Imprimă această pagină
Îmbătrânirea normală și ce este ea * partea a doua Îmbătrânirea normală și ce este ea * partea a doua

Îmbătrânirea normală și ce este ea * partea a doua

Scriam în articolul precedent despre impactul pe care-l are îmbătrânirea asupra corpului și ce anume putem face pentru a diminua aceste efecte. Am scris despre inimă și piele, despre dinți și oase și ajunsesem la cum afectează înaintarea în vârstă digestia, dar și viața intima.

Vine vremea când s-ar putea să observați că unele afecțiuni, cum ar fi diabetul, vă pot încetini intestinele. Unele medicamente vă pot provoca constipație. Acestea includ medicamente care tratează tensiunea arterială, convulsii, boala Parkinson și depresia. Suplimentele de fier și medicamentele narcotice pentru durere pot duce, de asemenea, la constipație.

E indicat, dacă puteți, să mergeți mai mult, aici referindu-mă la plimbările prin aer liber asta după ce veți consulta medical în prealabil. În cele mai multe cazuri, simptomele pot fi controlate sau chiar vindecate.

Încercați să evitați cofeina, alcoolul, sucurile și alimentele bogate în acid. Acestea pot înrăutăți starea.

Exercițiile Kegel vă pot întări mușchii pelvini și vă pot ajuta la controlul vezicii urinare. Faceți acest lucru de patru sau cinci ori la rând aceste exerciții de câteva ori pe zi.

Pentru a evita constipația, consumați multe alimente bogate în fibre, cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale. Beți multă apă. Încercați să faceți mișcare în fiecare zi. Vă poate ajuta să vă mișcați intestinle.

Vine vremea când este mai greu să vă deplasați ori să rămâneți în putere. Pe măsură ce îmbătrânim, pierdem masa musculară, ceea ce poate duce la slăbiciune și activitate redusă.

Pentru a preveni acest lucru și a-l ține mai departe cât mai multă vreme, încercați să faceți niște exerciții fizice moderate în fiecare zi, cum ar fi o plimbare rapidă sau ridicarea greutăților ușoare. Acestea vă vor ajuta la forța și funcția musculară. Consultați-vă medicul pentru a vedea cât de multă activitate este potrivită pentru dumneavoastră..

Mâncați multe fructe, legume și proteine ​​slabe, cum ar fi peștele și puiul. Stați departe de zahăr și alimentele care sunt bogate în grăsimi saturate. Și mâncați porții mai mici. Probabil că nu aveți nevoie de atâtea calorii ca odinioară.

Schimbări majore apar la femei atunci când intră la menopauză, o stare pe care unele dintre ele o parcurg foarte greu, având mult de luptat cu o simptomatologie căreia greu i se găsește un remediu medicamentos. De cealaltă parte, bărbații intră în andropauză atunci când hormonii masculini se modifică, nivelul de testosteron scăzând. Testosteronul este responsabil de schimbările din timpul pubertății, alimentează energia mentală și fizică, menține masa musculară, reglează răspunsul de luptă sau fugă, precum și alte caracteristici evolutive cheie. Adropauza diferă de menopauza feminină în mai multe moduri. În primul rând, nu toți bărbații o experimentează. Pe de altă parte, nu implică oprirea completă a organelor de reproducere, însă pot apărea complicații sexuale ca urmare a scăderii nivelului de hormoni.

Toate cele amintite mai sus fac din bătrânețe o posibilă stare greu de gestionat dacă ea se petrece în singurătate. Familia, acolo unde este posibil, dar și casele de îngrijire ale persoanelor în vârstă vin în ajutorul doritorilor.

Nu putem întoarce ceasul înapoi. Dar, cu răbdare, grijă și schimbări inteligente ale stilului de viață, putem profita la maximum de corpul nostru pe măsură ce îmbătrânim.