Imprimă această pagină

Ingrijire batrani acasa – Ce avem de facut?

Avem in familie persoane in varsta, care nu se mai pot ocupa singure de propriile nevoi? La ce sa ne asteptam daca in loc sa le ducem intr-un centru ingrijire batrani, luam decizia sa le ingrijim acasa?

Rolul prezentei postari este sa dam o mana de ajutor tuturor celor care au in familie un varstnic, care nu este internat la azil, tocmai pentru a-i garanta acestuia o batranete senina, lipsita de grija zilei de maine si un trai cat se poate de decent.

Ingrijire batrani acasa – O activitate ”full time”

Este greu sa ne asistam propriii parinti, bunici sau parteneri de viata ajunsi la varsta la care isi pierd partial sau total autonomia. Dar LOR le este inca si mai greu. Pentru ca din cauza suferintelor ce nu le mai permit sa fie independenti, isi simt amenintata insasi demnitatea.

In momentul in care optam pentru ingrijire batrani la domiciliu, inseamna ca suntem dispusi sa ne dedicam trup si suflet indeplinirii acestei sarcini destul de migaloase. Inarmati cu multa dragoste, rabdare si bunavointa, la nevoie, poate trebuie sa ne sacrificam pentru cateva clipe, obiceiurile cotidiene.

Vine o vreme cand ajung sa depinda de altii chiar pentru desfasurarea celor mai banale activitati, de la mancat si igiena personala, pana la treburile din gospodarie. Iar daca nu intentionam sa-i internam in camine de batrani private, trebuie sa facem tot ce putem pentru a le fi alaturi.

Ingrijire batrani acasa – Cum sa facem fata acestei sarcini?

In primul rand, este necesar sa-i tratam cu cat mai multa delicatete, astfel incat sa nu le subminam orgoliul, deja amenintat din cauza conditiei fizice precare in care se afla. In situatia in care locuiesc singuri, de multe ori ajunge sa-i vizitam si sa-i sunam, intrebandu-i daca au nevoie de ceva.

Chiar daca vizita dureaza doar 10 minute, iar apelul cel mult 2 minute, dragii nostri bunici si parinti de varsta a treia se vor simti fericiti si mai putin singuri. Pentru ca micul nostru ”efort” le da siguranta ca exista cineva caruia ii pasa si care se intereseaza de ei.

La fel de important este sa implicam si ceilalti membri ai familiei, incercand sa-i ”antrenam” pentru a face fata urgentelor (cumparaturi, mancare, etc.). In masura posibilitatilor pe care fiecare le are si a timpului disponibil, impreuna, putem gasi cele mai potrivite solutii pentru a ne ocupa de un bunic, un tata sau un sot neputincios.

Este preferabil sa incercam sa-i pastram acestuia rutina cu care era obisnuit, fara sa-i ”ravasim” viata cu schimbari esentiale. De exemplu, lasandu-l sa locuiasca in propria sa casa, il vom ajuta sa pastreze legatura cu trecutul si cu aminitirile care l-au facut fericit.

De retinut

Un lucru pe care trebuie sa-l inteleaga atat rezidentii din Casa mea Eden, cat si apartenentii acestora, este ca un centru ingrjire batrani nu reprezinta o cale de trecere obligatorie spre lumea de apoi, ci doar un mod prin care putem imbunatati calitatea vietii.

Este adevarat ca aici ne ocupam de toate cele trebuincioase lor, inclusiv de serviciile medicale. Dar, totodata, incurajam mentinerea unor relatii apropiate cu familiarii si cu persoanele dragi. Si indiferent de ocazie, incercam sa le reamintim tuturor cat este de importanta afectiunea, care la urma urmei, nu costa nimic.