Relatia bunici-nepoti: Cum se explica aceasta iubire minunata, unica, speciala?

Relatia bunici-nepoti reflecta o uniune speciala si profunda, incarcata de cea mai sincera iubire. Si nu te gandi ca este o chestiune unilaterala, ce porneste doar dintr-o directie si care se sfarseste intr-un punct.

Totul se bazeaza pe aspecte clare, ce pornesc din ambele parti.

Componentele care cladesc relatia bunici-nepoti

Pot fi oare bunicii cele mai importante figuri in viata copiilor? Pot. Fara urma de dubii. Pentru ca deseori isi aduc aportul in cresterea si educarea lor. Si chiar mai mult...

Sunt stalpii familiilor

In lunga noastra ”calatorie” prin viata, intalnim si cunoastem persoane care ne inspira si ne ghideaza asemeni punctelor cardinale.

Bunicii fac parte din aceasta categorie. Sustinerea lor este esentiala. Avem nevoie de emotiile si gandurile atat de bine conturate pe care le transmit. Sunt ele care ne modeleaza chiar si la propriu, prin patrimoniul genetic.

Bunicii simbolizeaza uniunea

Nu de putine ori, asociem casa bunicilor si scurtele evadari la ei in batatura cu o gramada de lucruri permise, de libertati si ingaduinte.

Le asociem imaginea cu vorbele de duh, cu povestile pline de pilde, cu orele tarzii, cu protectia de furia parintilor, cu bucatica de cozonac, cu caramele daruite pe ascuns si mai ales cu reuniunile saptamanale sau la marile ocazii.

Ofera siguranta si sprijin

Prin intelepciune si experiente, contribuie la cresterea, educarea si formarea micilor vlastare ale familiei cand parintii sunt prinsi in campul muncii.

Lipsa lor poate inseamna in schimb prezenta bonelor sau perindari pe la vecini, rude, prieteni. Nu ca ar fi ceva rau ori o clara lipsa de dezinteres din partea parintilor... Insa cand exista bunici apti, sanatosi si doritori, ”interventia” lor poate fi de mare pret.

Se aliniaza nevoilor

Bunicii sunt cu adevarat fiinte extraordinare, dedicati neconditionat si sincer, care ne uimesc cu lucrurile de care sunt capabili.

Nu inceteaza sa surprinda cu tot ce fac zi de zi, poate cu mari eforturi, uitand uneori de propriile nevoi, de oboseala, de boli si neputinta. Doar pentru a merge cu nepotii in vacanta, a-i insoti la scoala si in parc, a-i indruma la lectii, a le calauzi pasii prin viata. Si le reuseste extrem de bine...

Ne inunda cu afectiunea lor

In unicitatea ei, relatia bunici-nepoti e si despre chipuri blande si ganditoare, despre figuri cu plete albe si ochi plini de bunatate.

Toata iubirea lor are sens, nu e greu de intuit. E speciala, e nepretuita. Le vine natural si nu are cum sa nu se manifeste si fata de noi. Pentru ca inainte cu decenii, cu mult inainte sa aparem noi, cu aceeasi afectiune, cu acelasi devotament ne-au crescut parintii.

Uniunea vine diin ambele directii

In mintile si-n sufletele noastre, bunicii raman figuri marcante chiar la multa vreme dupa ce incheie socotelile cu viata.

Totul are intr-o oarecare masura legatura cu ei, cu comportamentul, trairile, personalitatea si pasiunile noastre, cu alegerile pe care le facem, cu ceea ce suntem, ce devenim, cu lucrurile care ne definesc. E normal sa ne gandim la ei si dupa, sa le pastram un loc special in inima si-n amintiri.

Cum sa nu-i iubesti atunci?

Cum sa nu-i iubim? Cum sa nu-i dorim in vietile noastre, chiar si numai pentru o scurta perioada si pentru micile lor interventii?

Reprezinta o resursa de mare pret, care de cele mai multe ori nu are inlocuitor. Sau are, dar nu de acelasi calibru si calitate.

Foto: www.cjnews.com

  • 577
  • Ultima modificare Luni, 14 Octombrie 2019 13:43

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Inscrie-te la Newsletter si vei fi la curent cu ultimele noutati!