Batranetile sunt grele uneori: Primul an cu sufletul in sihastrie, lung cat eternitatea

Batrani singuri si fericiti nu exista. Insa izolati, nefericiti, suparati de-a dreptul, deznadajduiti si chiar depresivi pentru ca singuri pe bune, se vad cu carul.

Ca si cum izolarea, nefericirea si supararea, deznadejdea sau depresia stau printre atributele ce merg mana-n mana cu batranetea. Dar nu merg mana-n mana.

Si bunicii, oricat sunt ei de bunici trecuti, satui de viata si ridati, au dreptul la fericire, nu la izolare. La fericire, nu la suparare. La fericire, nu la deznadejde. Pentru ca merita.

Batrani singuri si fericiti in viata nu exista

Este acolo o nepotriveala... Substantive precum singuratatea si fericirea (sau transformate in orice alta parte de vorbire) nu au loc in aceeasi propozitie si fraza. Oricat de tare ar sustine cineva ca e singur, dar fericit.

Omul este o fiinta sociala. Mereu a fost si asa. Mereu va fi sa-si doreasca prezenta aproapelui.

Chiar vazand bunici cu surasuri imprimate pe chip, acele surasuri sunt doar urmele a ceea ce au insemnat candva. Sunt amintirea unor clipe in care au simtit fericirea cum se zbate sa persiste, sa ramana, sa supravietuiasca.

Poate le e mai usor sa treaca peste, sa numere zilele si sa-si accepte singuratatea cu un suras mare si luminos pe chipul brazdat iremediabil de umbre, riduri si jale.

Cum mai usor ii este si ei. Doar ca sa poata continua, doar ca sa-si tina sufletul in putere atat cat va vrea si trupul. Doar ca sa nu-si rataceasca mintile.

Un an cu sufletul in sihastrie

Am intalnit-o din intamplare. Am cunoscut-o prin povestea ei, prin amintirile ultimului an de solitudine. E si ea, la fel ca ceilalti batrani singuri, un suflet izolat, nefericit, suparat de-a dreptul, deznadajduit si cu tendinte vizibile de depresie.

E singura de un an deja, mi-a marturisit. Isi traieste zilele acasa, desi fiul si-ar fi dorit-o intr-un camin de batrani privat. Pentru binele ei, atata vreme cat el nu-i poate sta alaturi fizic.

Pentru siguranta si sanatatea ei. Pentru sansa de a cunoaste poate pe cineva si sansa la putina fericire. Pentru sansa de a umple gandurile pline de amintiri cu prezentul.

Pentru sansa sa-si acopere de nadejde sufletul pustiit, de a o trezi la viata, de a nu o lasa sa se vestejeasca asemeni frunzelor desprinse definitiv de copacul ce le-a hranit cu seva sa.

E singura de cand cel iubit a plecat. Si nici macar nu a indraznit s-o intrebe ce are de spus. De parc-ar fi putut bietul de el, cand o grea suferinta l-a macinat si otravit lasandu-l fara putere si zile.

Speranta regasirii pentru o eternitate

EL a plecat de tot. A plecat spre o lume despre care se stie atat de putin, dar in care cu totii spera. Spera si ea ca ACOLO se vor regasi, ca nici macar eternitatea nu le va mai intrerupe iubirea si nu le va mai fi potrivnica.

E singura. Are un fiu, soarele si lumina ochilor sai. Si m-am topit de tot surprinzandu-i lacrimile pe care nu le mai putea retine, cum dau sa navaleasca pe obraji in jos.

Mi-a povestit cum amandoi, cu suflete pline de amaraciune, inca invata sa traiasca fara EL, sot si parinte, desi a trecut un an deja. Destinul i-a luat pe nepregatite, le-a tulburat mintile, le-a spulberat sperantele, le-a distrus increderea, le-a intunecat vietile vrand parca sa-i dezbine.

Se au unul pe celalalt. Stiu amandoi. E o conexiune indestructibila aceasta mama-fiu. Insa EL era liantul si picatura de energie ce le dadea forta. Iar acum ca s-a dus, legatura predestinata tinde sa se destrame. Sau, dimpotriva, sa se intareasca mai mult ca niciodata.

Tine de ei sa aiba forta sa-si ia destinul in maini, sa se-mpotriveasca sihastriei ce vrea sa le stapaneasca sufletele.

As vrea s-o mai intalnesc vreodata, sa-mi spuna ca am avut cu toate dreptate, sa-mi spuna ca-i e bine, ca si-a infruntat destinul crunt, ca a mers mai departe plina de speranta...

Poate... Pot doar sa sper si eu la randu-mi ca sufletul acela istovit isi va regasi vreodata alinarea...

Foto: www.cnn.com

  • 517
  • Ultima modificare Joi, 14 Noiembrie 2019 12:34

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Inscrie-te la Newsletter si vei fi la curent cu ultimele noutati!