Gestionarea stresului la persoanele de varsta a treia

Preocuparile pentru propria stare medicala, ingrijorarile pentru evolutia materiala a diferitelor aspecte din viata dumneavoastra, ori chiar pentru intretinerea gospodariei si impovararea copiilor cu multiplicarea diferitelor responsabilitati favorizeaza dezvoltarea acuta a stresului in randul persoanelor de varsta a treia.

Coplesitor, frecvent, multicauzat, stresul este influentat nu doar de factori materiali dar si de circumstante afective : decesul partenerului de viata, retragerea din viata profesionala, izolarea, limitarile fizice si medicale care creeaza un sentiment de neputinta in randul seniorilor.

Din experienta cu rezidentii nostri din cadrul unor camine de batrani particulare, am observat indeaproape faptul ca exista anumite simptome care explica evident un asemenea comportament, precum :

  • Schimbarea obiceiurilor alimentare, suprimarea poftei ori excesurile. De obicei, discutam, la acest nivel, despre cultivarea extremelor.
  • Iritabilitate, interiorizre, tristete, depresie.
  • Pierderi de memorie, lipsa de concentrare, dificultati in generarea unor decizii
  • Agravarea bolilor déjà existente, schimbarea rutinei in somn, ridicarea gradului de stres
  • Izolarea fata de alte persoane, sensibilitatea la socializare si interactiuni cu mediul.

Importanta vietii linistite ar trebui in consecinta sa se manifeste prin oferirea unui cadru de evitare a stresului, favorizare a recreeri. Prin activitati de grup, ludice, culturale, rezidentii caminelor noastre de batrani redescopera avantajele dialogului social, ale cooperarii, ale fluxului de informatii pozitive si ale impartasirii situatiilor similare de viata. O buna alimentatie si un program regulat de viata transforma locuirea dumneavoastra in unul dintre azilele noastre private de batrani intr-o locuire domestica, simpla, confortabila, eleganta, lipsita de griji si de insingurare. Bun venit in cadrul caminelor noastre de batrani private !

  • 4371
  • Ultima modificare Marți, 02 Februarie 2016 14:31

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Inscrie-te la Newsletter si vei fi la curent cu ultimele noutati!