+40 753 653 592 informatii@casameaeden.ro
Exercițiul fizic Exercițiul fizic

Exercițiul fizic și viețile noastre

Generațiile bunicilor și părinților noștri atunci când și-au trait tinerețile nu știau de săli de fitness ori forță. Sportul era ceva pe care îl făceau sportivii de performanță, restul copiilor jucându-se pe maidan zi lumină.

Ce săli de sport, de pilates, de mai care or fi ele?!

Odinioară, la cântatul cocoșilor, țăranii plecau spre câmp iar asta se petrecea zi de zi, trei anotimpuri. Și dacă nu mergeau la câmp, aveau de lucru în bătătură pentru că animalele cereau mâncare iar grădinile atenție. Se săpa, prășea și tot restul de munci agricole ori gospodărești, acestea reprezentând activitatea fizică a unui om. Seara, după ce se întuneca, oamenii se strângeau pe la casele lor, mâncau și se culcau devreme pentru a o lua a doua zi de la capăt.

Lumea s-a schimbat, libertatea a venit peste noi și ne-a lovit în moalele capului, pentru că la cum arată situația astăzi asta e de înțeles. Agricultură ioc, gospodării tot mai puține, ferme nu mai zic, câmpuri lăsate în paragină acolo unde bălăriile dau spectacol înfoindu-se în toate culorile posibile.

Suntem motorizați aproape toți, România fiind sufocată de milioane de mașini una mai poluatoare ca alta. N-avem drumuri, dar mașini câtă frunză și iarbă. Copiii nu mai merg pe jos la școală, fiecare fiind lăsat la poarta unității de învățământ pentru ca după numai câteva ore să facă drumul de întoarce în același mod.

De când cu pandemia asta după ce că ne mișcam din ce în ce mai puțin, am fost nevoiți să stăm în spații mult mai restrânse, în ele adunându-se de toate de la bucurii la frustrări, de la kilograme în plus la depresii greu de gestionat. Sălile de aerobic/sport au rămas în așteptarea clienților lor, cei pe care sedentarismul și munca statică i-a îndrumat către ele.

 Și e foarte greu pentru mulți dintre noi deoarece pe lângă componenta financiară mai este și timpul, cel care a devenit astăzi un alt inamic de neîmblânzit.

Putem găsi un milion de motive pentru a nu fi activ fizic. Unele ar putea fi chiar valide. Dar știi ceva: liniștea e tare rea. Mulți oameni mor în fiecare an din cauza inactivității fizice. Exercițiile fizice regulate, în special în rândul adulților în vârstă, sunt esențiale pentru o sănătate bună.

Nu trebuie să vă considerați niciodată prea bătrân pentru a face exerciții fizice. Chiar și reprizele moderate ca timp și intensitate pot avea un impact major asupra sănătății. Este neapărat necesar ca înainte de a vă apuca de ele să cereți sfatul medicului, el fiind în măsură să vă indice ce anume puteți face și cum puteți doza efortul. Multă lume crede că fiind în vârstă ai nevoie mare să te odihnești însă inactivitatea provoacă această oboseală. Chiar și adulții în vârstă cu probleme grave de sănătate - boli de inimă, diabet, artrită și altele - pot trăi o viață mai bună făcând mișcare.

Cu cât faci mai mult pentru a rămâne activ pe măsură ce îmbătrânești, cu atât șansele tale sunt mai mici să faci un atac de cord ori un accident vascular cerebral.

Sunt exerciții care îmbunătățesc mobilitatea, rezistența și echilibrul, dar și cele care vizează șoldurile, picioarele, umerii, gâtul, spatele important fiind să fie executate corect cu o încălzire prealabilă făra a implica nici un risc ori rănire Și chiar dacă pulsul va crește, cum este și firesc atunci când apare un efort, inima nu „va crăpa” cum eronat cred mulți.

A nu se uita hidratarea, pentru că efortul fizic presupune o hidratare mai mare, apa reprezentând cea mai potrivită băutură.

Cu activitate fizică regulată, inclusiv exerciții care promovează echilibrul adecvat - exerciții pe care le puteți face aproape oricând și oriunde - puteți ajuta la prevenirea căderilor care rănesc atât de mulți adulți în vârstă.

Exercițiile fizice sunt grozave pentru creierul tău. Experții spun că exercițiile fizice nu numai că te pot ajuta să previi problemele de sănătate mintală, cum ar fi depresia și anxietatea, ci te poate ajuta, de asemenea, să rămâi în formă și să fii mai capabil să treci de la un lucru de făcut la altul. Vorba proverbului: „Minte sănătoasă în corp sănătos”.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.