Imprimă această pagină
Bătrânii care așteaptă vizita cuiva Bătrânii care așteaptă vizita cuiva

Bătrânii care așteaptă vizita cuiva

Pe întreg mapamondul există din ce în ce mai mulți oameni în vârstă, odată ce speranța de viață a crescut. Îngrijirea acestor persoane reprezintă o preocupare imensă, preocupare asumată de căminul de batrâni Casa mea Eden.

În jurul acestor pacienți fie că vorbim de cei cu deficiențe locomotorii ori demență se concentrează o întreagă industrie. Căutăm, mulți dintre noi, să găsim modalități prin care să îngrijim acești pacienți pentru că niște întrebări nu ne dau pace: De ce au nevoie persoanele în vârstă? Cum îi putem ajuta să-și mențină demnitatea atunci când trupul nu le mai oferă sprijin? De ce avem nevoie de bătrâni?

Răspunsurile sunt multiple și indiferent cum sună, fiecare dintre noi poate face ceva simplu pentru a ajuta o persoană în vârstă. O putem vizita. Ne-am putea oferi voluntari la o organizație de caritate care trimite „prieteni” în casele bătrânilor sau am putea face planuri să vedem mai des un membru al familiei care se află în această situație. Putem merge oricând pentru că dacă dorim este imposibil să nu găsim o oră pentru cineva care îmbătrânește singur. Din păcate, societatea în care noi trăim nu este obișnuită cu astfel de acte de caritate, de multe ori ceilalți membri ai familiei, care nu-și găsesc timpul necesar pentru a face asemenea gesturi, interpretează eronat bunele intenții.

Chiar și așa, acesta nu este un motiv de a abandona aceste intenții, ele trebuind a depăși această fază numai și dacă ne gândim la câteva motive pentru care demersul nostru ar trebui dus la bun sfârșit.

Singurătatea

Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă persoanele în vârstă este singurătatea. Milioane de oameni în vârstă trăiesc singuri - pot fi văduvi sau divorțați ori copiii lor sunt departe. Nu mai muncesc și au o mobilitate în scădere, astfel de oameni putând avea posibilitatea din ce în ce mai rar și greu pentru a face asemenea legături.

El este Tatăl* orfanilor, Apărătorul văduvelor, El, Dumnezeu, care locuieşte în Locaşul Lui cel Sfânt. (Ps. 68:5).

Religia curată şi neîntinată înaintea lui Dumnezeu, Tatăl nostru, este să* cercetăm pe orfani şi pe văduve în necazurile lor şi** să ne păzim neîntinaţi de lume. (Iacov 1:27).

A găsi timp pentru a vizita o persoană în vârstă pentru a-i alina suferința și a-l ajuta este o reflectare a caracterului lui Dumnezeu și o expresie a iubirii pentru ceea ce iubește.

Iar asta face diferența. În cazul bătrânilor care sunt în casele de îngrijire, așa cum este Casa mea Eden  personalul remarcă cât de mulțumiți sunt ei după ce familia îi vizitează. Nu le pot rezolva toate problemele, dar a sta lângă patul lor, chiar și când sunt aproape adormiți, este un mod de a-i iubi așa cum o face Dumnezeu.

Poate sunt mai înțelepți decât noi

Cei care sunt familiari cu aceste practici, adică cu îngrijirea bătrânilor, povestesc faptul că persoanele în vârstă au o perspectivă mult mai lungă asupra vieții. Faptul că s-au confruntat cu războiul, foametea, comunismul și au rezistat arată puterea lor de adaptare și de rezolvare a unor probleme ce păreau fără de răspuns. O parte dintre aceste persoane, în ciuda vieții grele pe care au dus-o, sunt foarte vesele  ceea ce denotă că dacă ei pot fi așa, probabil și noi putem. Au un fel de înțelepciune practică, o abordare simplă, bună, optimistă a lucrurilor din care se poate învăța la fiecare întâlnire.

Au nevoie de Isus

Pe măsură ce îmbătrânești te apropii tot mai mult de Dumnezeu pentru că  renunți la ceea ce apreciai odată reconsiderând credința. Devii conștient că urmează să te întâlnești cu moartea, și te confrunți cu întrebarea ce se va întâmpla atunci când boala va deveni terminală. Învaţă-ne să ne numărăm bine zilele, ca să căpătăm o inimă înţeleaptă! (Ps. 90:12).

Sunt mulți oameni bătrâni care au nevoie de ajutorul nostru. Putem deveni mâinile și picioarele lor vizitându-i.