+40 753 653 592 informatii@casameaeden.ro
Importanța postului Importanța postului

Importanța postului

Românii, mare parte dintre ei, țin două posturi importante de-a lungul unui an. Unul este înainte de Sărbătorile Pascale, Postul mare, atunci când sărbătoresc Învierea Domnului,  celălalt fiind înainte de Crăciun, atunci când sărbătoresc Nașterea Domnului Iisus.

Mai sunt și alte posturi importante, dar mai scurte, iar credincioșii practicanți țin post în fiecare miercuri și vineri.

Dar ce este postul?

Când spunem „post”, ne gândim imediat la restricțiile alimentare, adică la ceea ce eliminăm din dieta noastră bogată, zilnică - carne, lactate, ouă și pește. Dar beneficiile acestei practici fac parte dintr-un ciclu mult mai profund de curățare și detoxifiere a corpului.

Postul, la un nivel mai profund, are și alte beneficii - creșterea sănătății cardiovasculare, reducerea riscului de cancer, repararea genelor și creșterea longevității. Organismul are marea capacitate de a se repara și de a se revigora, atâta timp cât nu este preocupat de digerarea unor cantități mari de hrană. De asemenea, rolul postului în echilibrarea insulinei este foarte important. Zahărul dezvoltă rezistență la insulină, iar acest efect este o cauză a bolilor cronice – care, am putea fi ușor de acord, sunt un lucru rău.

Ceea ce se întâmplă practic este că, după două-trei zile de post, organismul intră în autoliză. Autoliza este procesul prin care organismul își digeră propriile celule. În înțelepciunea sa unică, organismul descompune, selectiv și într-o anumită ordine, celulele care sunt în exces, bolnave, deteriorate, îmbătrânite sau moarte. Este un „proces de ardere a deșeurilor”. Momentul potrivit pentru a opri postul este atunci când autoliza se încheie.

Postul este cunoscut din cele mai vechi timpuri ca o practică spirituală. Prin post, curățarea și detoxifierea corpului sunt accelerate la toate nivelurile de energie, în special cel spiritual. Spiritualitatea merge dincolo de mâncare și se referă la orice este toxic pentru minte, corp și spirit. Ea permite forței vitale din noi să se refacă, să se reîncarce. De fapt, forța cumulativă a corpului și a spiritului este cea care ne ajută să scăpăm de toxinele acumulate, curăță celulele moarte, echilibrează și întinerește corpul.

În perioada de post se consumă foarte multe legume și fructe crude care acum se găsesc din  abundență în toate supermarketurile din orașe, în mediul rural oamenii optând mai mult pentru legume și fructe conservate ori uscate. Pe vremea comuniștilor, atunci când populația consuma doar fructele și legumele care se coceau în natură în țara noastră, nu în sere, perioada rece fiind vitregită de aceste alimente, acestea se regăseau conservate în cămări. Gospodinele erau atente, în toată perioada anului, să nu piardă cireșele, ori căpșunele pe care le transformau în gemuri ori dulcețuri ce erau mai apoi consumate în perioada rece. La fel se întâmpla cu toate legumele și fructele atunci când se coceau. De asemenea, nu lipseau din beciuri ori cămări sacii cu cartofi, cununile de ceapă și usturoi, ciupercile și ardeii uscați pe sfoară, murăturile puse la borcan ori butoi, în cazul verzei.

Pentru că generații întregi au trăit în comunism, în ultima perioadă a lui fiind un mare deficit alimentar, populația fiind înfometată practic, gospodinele au fost nevoite să se descurce și să facă mâncare gătită. În ziua de astăzi lucrurile s-au mai schimbat pentru că au apărut tot soiul de mâncăruri semipreparate care necesită doar o încălzire ori o minimă coacere. Și poate este normal pe undeva, asta pentru că timpul petrecut la lucru a sporit în detrimentul celui petrecut acasă în familie.

Din statisticile și studiile efectuate reiese însă că mâncarea de post consumă mai mult din bugetul familiei, acest fapt determinând pe cei care aleg să-l țină să consume mai multe alimente care contrar definiției postului nu fac bine organismului, la finalul lui persoana acumulând kilograme în plus dacă nu este atentă la ce alimente consumă, și mai ales cantitatea lor.

De ce este bine să ținem post?

Pentru că postul este și o practică de nevoință sufletească și atenție sporită, trezvie nu doar o abținere de la mâncare.

Dacă v-ați întrebat vreodată cum decurge acest lucru într-un centru de îngrijire al bătrânilor, ei bine, trebuie să știți că se poate ține post fără ca seniorii să aibă de suferit, din contra. În azilul de bătrâni Casa mea Eden totul se petrece în cei mai buni parametri, specialiștii de acolo având grijă ca proteina animală să fie înlocuită cu cea vegetală, calciul să fie luat din alte alimente decât lactatele iar zahărul rafinat să fie înlocuit cu variante mult mai sănătoase cum ar fi mierea ori siropul de arțar.

„Feriți-vă de a măsura postul cu o simplă înfrânare în ale mâncării. Cei ce se înfrânează de la mâncare, dar au purtări rele, se aseamănă diavolului care, deși nu mănâncă nimic, nu încetează să păcătuiască.” - Sfântul Vasile cel Mare

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.