Imprimă această pagină
Bunicii și tehnologia Bunicii și tehnologia

Bunicii și tehnologia. De ce au probleme să o folosească?

Unele studii arată că persoanele cu vârsta cuprinsă între 64-74 de ani folosesc internetul săptămânal sau mai frecvent.

Izolarea socială survenită în urma acestei crize sanitare arată că cea mai bună soluție pentru un bătrân este aceea de a sta într-un centru special de îngrijire, acolo unde beneficiază de toate condițiile pentru a duce un trai decent și demn. Și sunt și în România unele demne de toată lauda.

Seniorii se luptă adesea cu o reactivitate redusă, ceea ce face mai dificil să țină pasul cu tehnologia rapidă, de exemplu platforme care folosesc notificări. Un procent destul de însemnat (9%) al persoanelor în vârstă de 75 de ani sau peste, au deficiențe de vedere severe, iar 18% au deficiențe severe de auz . Există motive să credem că cei incluși în aceste statistici nu pot participa pe deplin la tehnologia mainstream.

Pe lângă sănătate, cunoștințele despre tehnologie sunt, de asemenea, foarte importante pentru capacitatea de înțelegere, iar lipsa acestora este un factor care împiedică mulți seniori să participe la tehnologia comunicațiilor. Aproximativ trei sferturi dintre bătrâni raportează că ar avea nevoie de asistență dacă ar încerca să învețe cum să folosească un smartphone sau o tabletă. În plus, dintre cei care sunt deja pe internet, dar nu folosesc site-uri de rețele sociale, mai mult de jumătate spun că ar avea nevoie de ajutor pentru a intra în legătură cu prietenii și familia.

Sondajele arată clar: indiferent de motiv, seniorii nu pot accesa tehnologia comunicațiilor iar această ratare îi poate lăsa să se simtă deconectați și singuri. Contactul regulat cu un cerc apropiat de prieteni sau familie poate atenua sentimentul de singurătate, un sentiment despre care s-a raportat că este dăunător sănătății.

Mulți vârstnici se luptă cu ecranele tactile din cauza unei afecțiuni numite degete dure și tari. Mulți dintre ei consideră că ecranele tactile sunt dificil de utilizat din cauza sănătății și a barierelor fizice. O concepție greșită comună este că ecranele tactile necesită căldură de la piele pentru a funcționa, dar de fapt nu este cazul. În schimb, pielea trebuie să aibă suficientă umiditate pentru a conduce electricitatea. Pe măsură ce îmbătrânim, pierdem umiditatea din piele, vârfurile degetelor noastre devin uscate, iar unele afecțiuni ale pielii pot provoca îngroșarea anormală a ei, care poate împiedica, de asemenea, trecerea electricității. Prin urmare, poate fi dificil pentru mâinile în vârstă să opereze smartphone-uri și tablete nu doar pentru că nu sunt familiare, ci pentru că nu este posibil din punct de vedere fizic.

Creioanele speciale sunt propuse pentru a aborda dificultatea ecranelor tactile la persoanele în vârstă, dar interacțiunile precum rotirea și mărirea imaginii (zoom-ul) necesită mai multe atingeri și nu sunt posibile simulate cu ajutorul acestui creion. Afecțiuni medicale precum scleroza multiplă, Parkinson și artrita le pot face, de asemenea, incomode și dificil de utilizat. Gesturile în sine pot fi dificile pentru persoanele cu funcție musculară redusă în mâini sau brațe. Prin urmare, mișcările precise necesare pentru creioane, ecrane tactile și chiar mouse-urile de computer și touchpad-uri pot fi problematice pentru mulți adulți în vârstă.

Mulți seniori se confruntă cu o mobilitate redusă și un venit mai mic, ceea ce face mai dificil să se întâlnească prietenii în persoană.

Stăpânirea noii tehnologii este adesea complicată, deoarece seniorii nu au experiență în utilizarea tehnologiei ca bază de referință. În general, seniorii au un cadru de referință mai mic pentru a le permite să absoarbă cunoștințe noi.

Este adevărat că 96% dintre seniorii cu vârsta peste 67 de ani dețin un telefon mobil, dar mai puțin de jumătate dețin un smartphone, statistica aceasta fiind de acum câțiva ani.

Așa cum la fel de adevărat este că mulți dintre ei nu mai contenesc a-i bodogăni pe cei pe care-i văd cu nasul în telefon mereu. Pentru că telefonul de astăzi nu e doar un telefon ci o lume din care ei fac parte, altfel decât părinții și bunicii lor trecuți deja prin viață.