si ar trebui adoptate de toata lumea, cu precadere de categoriile considerate cu risc crescut, asa cum sunt si persoanele cazate in azilul de batrani Casa Mea Eden.

 • 5096
 • Ultima modificare Sâmbătă, 26 Ianuarie 2019 17:14

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.